Sous vide julspecial
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-12-18 i vinrelaterat
George Pralus
Sous vide
Julskinka

Sous vide julspecial

Sous vide julspecial
Hur ser ett felfritt julbord ut? Perfekt löskokta ägg till lutfisken? En saftig julskinka med en spegelblank snittyta och revbenspjäll så möra att de faller isär bara du tittar på dem? Om du är en perfektionist och har lite extra tid över i år kanske matlagningsmetoden "sous vide" är nånting att prova på!
År 1799 testar den Amerikanska fysikern Benjamin Thompson för första gången att steka kött på låg värme i sin potatistork. Han beskrev resultatet som "inte bara ätbart, utan även perfekt tillagat och ypperligt välsmakande". Benjamin hade av misstag lyckats åstadkomma världens första mat tillagad "sous vide", franska för under vakuum. Eller ja, han hade i varje fall tagit det första spadtaget till metoden som drygt 200 år senare kom att revolutionera det moderna köket.
Metoden utvecklades och förfinades ytterligare under 1960-talet av både Amerikanska och Franska ingenjörer, främst som en metod för att ge tillagad mat en längre hållbarhet.
Vi kan följa historien om Ambrose McGuckian, den gamla amerikanska arméöversten som år 1968 var projektledare för den regionala utvecklingen av sjukhusmat på sjukhuset Greenville, South Carolina. Patienterna på sjukhuset hade klagat på den smaklösa och oinspirerande maten och Mac, som Ambrose kallades, hade fått i uppdrag att både förbättra smaken och minska på matsvinnet i produktionslinjen. Efter utdragen research och ett antal laborationer hittade Mac en formula som både förbättrade smaken och förlängde hållbarheten på maten. Han vakuum-packade maten i platspåsar och la den i vattenbad som han kunde kontrollera temperaturen på in i minsta decimal. Han döpte metoden till AGS Food System Inc. och hoppades att bli rik på sin innovation. Tyvärr lurades han senare på patentet och hans historia hamnade i skym undan.
Sous vide julspecial
Foto Vakuumpackad av Bigacis
Istället tillskrivs innovationen med sous vide den franska kocken George Pralus och den amerikanska forskaren Bruno Goussault. Nånstans runt år 1974 upptäckte George att foie gras höll sin ursprungliga form och fettmängd perfekt när han tillagade den på det nya hypermoderna viset. Men den personen som idag förknippas allra starkast med sous vide är stjärnkocken Thomas Keller, köksmästare och grundare av den trestjärniga restaurangen the French Laundry i San Francisco. År 2008 gav han ut boken Under Pressure, som av många ses som startskottet för den breda populariseringen av sous vide.
Fördelen med att tillaga saker sous vide är att alla kan lyckas - det är idiotsäkert. du får samma resultat varje gång. En bra grej för både amatörer och proffs. Det gäller bara att du vet vilken temperatur vattnet ska vara samt hur länge du ska tillaga din mat. Idag finns ett stort utbud sous vide-maskiner i butikerna att köpa för hemmabruk, men med lite kreativitet kan du enkelt bygga en egen! Testa några recept i Jul! Allt som behövs är en stor kastrull, en tät plastpåse, aluminiumfolie och en ugn! Sätt ugnen på 70-80 grader och lägg ner en rimmad skinka eller revbenspjäll med din bästa marinad i plastpåsen. Täck öppningen med folie och låt mynnigen på påsen sticka upp för säkerhets skull. Beroende på vikt tar det olika lång tid att tillaga, men räkna med 13 timmar för en normalstor skinka, eller ett par timmar för revbensspjällen. Som bonus har du en grym buljong kvar i påsen och därmed världens bästa dopp i grytan-grund. Men var försiktig, efter din första riktigt lyckade vakuum-stek kan du utveckla ett beroende och börja tillaga allt i sous vide. Så var uppmärksam, en varningsflagg kan till exempel vara att du vägrar äta ett kokt ägg som gått en enda liten grad över 64.
Tills dess: God jul och lycka till!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur