St Cirq-Lapopie
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-06-17 i turism
Lapopie
Pech Merle
Lot

St Cirq-Lapopie

St Cirq-Lapopie
"Här har jag slutat att ständigt önska mig någon annanstans" Med utnämnandet som "Byn som alla fransmän vill till" 2012 och sedan 1982 korad som etta bland Frankrikes vackraste byar, så finns det såklart mängder av aktiviteter att njuta av här i St Cirq-Lapopie, som hänger på en klippavsats i en krök vid floden Lot, och vars vindlande gränder snirklar sig försiktigt nerför branten. Byn utgör ett fantastiskt tidsdokument över svunna eror, och har inte mindre än tretton monument som listats som särskilt historiskt intressanta. I St Cirq-Lapopie blandas historia med turistattraktioner; gotiska valv skuggar kvarter med små trevliga butiker och restauranger.
Bosättningar har det funnits här sedan långt innan tiden började räknas i veckor, månader och år. Pech Merle, grottorna som med sina väggmålningar vittnar om de människor som gjort sitt hem på platsen under förhistorisk tid är definitivt något att besöka; bara att stå där stilla och betrakta alstren som dansar fram över väggarnas skrovliga yta och fundera över all den tid som passerat - en svindlande upplevelse! Den mer moderna strukturen, som på vissa ställen i byn dateras tillbaka till 1200-talet, följer ett ganska klassiskt medeltida recept med smala gränder, tjocka murar och en indelning efter skrån. Fortet som stoltserar över floden var på sin tid praktiskt taget ointagligt, varför det kom att spela en viktig roll i de härjningar och krig som rasade i regionen under 12-1400-talen. Många hus och byggnader vittnar om svunna tider, tider då fördrag skrevs och bröts, svärdseggar möttes och klingade ljudligt över floden Lots vatten och landet härjades av både utländska och inhemska härskare och markägare.
St Cirq-Lapopie
Foto St Cirq-Lapopie av Bikerhiker75  CC
Bland de upplevelser man inte bör missa under ett besök i St Cirq-Lapopie finns möjligheten att ta in hela sceneriet från en avkopplande båttur längs floden Lot. Det finns en handfull olika turer att välja mellan, och kunniga och inspirerande guider ger historien både djup och liv. För den som vill ta sig fram per egen maskin rekommenderas att hyra en kanot eller kajak, flodtrafiken är mestadels lugn och vattnet flyter stilla fram för en lagom ansträngande tur. Byn upplevs också med fördel till fots, och det finns en mängd kunniga guider som gärna gör er sällskap på apostlahästarna. Passa på att besöka klippavsatsen med resterna från det gamla fortet, utsikten härifrån är minst sagt hänförande!
St Cirq-Lapopie
Foto st cirq lapopie av Jon Chica
Både restauranger och boende finns det gott om, både i och i närheten av byn vilket ger resenären en stor valfrihet; i stort sett alla håller en hög, jämn kvalitet och bjuder på en gemytlig gästfrihet. Naturligtvis passar resmålet lika väl för en dagsutflykt om man bokat in sig på sitt favoritboende annorstädes, eller bara passerar förbi, men oavsett längden på vistelsen så är byn likväl väl värd att stanna upp i.
St Cirq-Lapopie är också konstnärernas by, de vackra omgivningarna har länge lockat såväl målare som poeter och skalder. Många parisiska gallerier öppnade upp filialer här, när deras ägare förälskat sig i de lugna och lantliga omgivningarna och den känsla av att tiden stannat här bland medeltida murar och romantiska tinnar. Promenera längs "Parcours d'art contemporain", och varför inte göra ett besök på Librothèque de l'hôtel Rignault; ett unikt konstmuseum format kring ett privat residens.
St Cirq-Lapopie
Foto Saint cirq lapopie av Jon Chica
Citatet under rubriken i början av artikeln myntades av författaren och poeten André Breton, surrealismens grundare och fadersfigur. Han kom hit för första gången 1950 och besökte byn vid ett flertal tillfällen under oftast tämligen långa perioder, då han kände av en samklang och en djupare koppling till människorna och omgivningarna i den pittoreska lilla byn. Från 1950-talet blev St Cirq-Lapopie närmast en vallfärdsort för anhängare av surrealismen, och denna konstnärliga dimension kan anas bland gator och gränder än idag. Surrealismen fick ett stort genomslag i Frankrike, både konstnärer och författare anslöt sig till filosofin och tankesättet kring surrealismens ramar; och icke-ramar!
Uppgiften om Bretons frånfälle från vår världs bleka garn varierar, men det finns källor som hänvisar till att han faktiskt bodde i St Cirq-Lapopie fram till sin död 1966, andra uppgifter gör gällande att han var hemmavarande i Paris vid sin död. Vi låter det vara osagt, men låt hans bevingade ord genomsyra vistelsen i denna sydfranska pärla!
Video - St Cirq-Lapopie
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg