Udda druvor
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-03-16 i vinrelaterat
Furmint
Braucol
Grolleau

Udda druvor

Udda druvor
I runda slängar femton tusen olika druvsorter, så diversifierad är vår kära vän vitis vinifera, i vardagligt tal helt enkelt kallad vinrankan. Av dessa används en bråkdel, ett hundratal varianter eller så, i tillverkningen av kommersiellt vin, och de flesta någorlunda vinintresserade känner till en handfull eller två druvor.
De vanligaste druvorna, och de som också upptar den största odlingsarealen känner dom flesta av oss till: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sangiovese, Nebbiolo, Tempranillo, Grenache, Syrah, Malbec, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Riesling, Trebbiano, Gewürztraminer.
Sedan kommer ett större gäng druvor som för vinamatören kan verka obskyra, men de är om man ser till total odlad areal fortfarande i allra största grad världsdruvor:
I Italien: Pinot Grigio, Glera, Verdicchio, Cortese, Montepulciano, Dolcetto, Barbera, Corvina, Nero d'Avola, Rondinella, Aglianico, Primotivo, Lambrusco
I Spanien: Xarel-Lo, Macabeo, Verdejo, Albariño, Malvasia, Godello, Palomino, Parellada, Airen, Albillo, Pedro Ximenez, Cariñena, Bobal, Monastrell, Mencia, Juan Garcia, Manto Negro, Negramoll, Listan Negeo
I Frankrike: Colombard, Petit Manseng, Muscat, Gros Manseng, Viognier, Cinsault, Gamay Noir, Mourvèdre, Marselan, Marsanne, Roussanne, Tannat, Ugni Blanc
Och så en samling mindre omtalade druvor, bekanta för de flesta vinkännare, men inte lika enkla att finna i handeln och få förunnade att ha provat rena: Furmint, Alicante Henri Bouschet, Aligoté, Bourboulenc, Braucol, Caladoc, Carmenère, Duras, Floreal, Folle Blanche, Gamaret, Grolleau, Mauzac, Melon, Négrette, Nielluccio, Pineau d'Aunis, Piquepoul Blanc, Plantet, Ramorantin
Många udda druvor kan vara svåra att hitta som endruveviner eller som majoritetsdruva i en blend utan förekommer allt som oftast som stöddruva. Den största utdelningen får man helt enkelt av att leta, leta och åter leta; i vinbutiker och på många turistbyråer runtom i franska och sydeuropeiska vinregioner kan man göra riktiga fynd! Upplev druvor du inte hittat någon annanstans, eller prova en ny stil hos en redan bekant druva. Vi ger dig några exempel att inspireras av:
Pinot Meunier - denna blå skönhet känner vi igen som en av de tre tillåtna i mousserande Champagne, och även om det inte är den vanligaste flaskan på Systembolaget så görs det fantastisk Blanc de Noir (numera även kallad Blanc de Meunier) på Meunier. I en blend ger den ryggrad och fräsch frukt, på egen hand skapar den en underbar ton av röda äpplen. Ser du något så ovanligt som en flaska rött på Pinot Meunier, testa! De upplevs oftast som en lite kärvare eller tanninrik Pinot Noir.
Carignan / Cariñena - för många är den enda relationen med den blå Carignan den som snabbväxt bulkdruva till billiga röda blandviner; den har en förmåga att producera mycket frukt med toner av solmognad och mörka bär och är en bra arbetshäst. I händerna på en producent som vet att tukta alltför växtglada rankor och verkligen lyckas koncentrera all arom och smak till få utvalda klasar ger Carignan fantastiska, mörkfruktiga viner med balanserade tanniner och komplexa avslut.
Melon - den gröna Melon (kallas även Melon de Bourgogne, trots att den inte tillåts i viner som märks Bourgogne) härstammar från Loire och är synonym med druvan Muscadet. Med sin torrhet, höga syra och eleganta sälta är det ett klockrent val till vinkokta blåmusslor: lite smör, persilja och ett stänk Muscadet i grytan och du är hemma!
Aligoté - ännu en Bourgogne-druva: Aligoté är för de flesta den mindre kända partnern i vit Bourgogne, och har länge ansetts underlägsen sin vapendragare Chardonnay i kvalitet. På senare år har dock försök med endruveviner på Aligoté som fått växa magert i branta sluttningar visat att det minsann är en druva att räkna med; när den är som bäst sopar dessa knastertorra viner banan med den dyrare Chardonnayn.
Alicante Henri Bouschet - ursprungligen skapad i Languedoc som en korsning mellan Grenache och Petit Bouschet är denna druva numera vanlig även i Spanien, Portugal och Kalifornien. En teinturier, det vill säga en druva med färgat fruktkött, används den främst för att ge extra färg och djup åt röda blends, och för produktionen av starkviner.
Glera - för de allra flesta synonym med norditaliensk Prosecco, och merparten av allt vin på denna gröna druva görs i just Italien och antingen som frizzante (lätt mousserande) eller spumante (fullt mousserande). Leta gärna utanför Prosecco DOC; Glera i rätt händer ger lätta viner med en fin syra och noter av vit persika. Har du tur springer du på en stilla version, alltid spännande att prova!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg