Tryffel
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-10-06 i vinrelaterat
Tryffel
Villeneuve-minervois
Bourgognetryffel

Tryffel

Tryffel
Tryffel frodas på de mest skilda platser runtom i världen som man kan tänka sig. I Sverige har vi tryffel som växer vilt på Gotland, precis som i Australien, och den odlas och kultiveras i USA; men mest förknippad med dessa fragranta fungi är nog ändå triangeln som bildas av norra Spanien, södra Frankrike och inte minst norra Italien. Även Slovenien, Albanien, Kroatien och Serbien är kända för sina dyrbara knölar och här, inklusive i Italien, växer även den sällsamma vita tryffeln.
Den allra mest exklusiva tryffelvarianten, helt enkelt då den är mest sällsynt, det är den vita Albatryffeln (Tuber Magnatum Pico) som ståtar med ett kilopris som pendlar mellan 2-3000 euro. Den vita tryffeln är den mest smakrika, och den med klart mest intensiv doft. Den svenska Gotlandstryffeln, som är en Bourgognetryffel och ibland även benämns hösttryffel (Tuber uncinatum), kostar mellan 5000 och 10000 svenska kronor per kilo, beroende på storlek och skick. Dess närmaste släkting, och troligtvis faktiskt samma art som uncinatum, är Sommartryffeln (Tuber aestivum), som dock enbart plockas om sommaren och är den minst smakrika av tryffelsorterna. Både uncinatum och aestivum betecknar alltså samma eller snarlika svarta tryffelarter: men ha noga koll på vilken det är som saluförs då de på grund av sin växtcykel och skördetid har helt olika smakprofiler och -intensitet, de är lätta att förväxla!
Tryffel
Foto Tryffel av UliAb
Den mest exklusiva av svarta tryfflar är Périgord-tryffeln (Tuber Melanosporum), den art som vi finner i sydöstra och sydvästra delarna av Frankrike. Den särskiljs från övriga svarta tryfflar med sitt karakteristiska mörka fruktkött; såväl sommar- som hösttryffel har ett betydligt ljusare innanmäte. Périgord-tryffeln anses ligga bara snäppet efter den vita Albatryffeln i exklusivitet, och kanske är den till och med den art som i stort är den mest eftertraktade. Périgord- och Albatryffel kallas även svart respektive vit vintertryffel i vardagsspråk och drar smakmässigt nytta av den extra långa växtcykeln.
Jordmånen vid foten av Montagnes Noire, bergskedjan som utgör den sydvästra delen av bergsmassivet Massif Central, är perfekt för de ekar som fungerar som värdar för det svarta guldet: som latinkunniga vet heter Tuber, och vi vanliga dödliga kallar tryffel. Tryffel som biologisk beteckning omfattar en stor samling skilda svamparter, ätliga som giftiga, medan alla de ätliga ädeltryfflar och äkta tryfflar vi oftast åsyftar tillhör släktet Tuber och familjen Tuberaceae. För den vetgirige rekommenderas varmt en utflykt till den charmiga lilla byn Villeneuve-Minervois och ett besök på Maison de la truffe d'Occitanie, ett museum där man kan lära sig det mesta som är värt att veta om denna delikatess. Villeneuve-Minervois bildar en triangel med byarna Cabrespine och Trassane, som alla har en blomstrande tryffelproduktion. Frankrike står idag för ca 30% av världens totala produktion, och Provence är den i särklass mest produktiva regionen i Frankrike.
Tryffel
Foto Tryffeljakt av Esther Pueyo
Från omkring november och en bit in i mars pågår jakten efter den underligt formade svampen: antingen med hjälp av hund, gris eller helt för egen maskin. Många tryffeljägare av idag föredrar hunden, då grisen gärna sätter i sig det mesta den spårat upp. Dock är det en kostsam investering, då en valp från välrenommerade föräldrar kan kosta sexsiffrigt; och då köper man ändå lite grisen i säcken så att säga, då man inte vet om avkomman blir den där superhunden man önskar. I Saint-Geniès-des-Mourgues anordnas i januari varje år en årlig festival till tryffelns ära, för den som önskar se spektaklet utan att själv behöva medverka i letandet; här anordnas också en marknad så man kan vara säker på att få med sig en knöl hem.
Tryffel
Foto Tournedos Rossini av pxhere
Tournedos Rossini
Den kanske mest namnkunniga av alla rätter med det svarta guldet är klassikern Tournedos Rossini, där tryffeln ackompanjerar oxfilé, krutonger, anklever och en demiglacerad Madeirasås. En rätt med ett mindre universum av smaker som man sent glömmer att man fått äran att förtära! Vem som skapat denna fabulösa anrättning är inte helt oomtvistat, inte heller vet vi idag precis när den serverades för första gången. Rätten har tillskrivits tre av de mest framstående kockarna i Frankrike verksamma under den senare halvan av 1800-talet; Marie-Antoine Carême, Adolsphe Dugléré eller Auguste Escoffier; och kreerades som hyllning åt den kände 1800-talskompositören Gioachino Rossini, känd för verk som Barberaren i Sevilla och Othello. Inspiration inför kvällens middag? Anrättningar med tryffel ackompanjeras gärna av viner med en elegant fruktig syrlighet, till exempel Domaine d'Escapats Lillian eller Carignan; med just druvan Carignan i fokus.

Bon week end!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg