Syrliga och söta bubblor
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-05-12 i vinrelaterat
Mousserande
Sötma
Restsocker

Syrliga och söta bubblor

Syrliga och söta bubblor
Vi har tidigare skrivit om socker i vin generellt, och tänkte i den här artikeln dyka lite djupare ner bland bubblorna i den mousserande världen.
Vi har gått igenom olika sätt att tillverka mousserande viner, och vi har skrivit om en del av de olika typerna av mousserande som finns. Grunden till det bubblande spektaklet är ett stilla vin som jästs ut helt, men där det i stället för att buteljeras och skeppas ut till hugade kunder tillverkas eller tillsätts bubblor i form av kolsyra till vinet. Men med ett vanligt stilla vin med under 3 gram restsocker per liter som bas skulle den för bättre viner allrådande "Champagnemetoden" utan yttre tillsats av sockerarter resultera i för få bubblor, ingen restsötma alls (dvs verkligen "surt, sa räven"!) och jästpartiklar besvärliga att filtrera bort. Därför tillsätts den mängd jäst som beräknas behövas för att skapa en lagom mängd kolsyra av den sockermängd som valet av "liqueur de tirage" medför. Ofta används en ojäst druvmust som sockertillsats då den innehåller mer socker för att ingen jäst har knaprat i sig något av den.
Det vi också måste komma ihåg när vi pratar om mousserande, det är bubblorna i sig: en produkt av alkoholjäsningen är koldioxid, som i ett slutet system såsom en vinflaska reagerar med vattnet i vinet och då bildar kolsyra. Kolsyra är precis vad det låter som, en syra, vilken alltid har ett surt pH och upplevs som syrlig till smaken. Alltså "göms" en del av restsötman bakom kolsyrans syrlighet, och har då dessutom grundvinet tillverkats på druvor med en hög syrlighet, ja då behövs oftast den här tillsatsen av sockerarter för att få fram en alls drickbar produkt!
En torr Champagne "Brut" får innehålla mellan 0 och 12 gram restsocker per liter, oftast ligger dock halten mellan 5 och 8 g. Ett stilla vin med 12 g restsocker skulle betecknas som mer än halvsött och verkligen kännas som en sötsyrlig karamell. Som jämförelse innehåller många enklare Rieslingviner från Mosel, en klassisk region med traditionellt sett halvsöta viner, ofta "bara" upp till 6-8 gram socker per liter.
Men tillbaka till Champagne! Det finns några ytterligare begrepp som kan vara bra att ha koll på i bubbeldjungeln. Ibland återfinns etiketter med beteckningen "Extra Brut" eller "Zero Dosage", vilka båda ofta har en restsötma på 0-2 gram per liter, alltså i den nedre delen av det tillåtna spannet för "Brut". För att grumla vattnen lite extra så förekommer fortfarande en äldre etikettering av Champagne som "Extra Dry,", med mellan 12 och 17 tillåtna gram per liter; alltså mindre torr än "Brut". När engelsmännen fick smak för de ljuva franska dropparna önskade de en produkt med betydligt mindre socker än den i Frankrike föredragna "Doux", och begreppet "Champagne Extra Dry" föddes, en bra bit före våra dagars "Brut".
En Champagne med klassificeringen "Sec" innehåller mellan 17 och 32 g, medan en "Demi-Sec" ska ligga mellan 32 och 50 gram restsocker per liter. Slutligen får en "Champagne Doux" innehålla över 50 gram restsocker per liter, här finns ingen specificerad övre gräns, men det är troligtvis i de här trakterna som Champagne låg en gång i tiden när smaken hos dåtidens Tsarer medverkade till skapandet av Roederers flaggskepp "Cristal" och Champagnes internationella kändisskap.
Cava, som vanligtvis är tillverkad med samma metod som i Champagne, håller på ungefär samma gränser som Champagne. En Prosecco, som många gånger är producerad på ett lite annorlunda vis, går ändå efter samma måttstock; och faktiskt gäller detsamma för alla mousserande, mer eller mindre!
Det vi helt enkelt måste ha i åtanke i våra val av mousserande, det är således vad vi själva gillar. Föredras till exempel en lite sötare upplevelse, så är ofta Prosecco ett alternativ att premiera. Inte för att det faktiskt innehåller mer socker, utan för att det är tillverkat av druvan Glera, vilken har en betydligt lägre syrahalt än till exempel Chardonnay och Pinot Noir. Alltså blir den UPPLEVDA sötman mer påtaglig i en Prosecco än i en Cava eller Champagne; och hur sött ett vin upplevs, det är ett kapitel för sig!
Och kom ihåg: det socker det pratas om i vin är restsocker; inget raffinerat socker eller rörsocker eller råsocker är tillsatt i något vin som inte säljs på bulk. Den typen av socker hittas troligtvis i bag-in-box-viner, men de innehåller så mycket andra tillsatser så frågan är hur mycket som faktiskt är vin.
Bubbla på!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg