Korkdefekt
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-06-07 i vinrelaterat
Vinkork
Korkskadat
Korkdefekt

Korkdefekt

Korkdefekt
Finns det något värre än när man köpt ett dyrt vin som man väntat med att plocka fram till det där speciella tillfället och så visar det sig att vinet är korkskadat?
Många anser att naturlig kork saktar ner oxidationsprocessen eftersom den släpper igenom en liten mängd syre in till vinet och gör att det kan åldras i lagom takt. Detta gör också att de sekundära smakerna utvecklas och de mer oönskade helt enkelt försvinner. Den ideala korken släpper igenom ungefär 1 milligram syre i flaskan per år, det är den mängd som krävs för att få bort de sulfiter som tillsattes i vinet för att hålla det fräscht och undvika oönskad oxidation.
Denna oansenliga mängd syre hjälper också vinet att åldras på ett bra sätt samt att mjuka upp tanninerna. Detta är dock inte vetenskapligt bevisat men en allmän uppfattning bland de som föredrar kork.
Korkdefekt
Foto Cork oak av pedrik  CC
Bark från korkek.
De flesta korkar kommer från ek-träd i Portugal, de tillverkas av det svampliknande materialet som finns i just dessa träd. De började användas på 1600-talet då man upptäckte att dessa korkar var mer praktiska att använda än glaskorkar som ofta gjorde att flaskan gick sönder när den skulle förseglas.
Finns det något sätt att ta reda på om vinet är korkskadat innan man köper hem det och undvika besvikelsen att upptäcka det när det väl ska avnjutas? Faktum är det finns några sätt att ta reda på det redan i affären och vi ska nu ta reda på vilka.
Coravin är ett säkert sätt att prova. Nackdelen enligt några bedömare är att vinet inte klarar sig lika länge efter ett prov. Här kan du se hur det fungerar www.youtube.com/watch?v=US47fa-HhB4.
Ett annat sätt kan vara att kontrollera om korken har skjutit upp från flaskhalsen, detta är då förmodligen ett resultat av att vinet utsatts för väldigt höga eller låga temperaturer, inget av dem är särskilt fördelaktigt.
Man kan också titta om man ser rester av vin på sidan av korken, som inte är ett jämnt mönster runt korkens undersida, detta kan i så fall vara ett tecken på att vinet är korkskadat.
Det finns ingen exakt siffra på hur många viner som är korkskadade men en estimering är ca 3-5% och det är ett av problemen som man vill försöka att undvika bland annat genom en annan typ av behandling av korkarna vilket visar sig fungera bättre än tidigare.
Korkdefekt
Men det finns många producenter som går över till skruvkork eller plastkork för att minska problemen, men där går åsikterna isär om vad som är bäst. Av naturliga orsaker eliminerar skruv och plaskork problemet med korkskadade viner. Men det finns många som anser att det blir för tätt och inte låter vinet andas.
Att dricka korkskadat vin är normalt sett inte farligt och behöver inte alltid göra vinet odrickbart men det lämnar oftast ett starkt signum av unken matkällare som inte är trevlig när förväntningarna är högt ställda en trist smakupplevelse. Men vad beror då denna effekt på?
Det finns två tänkbara orsaker till detta problem. Det ena är en svamp, Trichloroanisole, TCA, som finns naturligt i den bark man tillverkar korken av. När man avlägsnat barken från trädet lufttorkas materialet i tre månader för att få den elasticitet som krävs. Nästa steg är att korken kokas i vatten i ungefär 2 timmar för att den skall bli formbar.
Sedan formas och putsas korken för att därefter decifinceras i väteperoxid eller klorin. Det är när man använder klorin för rengöring som TCA kan angripa korken. TCA kan också komma från orena vinkällare eller från konserveringsmedel som används till mat eller bekämpningsmedel. Eftersom TCA finns naturligt är det mer eller mindre omöjligt att undvika det helt och hållet.
Korkdefekt
Det pågår ett omfattande arbete bland vinproducenter att få bukt med dessa korkskador. Bland annat med användandet av väteperoxid istället för klorin, man har också testat att rena korkarna med hjälp av koldioxid, något som dessvärre är en dyr process. Att använda ånga för att reda dem är också en metod. Dock inte lika dyr men heller inte lika effektiv.
Kontentan av det hela är att det idag inte finns någon typ av försegling som helt och hållet garanterar att bibehålla vinets kvalitet men det finns alternativ och metoder för att största mån undvika korkskadade och oxiderade viner.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Foto Vinkork av Agne27