Sault och Mount Ventoux
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-10-07 i turism
Mount Ventoux
Sault
Lavendelvägen

Sault och Mount Ventoux

Sault och Mount Ventoux
Sault är ett givet stop på "Lavendelvägen", som vindlar sig igenom Drôme, Vaucluse och Alpes de Haute Provence. Här finns enorma, vidsträckta fält i lavendelns hela färgskala, då man odlar den karaktäristiskt provensalska blomman för en mängd olika ändamål. Som vi skrivit om i en tidigare artikel så är lavendelhonungen en viktig produkt och det surrar som vore det i en bikupa vart än man vänder sig. Även rosmarin skördas i stor mängd här, för både kulinariska och andra hushålleliga ändamål, och en örtig väldoft fyller luften.
Här finns destillerier som framställer dessa dofter i vätskeform, torkerier som ser till så att konsumenten kan tillgå örterna i små påsar och i kryddskåpet, och presshus där oljor med väldoft produceras. En kommers som går på högvarv och som möjliggör för befolkningen att bo kvar i regionen, då turister ständigt lockas hit av väldoft och fantastiska scenerier.
Är man inget fan av lavendel så finns fantastisk nougat att botanisera bland, likaså macarons i de flesta färger och smaker; men ÄR man lavendelfrälst, så hittar man både nougat och macarons med det lila inslaget. Och är man ett riktigt fan av den franska nougaten, ja, då vet man redan att en av de bästa tillverkas här i trakterna! Sault är hemvist åt bland andra André Boyer, en av Frankrikes mest namnkunniga konfektyrmästare och ett givet stopp för den som vill köpa med sig av denna delikatess.
Sault och Mount Ventoux
Nougat noir et blanc har en lång tradition bakom sig och har länge varit stapelvaror på bland annat det sydfranska julbordet. Den mörka nougaten, som bäst kan beskrivas som en form av nötbräck, består i sin grundform av endast mandlar, socker och honung: honungen kokas innan den under våldsamt bubblande protest blandas med hett, karamelliserat socker och sedan hälls i en form fylld med hela mandlar som knäcks av värmen, därefter får anrättningen stelna under tryck till en hård konfekt. En utmaning för både konsument och tandläkare, desserten har traditionellt fått symbolisera djävulens mörka lockelse och kallas ofta för Bête noire - det svarta odjuret. Den efterföljande ljusa nougaten, en mjuk dröm av honungsmaräng och mandlar och den vi ofta kallar för "fransk nougat", känns som rena frälsningen efter en dust med den mörka!
Sault och Mount Ventoux
Foto Mont Ventoux av nomadkate
Det första man förmodligen tänker på när man hör namnet Sault, det är berget med sin södra fot vid kanten av byn: "Jätten i Provence", Mont Ventoux. Bergets namn har lite otydliga rötter; "Venteux" på franska översätts som "blåsig", ett passande namn då mistralen (namnet på den hårda vind som blåser ner över regionen från norr, längs med Rhônedalen och som ger regionen en del av dess klimat) kan ge vindar på upp mot 320 km/h, och med 240 dagar om året med en vind på minst 90 km/h, så är det en plats med ganska stort luftombyte. Ett annat spår visar att "ven" har fornliguriska rötter och betyder höjd eller högt belägen plats; även det en helt korrekt beskrivning, särskilt som berget ståtar som en solitär över det annars mestadels mjukt ondulerande landskapet.
Sault och Mount Ventoux
Foto Mont Ventoux av Daniel Dale
Med sina dryga 1900 meter över havet är Mont Ventoux regionens högsta topp och ett fantastisk utflyktsmål med utsikt vida omkring. Oavsett om du vill ta in den svindlande vackra naturen från bilfönstret och göra ett par stopp vid utsiktspunkter längs vägen, eller om du vill vandra längs med en av flertalet leder vid och på berget och upptäcka regionens underbara ljus i din egen takt, så finns många möjligheter här. Ett antal olika vandringsleder av varierande längd och svårighetsgrad finns väl utmärkta och utgör en trevlig dagsutflykt, men det berget är mest känt för är strävan att försöka besegra det på cykel.
Sault och Mount Ventoux
Foto Ventoux Tour d france av Radu Razvan
Inte mindre än sjutton gånger har berget varit en del av Tour de France och vid hälften av gångerna har berget varit ett etappmål. Så sent som 2013 var Mont Ventoux etappmål och förra året, 2021, var "Jätten i Provence" en del av en längre sträcka som skulle bemästras. Utöver denna gigant till mästerskap och de många turister som strävsamt trampar sig upp längs de branta vägarna så anordnas också en mängd olika mountainbike-tävlingar här; en av dessa kan sammanfattas som "Cykla så högt upp och ofta du kan på 24 timmar", rekordet är elva gånger upp till toppen och sattes 2006 av den lokala förmågan Jean-Pascal Roux.
Känner man sig varken sugen på att cykla eller är vandra så kan man under sommarmånaderna ta bilen ända upp till toppen, via slingrande och väldigt smala vägar; väl där uppe är utsikten vidunderlig! Det finns endast ett fåtal parkeringsplatser, så var beredda på ett kort stopp, men det är väl värt att hoppa ur bilen och känna den fria vinden smeka huden och med fri utsikt nästan hur långt som helst! På vägen ner rekommenderar vi ett stopp i Sault: ta en promenad genom byn, botanisera bland lokalt hantverk, förundras bland de många små antikaffärerna, koppla av med en lunch på en klassisk bistro eller njut av en glass i solen och blicka ut över dalens lapptäcke av lila nyanser.
Om man vill stanna över en natt eller två i närområdet så är standarden på både mat och logi generellt sett hög häromkring, precis som regionen i stort; kika i Bédoin eller närbelägna Crillon-le-Brave för både enkla som lyxigare alternativ.
Så, besök jätten av Provence, en alpin solitär!
Video - Sault och Mount Ventoux
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg
Foto Sault av