Mont-Saint-Michel
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-08-12 i turism
Mont Tombe
Sankt Mikaels berg
Frankrikes minsta kommun

Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel
Frankrikes minsta kommun har numera bara ett par dussin invånare, men ser varje år upp emot tre miljoner besökare ta sig över den smala landbryggan från fastlandet. Klosterbyn Mont-Saint-Michel känns direkt igen med sin karakteristiska silhuett ut mot öppet hav, men hur kommer det sig egentligen att det byggdes ett kloster här ute bland saltträsken?
Under förhistorisk tid var det som senare skulle komma att kallas Mont Tombe en del av fastlandet, men århundraden av erosion spolade bort mjukare bergarter och efterlämnade bara den hårda graniten; här av en särskild sort vid namn alaskit, som tros härstamma från ett underjordiskt utbrott av magma och annars framför allt återfinns i Appalacherna, Blue Ridge Mountains och Himalaya-massivet. Mont Tombe och systerformationerna Lillemer, Mont Dol och Tombelaine vittnar om denna prekambriska händelse, och det var på den förstnämnda som det så småningom världsberömda klostret uppfördes.
Mont Tombe nyttjades under 5-600-talen som en viktig befästning i det Gallo-Romerska riket Aremorica, innan det plundrades och förstördes av frankerna och införlivades i det västfrankiska riket Neustrien och därefter förlänades av erövrande vikingar till det gryende Bretagne. Enligt legenden var det ärkeängeln Mikael som under den här perioden gav biskopen av Avranches i uppgift att bygga klostret ute på ön, men biskop Aubert var tydligen skeptiskt lagd och det krävdes ytterligare två uppenbarelser innan första spadtaget togs i Herrens år 708. Historien berättar vidare att ärkeängeln måst övertyga sin tjurskallige tjänare genom att uppenbara sig i fysisk form och trycka sin tumme så hårt i biskopens panna att det lämnade ett hål, och självklart finns skallen med tumhålet kvar som helgad relik i en närbelägen kyrka.
Mont-Saint-Michel
Foto Mont-Saint-Michel av andre quinou
Från början ett enkelt kapell men med ett naturligt defensivt läge hamnade Mont-Saint-Michel så småningom under normandiskt förmyndarskap och den heliga platsen övertogs av en grupp benediktinermunkar år 966, som snabbt utökade verksamheten och innan millennieskiftet hade uppfört en kyrka. Kommande århundraden såg an bygget av ytterligare en klosterkyrka i normandisk-romansk stil, och därefter en omfattande befästning av ön som stod emot den brittiska invasionen under det hundraåriga kriget och blev en viktig motivator för det franska motståndet, inte minst för Jeanne d'Arc. Klosterkomplexet användes dels i det egna försvaret, för att säkra viktiga nyckelpersoner i den franska statsmakten, men även som ett naturligt avgränsat fängelse.
Mont-Saint-Michel
Foto Mont-Saint-Michel av Irina Crick
I takt med reformationen och en omdaning av den religionspolitiska världskartan minskade antalet pilgrimsresor till ön som under sin storhetstid bar smeknamnet Mont-Saint-Michel au péril de la mer (ungefär Mont-Saint-Michel i fara för havet), och platsen blev allt mindre en viktig kristen vallfärdsort. Den kvarvarande kyrkliga verksamheten lade till slut ner helt, och klostret tömdes på munkar. Efter den franska revolutionen drog den ombildade staten nytta av det isolerade och enkelt övervakade läget och ön tjänstgjorde återigen som högsäkerhetsfängelse för politiska fångar under större delen av ett sekel. Men under senare delen av 1800-talet höjdes röster inom kultureliten, med Victor Hugo i spetsen, för att restaurera vad som av många ansågs vara en nationell arkitektonisk skatt. Uppgiften föll på arkitekten Èdouard Corroyer att göra en grundlig besiktning av byggnationen, och under två år jobbade han outtröttligt med att dokumentera hart när hela klippan. År 1874 förlänades Mont-Saint-Michel i sin helhet titeln som Monument historique, för att sedan under femton frenetiska år genomgå en omfattande restaurering och katalogisering under överinseende av monsieur Corroyer. Under andra världskriget nyttjades ön tillfälligt av de tyska invasionsstyrkorna, och blev dessutom en populär turistort för många tillresta tyska familjer. 1979 antogs Mont-Saint-Michel till UNESCO's Världsarvslista.
Mont-Saint-Michel
Foto Mont-Saint-Michel av Boris Stroujko
Strax efter utnämningen som historiskt monument konstruerades år 1879 en landbrygga som förbinder ön med fastlandet, århundraden av tidvattenströmmar har gjort havsbotten till en förrädisk transportsträcka med fickor av kvicksand och ostadigt sediment. Landbryggan svämmades dock ofta och oförutsägbart över, och byggdes delvis om till en bro 2014 i ett enormt statligt finansierat projekt. Idag är Mont-Saint-Michel återigen en av Frankrikes mest välbesökta turistmål, och med sitt unika läge och spektakulära läge är det lätt att förstå dragningen!
Efter en uttömmande dag på klosterön som bjuder på en tidsresa såväl visuellt som spirituellt, så är det en lisa för själen att dra sig tillbaka framemot kvällen på något av alla de små mysiga familjeägda hotell som finns längs bukten. Och får vi föreslå att prova en lokal specialitet till middagen: agneau de pré salé; lamm som betar på de saltstänkta fälten med utsikt över detta "Sankt Mikaels berg"? Bon appetit!
Video - Mont-Saint-Michel
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg