Saint-Jean-Pied-de-Port
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2024-02-02 i turism
Camino Francés
Nedre Navarra
Ossau-dalen

Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port
Byn Saint-Jean-Pied-de-Port är startpunkten för den franska Camino Francés, den del av Camino de Santiago som blivit kvar på den franska sidan sedan gamla Navarras gränser blev förändrade söderut genom fredsfördraget år 1659, som innebar slutet på det Fransk-Spanska kriget.
Saint-Jean är före detta huvudstad i det forna baskiska departementet Nedre Navarra. Många i regionen identifierar sig också fortfarande som basker, och inslag av både baskiska och katalanska märks i såväl språk, mat och tankesätt gällande centralt bestämmande över ländernas regioner.
Den Saint-Jean som åsyftas i stadens namn är dess skyddshelgon Saint-Jean Baptiste. "Pied de Port" refererar till att staden ligger vid foten av ett bergspass genom Pyrenéerna och fungerar som en hamn för de som ämnar påbörja eller avsluta sin vandring längs leden mot Santiago de la Compostela.
Saint-Jean-Pied-de-Port
Foto Saint-Jean-Pied-de-Port av Marc Venema
Staden har funnits sedan slutet på 1100-talet och har alltid uppvisat en excellens inom mat, dryck och värdskap; precis som så många klassiska städer och byar i det gamla Baskien. I Ossau-dalen, där Europas största bokskog Forêt d'Iraty breder ut sig, betar de kända Ossau-Iraty-fåren, som producerar mjölk till den underbara Ossau-Iraty-osten. Osten, som är en baskisk specialitet, produceras enbart här i regionen av ca 150 producenter. De flesta säljer sin mjölk till ett mejeri, som sedan ystar fram mästerverket, men det finns även småproducenter som skapar slutprodukten utifrån sin egen råvara.
Saint-Jean-Pied-de-Port
Foto Ossau-Iraty av FreeProd33
Ossau-Iraty är en halvhård ost med en lätt elasticitet i konsistensen. Osten görs på opastöriserad fårmjölk och lagras i minst tre månader: ju kortare lagringstid desto mjukare och krämigare blir osten. Smaken är mild och lätt syrlig för den kortlagrade varianten och med mer mognad framträder finstämda, lätt kryddiga, nötiga toner med inslag av frukt. Osten har en elegant balans mellan syra, sötma och sälta.
Fransmannen äter väldigt sällan marmelad till sina ostar, men här i det baskiska Frankrike är det tradition att äta hemgjord körsbärsmarmelad till sin Ossau-Iraty! Osten är lite som alpostarna i det att dom alla är väldigt vinvänliga. Anledningen är den fantastiska balansen mellan syra, sötma och sälta, men också den halvhårda konsistensen. Ossau-Iraty har en mer fruktig karaktär, där alpostarna ofta har en mer blommig eller örtig framtoning, vilket gör att det perfekta vinet att matcha med kan skilja sig något åt; men just konsistensen gör denna typ till ett självskrivet val på ostbrickan.
En riktigt hårdlagrad ost som till exempel Parmesan, som är stenhård och väldigt smulig, kan extrahera tanninerna från ett rödvin och således tillsammans skapa en något oangenäm munkänsla. När hårdostar blir hårda genom lagring förändras även smakbalansen i osten, varför vissa grundsmaker tenderar att ta över. Likaså med mjuka ostar, där en viss obalans råder och båda sorter kräver en mer utstuderad matchning, vinmässigt.
Saint-Jean-Pied-de-Port
Bordeaux-viner kan vi tycka vara svåra att matcha mot ostar, då det ofta finns både höga tannin- och syranivåer som kan ge oönskade smaksensationer. Fruktigheten och stramheten kan också vara svår att få till en match med, men testa gärna till en Ossau-Iraty, som med sin krämighet och smakbalans dämpar de ibland kärva tonerna i viner från Bordeaux.
Saint-Jean-Pied-de-Port
Foto Saint-Jean-Pied-de-Port av tokar
Själva byn Saint-Jean-Pied-de-Port är fantastiskt charmig, med sina gamla hus och ån Nive de Béhérobie som rinner igenom och skapar en underbar luftig och romantisk medeltidskänsla. Här hittar man förplägnad i alla prisklasser och om kan man tänka sig en liten biltur finns det Michelinstjärnor att jaga i närområdet. Maten i området är ganska typiskt baskisk, med massor av spännande smaker och texturer.
Hemligheten bakom det berömda baskiska köket ligger i traditionerna och tillgången på högklassiga råvaror. Den bördiga jorden, det småskaliga jordbruket, köttproduktion av toppkvalité och en god tillgång på fisk gör att baskerna alltid har haft ett varierat kök. Det läggs stor vikt vid allt som har med mat och dryck att göra och detta går som en röd tråd genom generationerna och samhällsskikt. Att träffas och umgås är otroligt viktigt och maten står ofta i fokus, både i familjen och bland vänner. Framför allt på helgerna är det lunchen som är den stora familjesammankomsten och där ingår givetvis fenomenet el poteo, att träffas ute på stan före lunch för att umgås, ta en pintxo för att hålla hungern stången och givetvis några glas vin eller vermú.
Så ring en vän, åk till franska Baskien och hänge er åt en förmiddag el poteo style!
Video - Saint-Jean-Pied-de-Port
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg