Chemin de fer
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-06-02 i turism
Tågresa
Gula tåget
Tåg i Frankrike

Chemin de fer

Chemin de fer
Man skulle lätt kunna tro att Frankrike, som idag stoltserar med höghastighetståg genom i stort sett hela landet, också har en lång historia av att färdas på räls, men faktum är att det i begynnelsen gick otroligt trögt att rulla ut chemin de fer, "vägen av järn".
Som jämförelse fanns det år 1842 i ärkerivalen England redan cirka tretusen kilometer järnväg, medan Frankrike knappt nådde upp i fem hundra. Och de järnvägar man hade kring den här tiden var inga ingenjörsmässiga underverk med storslagna ånglok, utan helt enkelt utlagd räls för att med häst och vagn enklare kunna dra kol och malm från de norra delarna ner till framför allt Loire, för att lastas på pråmar för vidare transport. Även när passagerartrafiken inleddes 1835 drogs vagnarna av arbetshästar, ånglokens inträde på banan dröjde ytterligare några år.
Chemin de fer
Men kikar vi på vad de olika länderna har och har haft i form av naturtillgångar, så klarnar en del av bilden lite. Kol och järn är inte några av Frankrikes större stöttepelare, vilket innebär att antingen var man tvungen att importera färdiga produkter, som till exempel räls, eller så fick man importera järnmalm till de få smältverk som fanns, plus då sten- eller brunkol för att driva smältverken. En mycket kostsam historia, med andra ord! Just kostnaderna var en av de mest avgörande faktorerna till den långsamma utbyggnaden, då Frankrike precis som nu var väldigt provinsiellt orienterat, vilket innebar att utbyggnaden nästan helt skedde med lokal arbetskraft och genom lokal finansiering. Staten visade ett väldigt ointresse, trots ett edikt från senare halvan av 1800-talet som innebar statlig översyn men tillät privata järnvägsbolag att sköta affärerna.
Chemin de fer
Ständiga konflikter mellan en till synes stelbent statsmakt och konkurrerande privata aktörer bidrog ytterligare till en sen utveckling. Först i vår moderna tid har den franska staten tagit ett järngrepp om järnvägen och visat en faktisk vilja att satsa på kollektivtrafiken. Under socialismens 1930-tal byggdes järnvägen för första gången ut på allvar, men satsningen skedde fortfarande på provinsiell nivå; även om det nu satsades pengar från regioner och kommuner i högre utsträckning än från rent privata intressen. Så sent som på 1950-talet började den smalspåriga järnvägen att monteras ner och ersättas med höghastighetsspår, vilka idag har en nationell utbredning om ca 40.000 km.
Chemin de fer
Foto Chemin de fer av Leonid Andronov
Det finns lämningar kvar av gamla järnvägsnät lite här och var i Frankrike där man kör turister på historiska spår och i historiska vagnar. Flera av de gamla malmbanorna i Pyrenéerna och Alperna används till exempel idag för att skramlande transportera turister mellan historiska stopp. Järnvägar som byggdes såväl under 1:a som 2:a världskrigen för att frakta soldater mot fronterna är idag fullt fungerande historiska lämningar där turister kan färdas utmed fantasieggande spår ifrån gårdagen.
Chemin de fer
Foto Gula tåget av Shutterstock
Befinner ni er i den södra delen av Frankrike så passa på att stifta bekantskap med en av de mest kända rutterna, Petit train jaune, "det lilla gula tåget". En bedövande vacker och inte så lite spännande resa, när spåren snirklar sig högt uppe på dalsidorna längs floden Tet. Turen går mellan Villefranche de Conflent, 5 mil ifrån Perpignan, och Latour de Carol, nära den spanska staden Puigcerda uppe i Pyrenéerna. Det skramlas och stånkas i uppförsbackar, rasslas än mer och gnisslas ifrån ansträngda bromsar i utförslöporna, och utanför fönstren glider det undersköna landskapet förbi i ett hisnande spektakel av höjdskillnader och vidsträckta vyer. Sträckan är allt som allt cirka 60 km lång och når sin högsta punkt på dryga 1500 meters höjd över havet. Det är enkelt att boka, men boka måste man, framför allt under sommaren; till en kostnad av cirka 10 euro löser man en biljett tur och retur.
Chemin de fer
Foto pique-nique av prochasson frederic
Ett tips för resan är att packa med en liten pique-nique, för det finns alltid tid och plats att njuta av lite lokal chark, ost, frukt, bröd och vin; särskilt när resan är målet i sig!
Video - Chemin de fer
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg