Cirque de Navacelles
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-09-14 i turism
Navacelles
Ostron
Montpellier

Cirque de Navacelles

Cirque de Navacelles
Vill du ha ett utflyktsmål som ä ensamt i sitt slag? Som kombinerar både naturfenomen, historia och livsnjut? Bege dig då till Saint-Maurice-Navacelles, den lilla byn som ståtar med samma namn som kommunen. Kör mot Blandas så kommer du via den fantastiskt vindlande vägen ovanför Cirque de Navacelles och får på köpet beskåda den säregna formationen i all sin prakt. I dalen tillhörig floden Vis återfinner du denna stora gröna gryta, med sin gröna kulle i mitten; populärt kallad för ostronklippan, då den veckade gröna grytan som utgörs av dalens ondulerade bergsväggar skulle kunna tas för ett ostronskal och kullen ostronet självt.
När du så vindlar dig ner till grytans, förlåt, ostronskalets botten, passa på att verkligen njuta av det skiftande perspektivet, och glöm inte fotografera! När man väl är nere i dalen och utforskar är det svårt att på riktigt få grepp om den svindlande insikten i hur naturen har en förmåga att skapa de mest undersköna platser.
Cirque de Navacelles
Foto Cirque de Navacelles av Dvillafruela  CC
I kanten av Cirque de Navacelles finns en liten by med rötter ända tillbaka till den tidsålder då grytans jordmån först upptäcktes vara särdeles bördig; den uråldriga flodbädden som torkat ur när floden Vis valde en enklare passage drog till sig tidigare jordbrukare som grundlade en fruktsam bosättning. Idag hittar vi där ett par boenden att rekommendera, faktiskt både hotell och enklare B&B. Restaurangutbudet är inte stort, men bra: njut av en avkopplande måltid på antingen det mysiga crêperiet mitt i byn, eller på restaurangen La Baume Auriol, med sin helt fantastiska utsikt över dalgången!
Själva byn är ett pittoreskt utflyktsmål i sig: om man som vi älskar stenhus och fantasieggande små gränder som pockar på nyfikenheten där de snirklar sig fram i smått otroliga krumbukter, vindlingar som husens placering i förhållande till naturen bestämt; ja då kan man förlora sig länge i den lilla byn! Och varför inte, som vi brukar förorda, ta med en härlig lokalt inhandlad pique nique; som i detta fall kan avnjutas som en välkommen tvåstegsraket? Öppna flaskan och häll upp i varsitt medhavt glas, gör en snabb macka och njut för fulla muggar på en bänk vid torget, för att sedan decimera resterna av det medhavda till intet under en efterföljande vandring runt ostron-klippan.
Cirque de Navacelles
Foto Cirque de Navacelles av Wikimedia  CC
I närområdet finns även en mängd andra naturupplevelser för den som känner sig hågad och vill utnyttja det härliga vädret till max; bland annat fler geo-erodiska fenomen, flertalet vattenfall och naturparker att besöka.
Är siktet snarare inställt på gastronomi och vin? Ja, då får du bege dig ner mot Montpellier, för att på allvar stilla den delen av själen. Här uppe är jordmån och klimat inte de bästa för fruktodling, det är bördiga marker mer lämpade för spannmål och andra cerealier. Ner mot kusten blir jordmånen betydligt mindre bördig, mer mineralspäckad och grundvattnet letar sig också betydligt djupare ner i marken; förutsättningar som passar våra vänner druvorna, såväl som annan smakrik frukt, betydligt bättre.
Cirque de Navacelles
Foto Vineyard av Mike_O
Som alltid under en roadtrip i vinmakarland: sväng bara av, och knacka på! Det värsta som kan hända är ett ärligt "Tyvärr, men vi har inte tid!". De flesta producenter blir genuint glada av intresset, och möjligheten att få sälja lite, men kanske framför allt över chansen att skapa nya kontakter som kan leda till än mer försäljning i framtiden. Så ser du ett ställe du läst eller hört talas om, eller det bara ser mysigt ut: våga knacka på!
Ner mot Montpellier ligger producenten Château de Flaugergues, som med åren växt sig stora och lite turistiga, i vårt tycke. Trevliga viner, men vill du prova något riktigt bra så leta efter Domaine de Roquemale i Villeveyrac, och Chateau Paul Mas i Montagnac, en bit sydväst om Montpellier. Fantastiska viner!
På samma sätt är det med övriga råvaror. Man kan hitta världens bästa aprikoser eller mandlar eller oliver utefter vägen, men för att kunna fylla sin utflyktskorg behöver man ta sig in till någon lite större by där det finns någon form av utbud. Vår rekommendation är alltid att efterforska i området om och när det hålls lokala marknader. Där får man alltid tag på det bästa av det mest smakrika, och det allra mest färska. Så leta upp någon mysig mellanstor by med marknadsdag och shoppa loss; lev sedan som livet som livet ska levas, på läckerheter och bästa dryckjom!
Video - Cirque de Navacelles
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg