Rodez
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-02-12 i turism
Aveyron
Rodez
L'Aveyron

Rodez

Rodez
Kelter ur den mellaneuropeiska stammen Ruteni stannade till här, mitt i hjärtat av Occitanien, och lade grunden för en bosättning någon gång under det femte århundradet innan Kristus. Det vet man med bestämdhet, då romerska annaler sällan slarvar med att notera nya erövringar. Det finns dock spekulationer kring ännu tidigare civilisationer, då Rodez placering utgör ett naturligt nav för regionen. I triangeln som bildas av Toulouse, Montpellier och Clermont-Ferrand, med ca 200 km till både Bordeaux och Lyon, centralt beläget i förhållande till vägnät och tåglinjer; är staden en knutpunkt även i vår moderna tid.
Romarna såg också dom den förmånligt strategiska placeringen, och tågade in i den av Ruteni namngivna byn Segodonum runt Kristi födelse, och som ett tecken på Roms erövrande döptes den fortifierade bebyggelsen om till Civitas Rutenorum. Rutenorum blev så småningom Rodez, genom filtret av alla de människor som under årens lopp varit dess invånare. Än idag kallas invånarna i Rodez för Ruthénois.
Rodez har haft sin beskärda del av upptåg genom åren, lugn och ro präglar sällan en stad som alla vill åt av taktiska skäl. När romarriket upplöstes besatt först Visigoterna och sedan Frankerna Rodez, innan staden år 725 skövlades och togs i besittning av morerna. Senare ockuperades staden av trupper tillhöriga både Akvitanien och Toulouse, och låg under brittiskt militärstyre under hundraårskriget.
Rodez
Foto Rodez av Anibal Trejo
Under medeltiden stod kyrkans män i ständig konflikt med köpmän och adel, varför staden hade två ringmurar. Innanför den inre styrde kyrkan och innanför den yttre, där var det köpmän och adel som bestämde. Som i hela regionen i stort har det här varit ordentliga stridigheter mellan dels det religiösa och det sekulära, dels mellan olika kristna falanger. Katolicismen i huvudstaden har i mångt och mycket självmant skapat den problematik den stött på ute på landsbygden, där en mer jordnära och ödmjuk kristen befolkning tagit upp kampen mot hungern efter makt och rikedomar inom den mer politiskt etablerade katolska kyrkan.
Historien i Rodez är ständigt närvarande då många mycket gamla byggnader står kvar idag. Även om merparten är från sen medeltid, så finns en hel del lämningar kvar från både kelter och romare, men som efterhand införlivats i den mer "moderna" medeltida bebyggelsen. En skapelse i Rodez du inte bör missa är Cathédrale Notre-Dame de Rodez. Den klassas som en av de mest beundransvärda gotiska katedralerna i södra Frankrike. Bygget pågick i hela 200år och var färdigställt i mitten av 1500-talet.
Rodez
Hjärtat av den medeltida stenstaden innanför ringmurarna är bilfritt, här vindlar små gränder och handelsstråk mellan pittoreska torg och leder in mot Place d'Armes som är en utmärkt plats att orientera sig efter. Ta dig tid att utforska staden till fots, och var inte rädd för att gå vilse, det är bara ännu en anledning att få öva på franskan och be om hjälp!
Rodez
Foto Rodez av tourisme-aveyron
Klimatet är underbart varmt om sommaren, med temperaturer upp emot 37 grader, men här upplever man också kalla vintrar med ner mot minus 17 grader. År 2006, den 28 januari, drabbades Rodez av ett snöoväder som täckte staden och kommunen med en meter nysnö, och även om det inte är ett normalfall så är kommunen en av de kallare i området; på grund av sin placering i förhållande till Massif Central och de två stora vattenmassorna, Atlanten och Medelhavet.
Rodez
Foto François Kevorkian av francoisknyc
Staden är födelseort för många lokalt erkända konstnärer, men framförallt biskopar och andra kyrkans män under århundradena efter Frankrikes kristnande. I våra ögon är det dock en helt annan man härifrån som är av störst intresse. Den 10 januari 1954 föddes här mannen som var med och grundade house-musiken på New Yorks klubb-scen under 70-talet; Francois Kevorkian spelade på de hetaste klubbarna, bland andra Studio 54 och Paradise Garage, för att sen mer och mer skapa sina mix-spår i studio. Han var under 80- och 90-talen en av världens hetaste dj's och spelade bland annat på Londons "Ministry of Sound" och "Fabric", "SpaceLab Yellow" i Japan och Ibizas "Pacha" och "Space". För den musikalt bevandrade är Amphithéâtre Rodez att rekommendera, med sina 2500 platser och en varierad repertoar är det ett populärt kulturellt besöksmål, precis som Musée Soulages för den konstintresserade. Pierre Soulages är en föregångare inom modern fransk konst, och hans målningar kommer verkligen till sin rätt i den unika arkitektoniska miljö som museibyggnaden utgör.
Rodez
Foto Rodez golf av rodez-tourisme
För dig som gillar att spela golf så rekommenderar vi er att ta en runda på Grand Rodez golf course. En läcker bana med en spektakulär utsikt över staden och dess omgivning.
Hungrig efter stadsvandringen och golfandet? Här har vi två kanontips:
Les Arômes
Denna lilla restaurang ägd av ett fantastiskt par, finner du på en liten sidogata, om du tar dig tid att leta lite. Väl värt ett besök, då de lagar deliciösa och genuina franska rätter, intill perfektion!
Café Bras
Innästlad i mitten av Musée Soulages hittar ni detta fantastiska café, som inte alls liknar vad ett svenskt café är. Här serveras mat av otroligt hög kvalité, skapad av far och son Bras; Michel och Sébastien. Deras rekommendation från menyn är Cuisine du Marché, en odyssé i lokala råvaror!
Video - Rodez
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg