Château de Peyrelade
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-02-04 i turism
Peyrelade
Rodez
Gorges du Tarn

Château de Peyrelade

Château de Peyrelade
Sceneriet är som lånat direkt ur en fantasyroman; en vindlande floddal, ett pärlband av små byar, branta klippsprång och en alltigenom dramatisk skönhet. Lägg där till en slottsruin tronandes uppe på en klippa, med ett nästan oslagbart strategiskt läge vid ingången till Gorges du Tarn. Välkommen till Rivière-sur-Tarn och Château de Peyrelade; historiskt en strategiskt formidabel spelpjäs, i vårt tidevarv en utmärkt startpunkt för den historieintresserade.
Arkeologiska fynd på platsen visar att bosättningar bland klipporna funnits sedan förhistorisk tid, Gorges du Tarn har i alla tider varit en viktig nyckel till makten i Languedoc. Namnet Peyrelade har occitanska rötter, sprunget ur en beskrivning av platsen som "Pèira Lada", dialektalt för "bred sten". Château de Peyrelade byggdes i omgångar under 1100- till 1500-talet och utgjorde en av de viktigaste befästningarna i Rouergue under medeltiden tack vare dess strategiska läge. Ur ruinerna kan man än idag utläsa borgens storhet, byggt på en femtio meter hög klippa hade det en försvarsmur som var ca 250 m lång, 10 m hög och drygt 2 m tjock. Arkitekturen här är unik i sitt slag, med romanska förtecken men en planläggning som följer naturens egna formationer och som får slottet att nästan smälta ihop med klippsidorna. Ett ointagligt slott, som övervunnit ett stort antal belägringar och dominerat området ända fram till 1633; då Richelieu slog klorna i slottet och nedmonteringen började.
Château de Peyrelade
Foto Château de Peyrelade av Bzgru  CC
Befästningen har spelat många viktiga roller under sin livstid, både lokalt och internationellt, med början under tidig medeltid. Sitt första ordentliga avtryck på världskartan gjorde Château de Peyrelade i freden med engelsmännen i Brétagny 1360, då slottet skänktes till engelsmännen. De lämnade dock ganska snart sin postering, och det övergivna slottet belägrades av kringvandrande handelsmän. När fransmännen återigen tog upp striden mot engelsmännen upptäckte man hur strategiskt viktigt Peyrelade låg. Guy de Sévérac jagade först bort ockupanterna och sedan engelsmännen och det kom så åter i fransk ägo 1369. Stridigheterna fortsatte under det som senare kommit att kallas hundraårskriget, förenklat en samling väpnade slag mellan Frankrike och England om rätten till den franska tronen; men med komplicerade lojaliteter på båda sidor, och som slutligen ledde fram till etablerandet av Frankrike som centraliserad nationalstat. Eftersom fransmän befann sig på båda sidor om konflikten rasade även strider inom landet, med hårt tryck på strategiskt viktiga befästningar. 1385 satte Bernard d´Armagnac Château de Peyrelade i brand, efter en tre månader lång belägring. Eftermälet blev att slottet återigen lämnades, kringvandrande tog återigen slottet i besittning och stora delar av slottet både raserades och förföll.
Château de Peyrelade
Foto Château de Peyrelade av Matthylas  CC
Under årens lopp kom dock slottet att återuppbyggas, då dess placering återigen förlänade det en central roll, men nu med religionen i första ledet. Som de flesta kloster och slott i denna rebelliska region tillhörde Château de Peyrelade motståndare till den katolska kyrkan, i detta fall kalvinisterna. Med slottet behöll de en viktig frontlinje gentemot katolikerna ända fram till det fullständiga nederlaget, och därefter Richelieus order om nedmontering. Den skedde 1633, man ville helt enkelt inte riskera att "fiender till den enda sanna tron" åter skulle få fäste och möjlighet att sprida sina irrläror. På 1970-talet beslutade man lokalt att restaurera det som finns kvar av slottet, och bevara ruinerna för framtiden. Ett omfattande projekt med utgrävningar har lett fram till en utökad bild av slottets unika arkitektur, och en känsla för hur det sett ut under sina storhetsdagar. Runt omkring i Rouergue har 23 slott gått samman och skapat La Route des Seigneurs du Rouergue, för att gemensamt marknadsföra regionens fantastiska historiska byggnader och sörja för fortsatt finansiering av underhåll. Slottet är öppet för besök mån-lör kl 10-18 under juli och augusti. Under maj, juni och september är det öppet på helgerna mellan 10.30 och 17.30.
Är man inte intresserad av historia, bjuder slottsruinen på en svindlande dramatisk byggnation i ett underbart landskap, bara det väl värt ett stopp. Efter besöket vid Château de Peyrelade föreslår vi att ni åker rakt västerut till Rodez, där det finns en ljuvlig liten ostaffär. Köp med några ostar, lite bröd och fråga var närmsta vinbonde håller till. Åk dit på chans, köp mer vin än ni tänkt er och leta upp den perfekta platsen för en oslagbar pique-nique. Följ bara floden Tarn, så lurar ett nytt äventyr bakom varje krök!
Video - Château de Peyrelade
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg