Rocamadour
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-01-17 i turism
Occitanien
Lot
Sackaios

Rocamadour

Rocamadour
Det finns många spännande historier om den här platsen. En by vid namn Rocamadour på en helig klippa utsmyckad med kyrkor och reliker som ligger i sluttningen ner mot floden Dordogne i regionen Occitanie, Frankrike. Men den mest centrala historien om platsen handlar om Jesus, en liten skatteindrivare i ett mullbärsfikonträd och en grotta ungefär 300 mil från Jerusalem.
Sackaios var en illa omtyckt man som levde i Jeriko för 2000 år sedan. Han var opopulär främst på grund av sin yrkesroll som skatteindrivare och utpressare. Förståligt eftersom jobbet går ut på att lägga beslag på folks pengar. Som person kanske han var helt okej annars. Det vet man inte så mycket om. Däremot vet man att han var rätt kortväxt. När Jesus från Nasaret besökte Jeriko flockades folk runt omkring honom. Sackaios blev mycket nyfiken och klättrade upp i ett mullbärsfikonträd för att se bättre vad det var som stod på - vad var all uppståndelse om?
Då fick Jesus syn på den lustige lille Sackaios uppe i trädet och vinkade mot honom. "Dig ska jag hem och äta middag hos ikväll!" ropade han. Under middagen hemma hos Sackaios lyckades Jesus få honom att inse att det han höll på med var inte rätt sätt att leva sitt liv.
Nu ville Sackaios göra rätt för sig. Så skatteindrivaren från Jeriko började lämna tillbaks alla pengar han stulit av invånarna. Han slog följe med Jesus och levde sina resterande dagar som ett nytt godare och framför allt heligare jag. Men. Vad har historien om Sackaios med templen och katedralerna i Rocamadour att göra?
Jo! Nån gång under medeltiden, runt år 1166 i södra Frankrike, hittades en välbevarad människokropp i en grotta. Vem är det här? tänkte man. Kan det vara en hemlös stackare som sökt skydd för att sen dö av törst? En ensam olycklig själ som lagt sig att vila en sista gång?
Nån som bara gått vilse och gett upp? Nä. Man kom fram till att kroppen måste ha tillhört just skatteindrivaren Sackaios från Jeriko. Det spelade ingen som helst roll att Sackaios ska ha dött ungefär 1100 år innan fyndet av kroppen. Eller den lilla detaljen att Jerusalem ligger ungefär 300 mil från grottan där den hittades. Det här var Sackaios - ingen tvekan om saken!
Rocamadour
Foto Rocamadour av TR STOK
Ryktet om de heliga kvarlevorna började spridas som en löpeld och pilgrimer från hela europa reste till toppen av sluttningen för att uttrycka sin vördnad för gud.
Längst vägen upp på klippan lät man bygga kyrkor och med tiden växte där fram en vacker liten by. Här bor idag cirka 600 personer och själva byn går huvudsakligen runt på den ständigt blomstrande turismen. Man kan till exempel se ett trasigt svärd sticka ut ur berget på vägen upp. Det är ett fragment av det magiska svärdet Durendal som svingades av riddaren och paladinen Roland av Bretagne.
Rocamadour
Foto Rocamadour av TR STOK
Om man besöker Rocamadour under sin vistelse på Escapat (ca 25 mil bort) bör man också bocka av Albi och Najac på vägen! Det blir som en liten pilgrimsfärd av vackra byar och städer.
Rocamadour
Foto Rocamadour AOC av Myrabella  CC
Rocamadour är även en AOC-certifierad sydvästfransk getost som fått sitt namn från just Rocamadour. Det är en liten rund, oftast ung, semi-mjuk ost som bara lagras i 12-15 dagar. Smaken är en potent men mild och nötig smak som har en tydlig get-karaktär. Eftersom att den är så mjuk och fin passar den bra på frukost-toasten. Eller ännu bättre i en frasig sallad dressad med vinaigrette på en skarp beaujolais-vinäger. Men den kan också lagras längre och passar då utmärkt ihop med ett lagom kraftigt glas rött vin.
Video - Rocamadour
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur