Pézenas
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-10-16 i turism
Occitanien
Béziers
Hérault

Pézenas

Pézenas
Gränderna i Pezenas är hett centrum för konstnärer, gallerier och antikhandlare. Vår och höst förvandlas hela staden till en enda stor antikmarknad. Molières favoritställe är fortfarande en av traktens livligaste och trevligaste städer.
I det flacka landskapet mellan Beziers och Montpellier ligger Pezenas. Ett gulligt historiskt centrum som lockar många turister, men här har hantverkare mötts i alla tider och överallt märks spår efter dem. Snickarna och krukmakarna, guldsmederna, finsmederna och blomsterhandlarna, alla har de gator uppkallade efter sina skrån. Den bördiga jorden runt omkring och mötet mellan vatten och landvägar skapade goda affärer under flera hundra år.
Blomstrande handel skapade i sin tur förmögna människor, och de ville roa sig. När den kände Molière och hans teatersällskap hade blivit portade från Paris i mitten av på 1600-talet, reste de istället på turné. Guvernören av Languedoc, Conti, tog dem under sina vingar. I Pezenas togs Molières satiriska teaterstycken emot väl. Stora teatern Illustre Théatre är fortfarande i full verksamhet och absolut värd ett besök.
Än idag är det kulturhantverk, keramik, smycken och tavlor i alla butiker som kantar gatorna. Längs Avenue de Verdun huserar antikhandlarna med sina skyltar Brocante. Under en helg i oktober och en i maj förvandlas dessutom hela staden till en enda stor antikmarknad. Då kommer folk från byarna runtom med sitt hantverk, gamla föremål, kläder, vin och andra lokala produkter. En färgsprakande fest för alla sinnen där alla får tillfälle att ses och dela skvaller som på vilken marknad som helst.
Privatpalatsen från 1400-talet och framåt gör skäl för stilen barock och tävlar om att vara mest dekorerade, i entréer, trapphus såväl som på fasaderna och med enormt välgjorda balkongräcken i smide.
Ett kul sätt att snabbt få överblick över hantverkets utveckling är att besöka Musee de la Porte. Där har man samlat dörrar och portar från medeltiden och man kan beundra, portkläppar, träsniderier och dörrhandtag av alla stilar och slag. Leksaksmuseet är ytterligare ett ställe för både stora och små. Duktiga snickare har det förstås också funnits gott om i Pezenas. De har fått barn, gjort leksaker och någon annan har gjort business på det.
Pézenas
Det som en gång var det finaste huset, Maison de Consuls, har idag bytt både namn och inriktning. Maison de Metiérs d'Art är idag en blandning av hantverkshus och samlingsplats för en ny kreativ generation. Men bland dem finns också en sidenvävare från Damaskus. Han flydde kriget i Syrien, försökte slå sig ner i Paris men hamnade av en slump i Pezenas. Där han fann sina likar, satte upp sin vävstol och har återigen byggt upp en strålande business.
För god mat kan vi rekommendera L'Atelier på Rue Conti, liksom Chez Paul vid turistbyrån. Annars den enklare Italienaren på den trädbekladda esplanaden Cours Jean Jaurès. Restaurang Palmiers är lite finare och stället som är helt fantastiskt, det heter Les Marronniers, med härlig trädgård.
Video - Pézenas
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg