Forteresse de Salses
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-07-02 i turism
Katalonien
Salses Fortress
Forteresse de Salses

Forteresse de Salses

Forteresse de Salses
Arkitekten bakom detta mästerverk till fort var egentligen inte arkitekt, han var stenhuggarmästare och en vid den här tiden luttrad militär expert med specialistkompetens inom artilleri. Sju belägringar överlevde han, innan Kung Ferdinand av Aragonien år 1497 beordrade honom att bedöma om platsen där Forteresse de Salses så uppfördes var strategiskt korrekt för att skydda Kataloniens norra gräns mot franska attacker.
Francisco Ramiro Lopez var spanjor, verksam i Katalonien på uppdrag av kungen av Aragonien. Detta gränsland som alltsedan visigoternas tid pendlat mellan frankiskt och katalanskt styre var under den senare delen av 1400-talet särskilt på tapeten igen. En union mellan Aragonien och Kastilien hade precis givit upphov till det nya riket Spanien, samtidigt som huset Barcelona precis hade nått vägs ände och Katalonien som provins var på det dalande. Frankrike visade återigen tendenser till att vilja återta provinsen, och Kung Ferdinand beslöt att fortifiera gränsen.
Slutet av 1400-talet innebar också sluttampen för medeltiden, och vid Forteresse de Salses syns detta extra tydligt. Det typiska medeltida slottet, som började som en fortifierad kulle med en ringmur strax nedanför, har under århundradena utvecklats till en närmast fulländad byggnadsform; både defensivt såväl som offensivt. Belägringar var vardagsmat, och det infann sig en för militära strateger oönskad obalans i systemet. Dåtidens slott stod helt enkelt emot dåtidens vapen lite för bra, och en belägring kan bara fortgå en begränsad tid. Men ett vapenslag som börjat utvecklas hundratalet år tidigare hade så plötsligt börjat påvisa effektivitet. Kanonen.
Forteresse de Salses
Foto Forteresse de Salses av BAO-Images Bildagentur
Plötsligt höll de medeltida slottsmurarna inte längre fienden ute, och slottsbyggandet tog en helt ny inriktning, vilket man kan se med blotta ögat vid Forteresse de Salses. Från att ha varit viktiga spelpjäser på kartan både civilt och militärt, kom de nya fortifikationerna att bli strikt militära; herrskapet skuffades iväg till palats inne i städerna eller herresäten på landet. Eran med den romantiska bilden av det medeltida slottet med tinnar och torn, eller den typiska riddarborgen från tidig medeltid var för evigt över. Vetenskap och empirisk expertis tog över, och boendestandarden inom de nya forten ansågs endast passa militären. Med tjocka, delvis sluttande murar, smala slitsar och skottgluggar, och ett rakt igenom praktiskt upplägg så var det inte längre tal om några kungliga salar.
Vid Forteresse de Salses kan man se utgångspunkten i det medeltida slottet, det centrala tornet med sina omgivande rundtorn och flankerande murar finns där i layouten. Men man ser innovationen och de nya principerna i själva bygget; murarna är delvis nergrävda, de sluttar inåt, de är upp emot tio meter tjocka och de är tillbakadragna något mellan rundtornen. Fortets geografiska placering valdes också utifrån strikt praktiska skäl, platsen flankeras å ena sidan av bergsmassivet Corbières, å andra av vidsträckt sankmark. Det ligger på en smal landremsa som sedan urminnes tider varit den viktigaste handelsvägen mellan Frankrike och norra Spanien.
Forteresse de Salses
Foto Forteresse de Salses av Krzysztof Golik  CC
Slottet belägrades och sattes i brand redan innan det färdigställts, år 1503. Det föll då i franska händer och pendlade mellan franskt och spanskt styre fram till år 1642 då det slutligen kom i fransk ägo ännu en gång. År 1659 slöts den Pyreneiska Freden mellan Frankrike och Spanien, då stora delar av Frankrikes erövringar i Katalonien tillföll Spanien, men den norra delen införlivades i Frankrike och blev sedermera Roussillon. Forteresse de Salses skrevs in i fördraget och kom så permanent i fransk ägo.
Slottet hamnade i och med den nya gränsdragningen en bra bit ifrån fronten, och tappade efterhand sin strategiska position. Det föll i vanvård och hotades med rivning, men togs an av den franske ingenjören och fästningsbyggaren Sébastien Le Prestre de Vauban som påbörjade en omfattande restaurering 1691.
Forteresse de Salses
Foto Forteresse de Salses av Krzysztof Golik  CC
Idag är Forteresse de Salses ett välbesökt turistmål med över hundra tusen besökare årligen, det faktum att större delen av byggnadsverket är öppet för besökare gör det till en extra spännande utflykt. Passa gärna på att njuta av den särskilt vackra naturen och det dramatiska landskapet, här där Pyrenéerna nästan tycks störta ner i havet. Njut av vindlande, svindlande dalgångar, en glittrande Aude och ett alldeles eget klimat - här är det helt enkelt lite soligare!
Video - Forteresse de Salses
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg