pea&Rosenberg
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2024-03-15 i vinrelaterat
pea&Rosenberg
Nicklas Rosenberg
Johanna Rosenberg

pea&Rosenberg

pea&Rosenberg
Bakom signaturen "pea&Rosenberg" hittar vi Johanna "Pea" Rosenberg och hennes make Nicklas, två renässansmänniskor som lever livet till det yttersta och är genuint intresserade både av sin omvärld och varandras intressen.
Johanna är biomedicin- och läkarstudenten som efter en sejour inom preklinisk forskning, och ett skidspäckat år i Åre, sadlade om helt och i stället blev arkitekt. Vid sidan av testades alla delar av hotell- & restaurangbranschen genom familjens förvärv av två fjällhotell; inte minst under ett intensivt år i Grövelsjön: på samma gång inkastad i rollerna som hotellchef, marknadschef och så småningom även kökschef. Livet tog henne vidare på arkitektbanan men vid sidan av anordnade hon guidade flugfiskeresor; i hemtama trakter kring Åre och Idre, men även i väster- och österled i Norge och Slovenien. Genom alla olika projekt fortsatte nyfikenheten och modet att växa och hon axlade så småningom rollen som kökschef på familjens nyförvärvade restaurang på en liten ö utanför västkusten, Härön.
pea&Rosenberg
Matintresset har sin grogrund i mormor Lillys prunkande trädgård och kök, där dofter och smaker från ständigt bakande och skapande väckte nyfikenhet, i samklang med en groende känsla för det egenodlade. Som självlärd nyttjar hon förmågan att kunna tänka utanför den berömda boxen, och tvekar inte att ta ut svängarna; med modet och det alltid närvarande intresset inför att kombinera smaker och texturer på både traditionella och nyskapande sätt.
pea&Rosenberg
Nicklas är den rastlösa smeden som samtidigt pluggade vinkunskap på sin fritid. Med några vänner startade han sedermera upp en ny sektion inom Munskänkarna i Karlstad, för att kunna förkovra sig än djupare i vinets värld, samtidigt som han studerade till sommelier vid Grythyttan; för att få ytterligare en ingång till särintresset dryck i kombination till mat.
Nyfikenheten inför mat och dryck har varit närvarande från tidig ålder, då hans föräldrar kuskat runt Europa åtskilliga gånger med Nicklas och hans syskon. Målet för dessa resor var föräldrarnas intresse av gastronomi och vinkultur, vilket lockat honom till otaliga resor på egen hand under livet, både geografiska som kulinariska.
pea&Rosenberg
Allt sammantaget resulterade detta i att Rosenberg blev lärare i vinkunskap och blindprovning, och på dessa teman höll provningar och föreläsningar runt om i Sverige under några års tid. Tanken var att i Karlstad byta bana från metallarbetet och ta över som dryckesansvarig på en av Karlstads bästa restauranger, men ödet hade något helt annat i beredskap.
En solig oktoberdag 2018 korsades Johanna och Nicklas banor under en kylig promenad i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Med vin och mat bland de bådas många gemensamma intressen föddes snabbt drömmen om en egen restaurang, där de tillsammans kunde växa och utvecklas parallellt. De tar båda avstamp i det jordnära och enkla, men alltid med hög kvalitet och ambition, och alltsomoftast med en tjusig och burlesk tvist. Vem kan väl låta bli att älska en total backanal, eller en anspråkslös men fantastisk pique-nique på lokala delikatesser?
pea&Rosenberg
2019 tog paret över Magasinet från Johannas familj: en sommarrestaurang som vid den här tiden främst serverade lunch under åtta korta veckor, belägen precis vid havet och öppen mellan midsommar och mitten på augusti.
Under december 2020 började Johanna och Nicklas sitt samarbete med Domaine d'Escapat där de varje vecka skriver för vingårdens resemagasin. Artiklarna spänner över teman kring mat, vin, historia, arkitektur och turism: få ämnen är dem främmande att skriva om då parets gemensamma kunskaps- & intressebank rymmer det mesta mellan himmel och jord.
pea&Rosenberg
Våren 2021 stod Magasinets hotell färdigt, som Johanna ritat och inrett och Nicklas hjälpt till att bygga. Hotellet var en förutsättning för att skapa en destination att besöka utöver den begränsade sommarsäsongen, och även för att möjliggöra för fler middagsgäster då den korta färjeturen ut till Härön trafikeras sparsamt kvällstid.
Under 2021 och 2022 skapade så pea&Rosenberg på Magasinet ett resmål med helgöppet både höst och vår, och utökade öppettider kvällstid på sommaren. Julbordet ersattes med en omåttligt populär julsupé: gästerna serveras mellan sju och nio rätter med ackompanjerande dryckespaket, smårätter inspirerade av parets egna julmatsminnen från uppväxten. Precis som i övriga menyer blandar la cuisinière in både asiatiska, franska och sydamerikanska toner bland det mest ursvenska och urfinska.
pea&Rosenberg
2023 hade paret jobbat upp Magasinet till en hög och jämn standard och började väcka uppmärksamhet en bra bit utanför Sverige. Hotellet uppvaktades av Petit Hotel, en sammanslutning av små, privatägda hotell med erkänt hög kvalitet på boende och mat. Det bestämdes även att förädla byggnadens stora vind till två semesterlägenheter med hög standard, med vackra möten mellan tvåhundra år gammalt havremagasin och moderna designval, och inte minst en enastående utsikt. Återigen är Johanna arkitekten bakom och Nicklas den som sett till så bygget flutit på med lokala hantverkare och entreprenören.
pea&Rosenberg
2024 är den sista sommaren för pea&Rosenbergs residens på Magasinet, då en dröm som tidigt utkristalliserades hos dessa äventyrare var önskan att bosätta sig i ett varmare klimat. I höst kommer därför Johanna och Nicklas ner till Södra Frankrike och Domaine d'Escapat för ett gästspel: de ser fram emot att välkomna en skara underbara gäster för upplevelser inom mat, dryck och mycket annat som denna spännande region har att erbjuda!
Dessa paket har vi nöjet att erbjuda i höst:

o 9-13 oktober: "Vin och vinmakeri"
o 20-24 november: "Vin & tryffel"
o 11-15 december: "Belle Noël"
Paketen innefattar:

o Boende på Domaine d'Escapat onsdag-söndag, all inclusive
o Transport från och till flygplats
o Utflykter, inträden och guidade turer
o Frukost, lunch och middag tillagade av Johanna med lokala råvaror i fokus
o Dryck till maten och
o Lunch på en lokal restaurang med stjärna i Guide Michelin
o Vinprovningar med Nicklas
o Pris per person 14750 kr
Flyg ingår inte i priset: vi hjälper dock till med förslag på lämpliga avgångar till t ex Barcelona.

Vi kommer även att gästa Escapats vårfest 3-4 maj på Södermalm. Kom och träffa oss där för att lära dig mer om våra Franska event! Köp biljett till vårfesten här >

Detaljerad information om paketens innehåll samt detaljer kring bokning kommer inom kort, tills vidare är du även varmt välkommen att anmäla ditt intresse till peaochrosenberg@gmail.com så skickar vi denna information direkt till dig! Vi lägger också kontinuerligt upp information på vår instagram, @peaochrosenberg.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg