Mazamet
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-06-04 i turism
Castres
Mazamet
La Pasarela de Mazamet

Mazamet

Mazamet
Det är inte många byar som faktiskt kan härleda sin historia så långt bak i tiden som 10000 före Kristus. Det är inte helt belagt att platsen är exakt densamma som där Mazamet ligger idag, men i utkanten av byn finns lämningar från den magdaleniska epoken. Tack vare sin långa historia är landskapet också fullproppat med lämningar från den neolitiska perioden, med megalitiska monument. Det finns slott, kapell och bolämningar från allsköns tidseror, samt inte minst en vidunderligt vacker natur mellan "de svarta bergen" (Montagnès Noire) och "de glipande bergen" (Monts des Lacunes).
Staden har precis som de flesta fantastiska små byar i området, en arkitektur som påverkats av såväl romarriket som av visgoter, katarer och hugenotter. Under romartiden var den lilla byn en knutpunkt mellan de två för romarriket så viktiga Narbonne (Narbo Martius) och Toulouse (Tolosa). Mazamet ligger i departementet Tarn, längs den av romarna konstruerade handelsrutten "Jamarié", och har kommit att blomstra delvis tack vare sitt gynnsamma geografiska läge.
På 1500-talet började Mazamet utveckla det som verkligen gjorde avtryck på kartan; en textil- och skinnindustri som kom att ge staden ett välförtjänt ryckte långt utanför landets gränser. En av de tidigaste produktionerna var en ullfilt, ?Cordelots?, som med tiden fanns i nästan varje stuga i de södra delarna av Frankrike. 1837 installerades den första jacquard-vävstolen och industrin gick från klarhet till klarhet. Man vävde inte enbart längre, utan man började även garva de skinn som blev över efter slakt av de ullproducerande kreaturen. Nu röntes sådana framgångar att man runt om i världen fick ett erkännande både för produktionsprocessen (hjälpt av floden Arnettes snabbrinnande vatten, som källa till både vattenkraft för fabrikerna och för att kunna tvätta skinnen på ett effektivt sätt) och så förstås för slutprodukten.
1912 slog man rekord i antalet garvade och sålda fårskinn med den hisnande slutnotan av 32 miljoner skinn! Redan tidigt sökte sig de franska modehusen till Mazamet, för att få de bästa tänkbara skinnen till sina accessoarer; något som bland annat Louis Vuitton och Hermes fortfarande gör inför varje ny kollektion. På 1930-talet fanns det så många som fyrtio garverier längs med Arnettes stränder och produktionen blomstrade. Mazamet hade år 1950 hela tjugosex banker och på Banque de France Mazamet-kontor hade man årligen den fjärde största transaktionsvolymen i hela Frankrike.
På 70-talet började affärerna gå allt trögare, till stor på grund av Asiens låga prisbild på skinn- och ullvaror. Fransmännen kunde inte längre konkurrera, trots den höga kvalité man saluförde. Större delen av alla garverier gick i graven under de kommande åren men de som överlevde, de levererar som skrivits ovan, fortfarande sina produkter till de främsta modehusen och andra high-end-verksamheter.
För att tala om något annat än den spännande historia staden har, så kan vi rekommendera den hisnande hängbron, La passerelle de Mazamet, som hänger 70 meter över floden Arnette. Är man höjdrädd, som herr Rosenberg, rekommenderar vi att ni håller någon ni tycker om i handen! I närheten av Mazamet ligger också en av Frankrikes topp 20 golfbanor, La Barouge. För den som inte golfar men gärna åker på utflykt ger närheten till Narbonne, Carcassone och den rosa staden Toulouse mycket att välja på. Precis som utbudet på veckans marknader; tisdagar, lördagar och söndagar dukas det upp stånd efter stånd med närproducerade varor. Kort sagt, här finns många skäl att njuta! Bienvenue a Mazamet!
Video - Mazamet
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg