Nice
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-07-14 i turism
Rivieran
Södra frankrike
Franska rivieran

Nice

Nice
Nice har nog de flesta av oss en referens till, vare sig den kommer från resemagasin, tv, film, böcker eller tik tok. En känsla av flärd, sol, turkost vatten och en stad de rika vallfärdar till för att lapa i sig av medelhavets goda.
Att flyga hit är en enkel affär, ofta innebärande ett stopp på någon av Europas större flygplatser; där man hinner med en öl och en skål bitterballen eller ett glas vin och en hyfsad baguette. Tåg fungerar absolut också som färdmedel, men då får man unna sig en tämligen generös tidsplan, då Europa är betydligt mer uppdelat numera med alla privata tågbolag vilket gör att det ofta blir väntetider mellan tågen. På den fronten var det bättre förr, när Interrail var ett begrepp!
Vi som mer eller mindre alltid bilar söderut får i stället räkna med några dygn längs många helt fantastiska små vägar, och fördelen med att vara bilburen är som alltid att vägen i sig blir lite av resans mål. Man kan ta den östra vägen genom Genua, eller den västra "via" Montpellier och Marseille. Men oavsett hur man väljer att förflytta sig ner är den första åsynen av Nice som belagd med magi: Det turkosa vattnet, som är så turkost att man knappt tror sina ögon. Palmerna, de vackra människorna, ljuset, värmen och inte minst den anslående arkitekturen och de fantastiska kulörerna på stadens byggnader. Nice, även känt under sitt italienska tillmäle "Bella Nizza", har en egen dialekt som är starkt influerad av italienskan; influenser som även genomsyrar stadsbilden, maten och atmosfären i stort.
Nice
Foto Nice av kerenby
Geografiskt sett ligger Nice i ett gränsland mellan Frankrike, Italien och det historiska Savojen, vilket påverkat staden under hela dess historia. Nice blev franskt först på mitten av 1800-talet och innan dess var det, likt Alsace, en region som ständigt ändrade tillhörighet utifrån alla de regionala krigens uppgörelser som slöts vid fredsavtalen.
Det har funnits en fast bosättning här sedan grekerna kom hit på 350-talet före Kristus, och de döpte den framväxande staden efter segergudinnan Nike, vilket så småningom utmynnade i namnet Nikaia. Man har dock starka bevis på att det funnits människor i regionen i över 400000 år, då arkeologiska fynd vid utgrävningarna vid Terra Amata funnit skelett av Homo Erectus och väldigt tidiga bevis på användandet av eld och flintverktyg, samt rester av huskonstruktioner.
Dagens Nice bjuder på la dolce vita: stjärnglans, museer, caféer, restauranger och naturligtvis bad i överflöd! Stjärnglansen kommer sig av ett mycket träget och tålmodigt arbete sedan 1920-talet, där man jobbat målinriktat för att locka till sig turister till den fantastiska lilla pärlan. Det senaste är filmfestivalen som skapades 2013, först i St Tropez, men som på grund av logistiska skäl i stället omlokaliserades till Nice. Den hålls varje år ett par dagar före Cannes, som är den stora begivenheten, men Nice har lyckats att locka stjärnorna att komma ner till södra Frankrike ett par dagar tidigare för att sedan bege sig vidare till Cannes.
På det här och liknande sätt har Nice lyckats dra till sig kändisar som på plats fallit pladask för den lilla orten, och som sedan sett till att köpa sig ett hus här. Bono från U2 har en fastighet här, precis som fotomodellerna Naomi Campbell, Kate Moss och Vanessa Paradis. Elton John har haft hus här ända sedan 70-talet och Formel 1-stjärnorna Jenson Button och Lewis Hamilton huserar här några veckor varje sommar.
Museerna i Nice är framför allt inriktade på konst och arkeologi, då staden alltid haft en särskild dragningskraft på konstnärer. Matisse, Chagall, Picasso och Monet har alla varit här och inspirerats av färgerna och det fantastiska ljuset, vilket visas upp i stadens digra utställningshallar. Ett tips för en regnig eftermiddag, det är något alldeles särskilt att uppleva lokalt inspirerad konst av världsberömda konstnärer på plats! Vi kan särskilt rekommendera ett besök på muséet för modern konst, MAMAC, där stadens famöse monokromatiker Yves Klein finns permanent representerad.
Även vin finns det såklart gott om i Nice, denna livsnjutarens stad. AOC Bellet, där Nice ligger, producerar ca 120000 flaskor varje år, med citrusdrivna vita viner, krispiga roséer och välbalanserade röda viner i fokus. Med runt 2700 soltimmar varje år, lagom med regn och en naturlig avkylning tack vare sin altitud, görs här väldigt trevliga viner; kanske inga långlagringsprojekt, men perfekta för semesterfirandet på plats! Det är kända druvor som Grenache och Cinsault som blandas med Folle Noir och Braquet, och Chardonnay som blandas med framför allt Rolle. Så löp och köp AOC Bellet när ni är här nere, för vad kan vara bättre än att njuta lokalt?
Nice
Foto Nice av SvetlanaSF
Nice bokstavligen prunkar av restauranger, bistros och caféer; Guide Michelin omnämner över hundratalet pärlor och utöver dem finns här ytterligare hundratals små och stora ställen att inmundiga sin lunch eller middag på. Salade Niçoise är en given rätt att prova här nere, förutsatt att man gillar tomat, ansjovis/tonfisk och ägg. Vidare finns här det mesta ur Provence och den lokala digra kulinariska listan: såsom tapenade, Le pan bagnat, Les petits farcis och så förstås ratatouille!
Som alltid är vårt råd att strosa runt, kolla in vad som passar för stunden och kanske även göra en plan för nästa dags måltider. Och som alltid: pique niquea mer!
Video - Nice
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg