Mirepoix
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-09-04 i turism
Mirepoix
Occitanien
Ariège

Mirepoix

Mirepoix
Sydväst om carcassonne, finns en oansenlig men särskilt vacker och charmig stad. Vid första anblicken kan man tro att man hamnat nånstans i närheten av Tyskland eller Alsace, med tanke på alla pastellfärgade korsvirkeshus med träluckor för fönstren. Inte konstigt, Mirepoix har varit mötesplats för människor och influenser från olika delar av världen i alla tider.
Stadens namn kommer just från orden mira peis, titta på fiskarna, som man kunde syssla med just här, där floden Hers gör en krök man kan se djupt ner i det klara vattnet. Kommersen på torget Les Couvert har varit livlig vecka in och vecka ut sedan över tusen år. Här som överallt byggde man arkader för att ge både handlare, primörer, varor och vanligt folk lite skydd från den brännande solen. Men inte med valv av sten som man brukade, utan i det dominerande byggmaterialet trä från de djupa skogarna där Pyrenéerna möter slättlandet mot Akvetanien.
Arkadernas pelare bär upp de charmiga korsvirkeshusen med stadiga stockar av ek längs sidan av det vackra torget. På det medeltida Maison de Consuls är bjälklagen något alldeles extra. Där finns hela 104 figurer utmejslade i enorma stockar och visar upp allehanda djur, monster och karikatyrer av stadens olika yrken från tiden då husen byggdes. Och då är inget av dem yngre än sedan 1400-talet.
Mirepoix
Foto Mirepoix av Ana del Castillo
Mirepoix må se ljuvligt och lugnt ut idag, men även här finns en blodig historia med katarerna i huvudrollen. Staden var ett kärt tillhåll för många anhängare till den kristna utbrytarsekten i början av tolvhundratalet. Det gjorde den förstås ett hett byte för deras gamle ovän Simon de Montfort. 1209 kom han härjande och brände även där upp ett stort antal kättare på bål. Sedan gav han som vanligt bort staden till en av sina löjtnanter, som tack för lång och trogen tjänst.
1289 spolades dock hela Mirepoix bort i våldsamma översvämningar, efter att en naturlig damm gett vika högre upp i bergen. Ett tusental personer strök med. Året efter började man bygga upp den igen, men nu på en höjd på andra sidan floden Hers och med den mer regelbundna typ av stadsplan, som börjat komma på modet vid den tiden. Stadsplanen har inte ändrats sedan dess och såväl fasader som träluckor och de vackra arkaderna underhålls minutiöst än idag.
Mirepoix
Foto Saint Maurice av Pierre Bona  CC
Som viktig handelspunkt har förstås även kyrkan fått ett jämnt och högt inflöde av allmosor. Mirepoix var biskopssäte fram till början av 1800-talet och den gotiska katedralen Saint Maurice är med tanke på stadens blygsamma storlek lätt överdimensionerad, med en bredd på 22 meter i koret, näst störst i Europa.
Första helgen i augusti firas varje år den internationella marionetteaterfestivalen i Mirepoix, Festival MiMa. Då görs hela staden om och bildar scenografi för ett stort antal föreställningar med alla slags dockor du kan tänka dig. I oktober sedan, kommer den roliga äppelfesten med olika aktuella teman för varje år.
Vandrare har tusen möjligheter, allt från den nationella GR7 som passerar här, till vilken stig som helst längs floden. Cyklister kan muntra upp sig genom att cykla en bit eller kanske hela tolfte etappen i Tour de France av år 2006. Oavsett hur du vill ta dig fram finns en fantastiskt grönt stråk, La voie verte, som följer den gamla banvallen från en nedlagd järnväg längs floden hela 38 kilometer mellan Mirepoix upp till Lanvelet.
Äta då? Jodå, men först en drink före maten. L'aperó är inget man tar lätt på i Frankrike och för det passar Atmospher's utmärkt. På torget Le Couvert finns restaurant Llobet och runt hörnet La Flambée. Vill man ha en sval och skuggig trädgård passar Au jardin de Sophie också bra. Ska ni sedan sova över, ja då kan man faktiskt bo så ståndsmässigt som går här, La Maison des Consuls är nämligen också hotell. Om det skulle vara fullt, prova urgulliga Labyrinth intill.
Video - Mirepoix
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg