Marseillan
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-08-21 i turism
Agde
Hérault
Marseillan

Marseillan

Marseillan
Fler och fler svenskar har fått upp ögonen för Languedoc, både som semestermål och för att köpa eget boende. De böljande kullarna, havet, vinet, skaldjuren och den urgamla kulturen. Allt finns där, med en helt annan prisbild än på den mer glamorösa Rivieran. En riktig svenskfavorit är Marseillan, med medeltida stadskärna såväl som kilometerlång sandstrand.
Marseillan har en av de allra äldsta bosättningarna i området, känt för sin strategiskt belägna fiskehamn långt innan fenicierna kom dit. Romarna började odla vin på kullarna runt om och när Canal de Midi byggdes fick den sitt utlopp i lagunen strax söder om staden. Fyren Pointe des Onglous visar vägen och är populärt mål för alla som flanerar längs strandpromenaden.
Idag består Marseillan som många andra orter längs kusten av två delar. Dels själva staden, väl skyddad runt hamnen en bit upp från havet och de tidvis starka vindarna, dels Marseillan plage, i södra änden av den långa remsan som dämmer upp lagunen Etang de Thau.
Marseillan
Foto Marseillan Plage av hecatonchires  CC
Skillnaden med Marseillan är att den är betydligt mer levande än många av byarna längre upp från kusten. Men fortfarande i högsta grad genuint franskt. Bagarna är uppe med tuppen för att ge dig det rätta fraset på croissanten, på lördagarna klongar det till överallt där byborna spelar boule i parken. Man munhuggs över grönsaker på marknaden på tisdagar och om antikviteter på fredagar.
Med den nya borgmästaren har den gamla stadskärnan dessutom fått ett rejält ansiktslyft de senaste åren. Ett fasadprojektet gjorde att alla som ville fick ekonomiskt stöd för att måla om utsidan av sina hus. Rådhuset Hotel de Ville är vackert restaurerat och många hus har renoverats även inuti, liksom en stor del av vägarna i och runt samhället har rustats upp. Hamnområdet är också helt moderniserat och där bredvid syns nybyggda lägenhetsområdet Marina Spirit. Väl tillgängligt närmast vattnet finns nu bara ett fåtal lägenheter kvar till försäljning.
Marseillan Plage i sin tur ligger ute vid havet cirka fem kilometer ner, med fler restauranger och butiker. Här är det många som pratar engelska och det finns en stor andel typiska semesterlägenheter. Perfekt för barnfamiljer som vill stoja i sanden hela dagarna. Lokalbussar går i skytteltrafik mellan staden och stranden. De som har egen transport i form av bil eller cykel, tar sig gärna en bit upp längs strandremsan på utsidan av Etang de Thau. Där finns bara enstaka serveringar men gratis parkering alla möjligheter att sticka ner parasollet och tinga en helt egen plätt i sanden.
Barn vill ofta åka till Dinosaurieparken ett stenkast ifrån Marseillan, eller bara hänga i lekparken La Barca och åka zip-line. Vuxna gör ibland hellre besök i vermouth-fabriken, La Maison du Noilly Prat. Där kan man smaka på vermouth i alla färger och smaker. Den klassiska gröna, som är torr och den vanligaste till Dry martini. Den vita som är extra torr, gillas särskilt av amerikaner. Noilly Prat Rouge, är röd och söt medan Ambré är fatlagrad, gyllene och nästan som en dessert i sig. Torsdagar under sommaren visas James Bond-filmer inne på gården. På franska klockan 18, på engelska med fransk text klockan 21.
Marseillan
Foto Ostron av Pierre-Olivier
Vad äter man då i Marseillan? Naturligtvis och allra mest, traktens pinfärska skaldjur. Ostron och musslor i alla storlekar, bûlots, Saint Jacques och bigourneax. Allra snyggaste platåerna får man på första parkett i hamnområdet, där är det som alltid är lite finare och förstås, dyrare. Men de rökta musslorna på La Cabane eller vad som helst på ostronbaren Coquithau längs strandpromenaden till exempel, det kan vara värt någon krona extra. Är du helt galen i skaldjur? Boka bord långt i förväg och gör en utflykt till Le Poisson Rouge ovanför Sète. Helt Magiskt!
Precis samma skaldjur och ibland bättre, hittar du några kvarter upp i stan. Le Glacier är väldigt bra. Vill du istället ha klassiskt franskt ska du gå på Le Boulevard, medan Delicatessen, i skuggan av kyrkan, kör en modernare stil med hamburgare såväl som gåslever. I närheten ligger även Ristorante Lorenzo, italienskt tröttnar man aldrig på.
Ett halvt kvarter från kyrkan hittar vi välkända Marine Bar. Där ses alla svenskar på 11-kaffe, tar en aperó innan maten framåt kvällen och förstås, kollar på fotbolls-VM ihop. I närheten hittar man även prisvärda Bar Relax. Utpräglat lunchställe dit arbetarna brukar gå och du får carpaccio, sallad och vin för 10€.
Vill du bo i Escapat-rum fast i Marseillan? Ta in på bästa boendet i stan, svenskägda B&B Rue Galilei där ett av rummen har fått sitt namn efter Escapat. Rue Galilei ligger mitt i gamla stan med blå fönsterluckor, varsamt renoverat med stor kärlek av ägaren och världsomseglaren Janne Larsson från Helsingborg. Ljuvlig frukost ingår och cyklar finns att hyra.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg