Lourdes
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-03-31 i turism
Hautes-Pyrénées
Andalusien
Notre-Dame de Lourdes

Lourdes

Lourdes
Namne som den är med allas vår världsdiva Madonna Louise Ciccones dotter är den lilla marknadsbyn Lourdes världskänd för sin egen madonnakult; men då med en helt annan ung kvinna i centrum. Innan Bernadette Soubirous, senare Sankta Bernadette av Lourdes, satte byn på den kristna världskartan var den mest känd för sitt starkt fortifierade slott, i sig inget dåligt utflyktsmål.
Vi befinner oss som sig bör i sydvästra Frankrike, i departementet Hautes-Pyrénées, i hjärtat av Occitanien. Fram till 1858 var vår by Lourdes en sömning liten handelsstad med en signifikant men förbleknad historia. Gallerna var först att befästa den klippiga kullen som blickar ut över nejden, här restes en oppidum, ett befästningsverk, redan under järnåldern. Romarna fann platsen värd att säkra ytterligare, och ett romerskt fort uppfördes på 000-talet före Kristus. Kvar idag finns lämningar av romansk arkitektur från 11-1200-talen, som utgör grundläggningen i den nuvarande borgen.
Lourdes
Foto Lourdes av Lourdes
Med sin utmärkta strategiska placering har Lourdes varit omstridd och eftertraktad ända från början; slottskullen ligger omgiven av en dalgång innesluten av utlöpare från de närbelägna Pyrenéerna, och en romersk väg ansluter till den vältrampade Via Domitia på väg till Narbonne. Runt den befästa kullen som passerade från galler till romare, och från romare till tidiga kristna, byggdes efterhand en sprudlande marknadsby upp och drog nytta av den myckna trafiken. År 732 ockuperades området av morer från Al-Andalus, stammar av berber ifrån Nordafrika som koloniserade den iberiska halvön och skapade ett emirat vars namn lever kvar än idag som provinsen Andalusien. År 778 styrdes området av en lokal muslimsk ledare vid namn Mirat, men åtråddes av den frankiska regenten Karl den Store; Charlemagne. Han lade dalen och fortet under belägring, och enligt legenden kom en örn till Mirat med en öring - ett illavarslande omen. Biskopen tog med Mirat till den Svarta Madonnan i Le Puy för att be om vägledning, varvid hennes undersköna utstrålning fick moren att konvertera till kristendomen. Han valde att döpa om sig till Lorus i samma veva, och äntligen fick byn ett namn.
Lourdes
Foto Château Fort de Lourdes av Château Fort de Lourdes
Château Fort de Lourdes
Sedan följde en period av historien som känns igen från så många liknande byar i södra Frankrike: stridigheter mellan olika adelsfamiljer och -hus, tillhörighet till det framväxande frankiska riket såväl som det konkurrerande karolingiska, en kort sejour med religiösa stridigheter under de albigensiska korstågen, ett omväxlande franskt och engelskt styre under hundraårskriget och våldsamma stridigheter mellan katoliker och hugenotter. Byn blev allt mindre viktig ur strategisk synvinkel, den ansträngda franska staten slutade pumpa in militära pengar för upprustning av befästningsverk och kyrkan hade närbelägna kloster att ösa allmosor över. Lourdes föll i träda: en liten bortglömd by, mest känd för sin slottskulle med det ännu vackra Château Fort de Lourdes som fungerade som statligt fängelse.
Lourdes
Foto Bernadette Soubirous av Bernadette Soubirous
Bernadette Soubirous
Och så kom året 1858, och in på scenen klev så plötsligt Bernadette Soubirous, blott fjorton år gammal och till synes dömd till ett liv i fattigdom och misär. Hon var dotter till en mjölnare och en tvätterska, och trots att det funnits släktingar med bättre finanser var det ett nödens Frankrike och familjen levde i extremt armod; Bernadette själv levde med sviterna efter en kolerainfektion i unga år, och hade en svårartad astma. Under en kall vinterdag, den 11 februari 1858, var Bernadette nere vid floden Gave de Pau och samlade brasved tillsammans med sin syster Toinette och en vän. I en flodkrök finns en stenformation som lokalt går under namnet "Massabielle" (från "masse vieille", "gammal massa"), med en naturligt urholkad grotta. Denna ödesdigra februaridag såg Bernadette uppenbarelsen av "aquerò ", "det" och vad hon senare refererade till som "uo petito damizelo", "en liten ung kvinna". Ingen av de andra flickorna såg uppenbarelsen, och det spekulerades i byn huruvida det var äkta syner eller om den stackars Bernadette led av vanföreställningar. Hon framhärdade dock, och under den kommande månaden såg hon den unga kvinnan inte mindre än arton gånger. Hon frågades ut grundligt av både lokal och långväga kyrklig expertis, och höll sig till samma historia genom uttömmande förhör. Trots en viss inledande språkförbistring, Bernadette talade nästan ingen franska utan framför allt occitanska, fastställdes det att den uppenbarelse hon sett var helig Jungfru Maria; kvinnan hade sagt "Que soy era immaculada councepciou", "Jag är den Obefläckade Avlelsen". Enligt Bernadette ville jungfrun att ett kapell skulle uppföras vid grottan, och att vattnet i floden skulle användas vid smörjelse och för att tillsammans med bön lindra och bota sjukdom. Hennes syner bekräftades som äkta 1862, och hon kom sedermera att kanoniseras; hon saligförklarades 1925 och helgonförklarades som Sankta Bernadette av Lourdes 1933. Idag är hon skyddshelgon för herdar och herdinnor, och firas världen över den 16 april, och i Frankrike den 18 januari.
Lourdes
Foto Lourdes av Lourdes
Basilique de Notre-Dame
Lourdes idag attraherar miljontals pilgrimer årligen, och utöver slottet är den helgedomen Sanctuaire de Notre-Dame de Lourdes med sina tre basilikor Basilique de Notre-Dame de l'Immaculée-Conception de Lourdes, Notre Dame du Rosaire de Lourdes och Basilique Saint Pie X som utgör den största turistattraktionen. Basilique Saint Pie X huserar upp till 25000 besökare i en sittning och är till stor del konstruerad under mark; färdigställd 1958 för att kunna ta emot de mängder av pilgrimer som förmodades komma på hundraårsdagen sticker den ut med sin storlek och design. Den har ända sedan sin tillkomst varit en kontroversiell byggnad då den är modern och brutalistisk i sin utformning, och med sin betongkropp inte ansetts passa in bland den övriga arkitekturen som utgör helgedomen.
Kontroversen till trots är basilikan välbesökt precis som helgedomen i stort, i Lourdes är andlighet, kontemplation och hoppet om mirakel ständigt närvarande och en oskiljaktig del av byns DNA. Är du inte pilgrim och tar del av den generositet som uppvisas vid en spirituell och själslig vistelse här, ta ändå vara på upplevelsen och låt pulsen sakta ner en aning. Ta in den fulla vidden av dom vackra omgivningarna, andas in den klara bergsluften och njut med hela din uppenbarelse.
Video - Lourdes
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg