Lagrasse
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-01-21 i turism
Aude
Lagrasse Abbey
Corbières

Lagrasse

Lagrasse
I Orbieu-dalen, där floderna Le Sou och Orbieu går samman mellan Carcassonne och Narbonne ligger byn Lagrasse, mitt i hjärtat av det undersköna landskapet nära Corbières-massivet vid Pyrenéernas fot. Floden Orbieu skiljer klostret Abbaye Sainte-Marie de Lagrasse, uppfört på vänstra stranden, från byn som sträcker ut sig längs den högra stranden, och som räknas bland de vackraste byarna i hela Frankrike. En vacker och pittoresk plats med en attraktiv marknad i centrum av det befästa samhället, den medeltida bron Pont-Vieux de l'Abbaye och ett stort antal medeltida hus med fantastiska takmålningar. Lagrasse gör verkligen skäl för sin plats bland "Les Plus Beaux Villages de France", en lista med Frankrikes vackraste byar!
Munkordern i Lagrasse grundades redan på 600-talet av abboten i Narbonne, Nimphridius, som grundlade samhället och anslöt sin skara till Benediktinerorden. Den levnadsordning som Sankt Benedikt utarbetat och föreskrev sina efterföljare blev snart bestämmande för hela västerlandets munkväsende. Denna heliga Benedikts regel går huvudsakligen ut på att främja en allvarlig praktisk kristendom, med sträng ordning och tukt som främsta ledord. Ingen upptogs i orden utan att först ha genomgått ett års prövning som novis, och därefter ha gått ed på att stanna i klostret under hela sitt liv och lyda abboten som Kristi ställföreträdare. Benediktinerna levde ett asketiskt liv i kyskhet, lade stor vikt vid att bruka jorden, och inte minst var dom framstående vad gäller vetenskapliga studier. Många av de kloster som ligger utspridda här i Aude har varit och är fortfarande en enorm källa till kunskap vad gäller både jordbruk, bruks- och medicinalväxter, samt oenologi.
Lagrasse
Foto Abbaye Sainte-Marie av Iakov Filimonov
År 779 fick munkorden och dess hemvist status som kloster, under namnet Abbaye Sainte-Marie de Lagrasse, i vissa skrifter även Abbaye Sainte-Marie-d'Orbieu. Det byggdes i romansk stil, och det från början enkla klostret berikades snabbt tack vare donationer från både godsherrar lokalt och ner mot Barcelona. Kongregationen förvärvade mark, slott, andra kloster och stora tillgångar, och under 1100-talet regerade det över ett stort territorium som omfattade stiften Toulouse och Béziers samt länet Urgell. Sin högsta politiska och ekonomiska makt nådde det under den långdragna kampen mot Albigenserna, som av påven deklarerats vara kättare och den sanna kristendomens största fiender. Under 1200- till 1400-talet förstärktes och befästes klostret och byn på grund av de många krigen, och den religiösa prägeln avtog under en period.
Lagrasse
Foto Klocktorn Abbaye Sainte-Marie av Lagrasse
Philippe de Lévis ofärdiga klocktorn
På 1500-talet inledde Philippe de Lévis, den första berömda abboten i klostret, byggandet av ett stort klocktorn, som lämnades oavslutat efter hans död 1537. Klosterlivet fick ett uppsving under 1600-talet med en utökad församling, och med ett nytt förvaltarskap under 1700-talet byggdes det ut ytterligare under den då ansvariga biskopen, Armand Bazin de Bezons. När sedan revolutionen drog fram över Frankrike delades klostret upp i två delar, den mindre andelen bestående av de medeltida byggnaderna tillföll då departementet i Aude, en uppdelning som kvarstår än idag. Delarna av komplexet som fortfarande är i religiöst bruk bebos idag av en orden som lever enligt Sankt Augustins lära.
Den del av klostret som än idag är offentligt ägd byggdes i romansk stil under 1100- och 1200-talet, och består av abbotens hus med en kort pelargång, abbotens privata kapell, munkarnas sovsal, kyrkans norra transept och ett stensliperimuseum. På området finns även en ny kyrka från 1700-talet, samt ett nytt palats tillägnat abboten, där man i pelargången kan se spår av ett valv från 1100-talet som tros vara ett verk av en i Frankrike alltjämt anonym men genom det fantastiska hantverket väl igenkänd stenhuggare, "Le maître de Cabestany".
Idag lever Lagrasse främst på vinproduktionen från det vackra, ondulerande landskapet runt byn. Regionen är Corbières, en av de allra största vinregionerna i Frankrike. I själva byn bor och verkar idag även många konstnärer, framförallt med lera som material. Här finns också en verklig skatt i form av målade innertaken i de medeltida husen, inte alltid så lätta att få se, även om det regelbundet ordnas visningar. Ett av de mest anmärkningsvärda återfinns i Maison de Presbytère de Lagrasse, som har ett tak dekorerat med alla tänkbara och otänkbara laster, väl värt ett besök om det påbjuds. Tack vara den höga andelen konstnärer arrangeras det flera tillställningar, där ?Le Banquet du Livre" som hålls två gånger om året (i slutet av maj och i början av november), är den mest namnkunniga. En festival i bokens och litteraturens fotspår, med högläsning, möjligheten att botanisera bland gamla böcker och att ta del av flertalet filosofiska mono- och dialoger.
Lagrasse
Foto Getost av Thomon  CC
Väl i undersköna Lagrasse, omgiven av bergsmassiv, vindlande dalgångar och en glittrande Orbieu, måste ni prova regionens specialitet "Pélardon des Corbières". En opastöriserad getost som lagras i minst 11 dagar innan den säljs, försök hitta den nere på marknaden i centrum. Syrlig, salt och lite nötig passar den fantastiskt ihop med ett lokalt vitt vin som legat "sûr lit", dvs på jästfällningen. Det ger vinet en krämigare struktur och ett lite kraftigare uttryck, vilket tar an osten på ett formidabelt sätt. Så njuter ni fullt ut en solig eftermiddag i Lagrasse!
Video - Lagrasse
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg