La Grande-Motte
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-06-16 i turism
Montpellier
Caves Notre Dame
Caviste Montpellier

La Grande-Motte

La Grande-Motte
Redan på 1960- och 70-talen var La Grande-Motte ett populärt resmål, såväl för den värmeälskande turisten som sökte lapa sol som den energiska som ville svinga järnen på golfbanan. Och det är den känslan som än idag genomsyrar den namnkunniga badorten: en avslappnat elegant atmosfär med en perfekt blandning av avkoppling och rekreation. Stränderna, promenaderna och de små caféerna bjuder alla på en sedvanligt härligt fransk Riviera-känsla, oavsett om man spankulerar en tidig morgon eller sen kväll.
Som den förlängning av Montpellier som La Grande-Motte utgör upplevs kvarteren både som en helt egen liten värld, i egenskap av tillnärmelsevis avgränsat resort och egen kommun, samtidigt som det är en självklar del av Montpellier då den gamla hamnen hade sin ena förankring i just La Grande-Motte. På den blygsamma arealen finns allt man kan tänkas behöva: från flertalet tennisbanor, en vacker golfbana, flådiga hotell och privat inackordering, till köpcentrum, museum och en kyrka.
La Grande-Motte
Stadsdelen är känd för sin homogena arkitektur, där de flesta av de principiella byggnaderna har en karaktäristiskt pyramidisk form. Den ansvarige arkitekten för resorten, Jean Balladur, hämtade sin inspiration från förhistoriska pyramider i bland annat Colombia, likväl som från tidig byggnadskonst i Mexiko. En av Jeans förebilder var den brasilianske modernisten Oscar Niemeyer, vilket kan anas i stadsdelens siluett.
La Grande-Motte
Tanken med den nyskapande stadsdelen var att skapa en grön oas i det sandiga området, varför landskapsarkitekten Pierre Pillet rekryterades och tillsammans skapade de La Grande-Motte; ett resmål som idag lockar ca två miljoner besökare varje år!
La Grande-Motte
Hungrig efter en förmiddag i solstolen eller en kulturspäckad utflykt till Fabremuseet och Promenade du Peyrou inne i Montpellier? Försök att få ett bord utomhus för en lunch på Le Flow nere i hamnen, och spana in alla imponerande båtar och myllret av förbipasserande turister från när och fjärran.
La Grande-Motte
Varför inte följa upp med en middag på Alfred Garnauds restaurang l'Étange d'Or och prova delikata rätter med lokal fisk och skaldjur? Är det något de kan längs den franska medelhavskusten så är det skaldjursplatåer, och utbudet i La Grande-Motte är inget undantag! En rätt att definitivt prova på vid ett besök här nere i södra Occitanien, det är den närmast legendariska La Brasucade de Moules. Grillade musslor som efter tillagningen doppas i en vinbuljong och sedan serveras med en kryddstark sås. Lite som en dekonstruerad Moules Gratinée, men där den vedeldade grillen ger en svag rökighet till musslorna. Oavsett man älskar musslor, eller inte älskar musslor, så är det här nästan orimligt gott. En lokal, väl kyld Pet-Nat till det och kvällen är gjord!
Caves Notre Dame och Caviste Montpellier ligger inne i staden och har ett stort och varierat utbud av både lokala och världskända viner; allt man kan tänkas behöva för en njutbar vistelse. Lockar en utflykt i vinets värld, kan vi varmt rekommendera att kontakta Montpellier Wine Tours: de ordnar inte bara rundturer med vinet i fokus, utan även kring lokal mat och olika stadsvandringar.
Ett insidertips för frukostmackan, eller som ett umamispäckat snacks närsomhelst på dygnet: olivoljan här nere är fantastiskt fruktig, pressad från oliven som lokalt kallas Picholine som är hemmahörande framför allt strax väster om Montpellier. Den måste helt enkelt provas tillsammans med lokalt odlade tomater, strösslade med några korn äkta Fleur de Sel från Camargue!
Video - La Grande-Motte
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg