Aigues-Mortes
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-06-14 i turism
Montpellier
Occitanien
Saltvattenlagun

Aigues-Mortes

Aigues-Mortes
Skyddad bakom fyra ståtliga murar ligger den lilla staden Aigues Mortes, belägen straxt utanför Montpellier i södra Frankrike. Namnet, som fritt översatt betyder "dött" eller "stagnerat vatten" åsyftar de rosa saltvattenlaguner som omgärdar staden och som är dess signum.
Hit flockas varje sommar mängder av turister och får man någon gång möjligheten att åka hit förstår man snabbt varför. Att kliva innanför Aigues Mortes murar är så nära en tidsresa tillbaka till medeltiden man kan komma. Förutom att utforska den välbevarade staden, via guidade visningar eller på egen hand erbjuder staden mängder med andra aktiviteter och sevärdheter.
Aigues-Mortes
Foto Aigues-Mortes av IURII BURIAK
Stadens historia sträcker sig ända bak till 1240 då den uppfördes av kung Louis IX. Fästningen var tänkt att ligga så nära havet det gick utan att ligga på själva kusten eftersom den var ockuperad av hans yngre broder.
Runtom staden finns de kända saltvattenlagunerna som på grund av sin höga salthalt är rosafärgade. Här har man i århundranden producerat salt som är vida känt i Frankrike för sin angenäma smak. Hit går det guidade turer där man inte bara får möjlighet att beskåda de vackra lagunerna, gå på det tillhörande muséet och veta mer om hur saltet produceras. Det erbjuder även en möjlighet att få en magnifik vy av staden utifrån murarna.
Har man extra tur kan man även få en glimt av flamingofåglarna som håller till i saltvattenlagunerna. Flamingos är en av de saker som utmärker Aigues Mortes och finns som motiv på nästan alla vykort som säljs.
Aigues-Mortes
Foto Aigues-Mortes av Fraguando  CC
Vill man äta gott i Aigues Mortes rekommenderas att man rör sig bort från de mest centrala delarna och istället går till utkanten av staden där restaurangerna generellt anstränger sig lite mer för att behaga sina gäster. Bland rekommendationerna finns bland andra La Villa Mazarin de Table som serverar enastående franska rätter.
Staden är även känd för sina medeltida kyrkor och kapell där man kan gå guidade visningar samt ett arkeologimuseum där man kan ta del av några av de utgrävningar som gjorts i området.
På onsdag-och söndagsmorgnar året runt kan man också gå på marknad och ta del av lokala delikatesser och hantverk.
Historieintresserad eller ej, så är det svårt att inte bli hänförd av den välbevarade arkitekturen i Aigues Mortes. En perfekt mix av historiens vingslag, vackra vyer och ett händelserikt stadsliv.
Video - Aigues-Mortes
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon