La Cité du Vin
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2024-01-20 i turism
La Cité du Vin
Nicolas Desmazières
Garonne

La Cité du Vin

La Cité du Vin
En resa till Bordeaux är alltid en upplevelse, och det alldeles oaktat skälet till besöket. Oftast, eller kanske snarare i princip alltid, så har nog dock just detta resmål på ett eller annat sätt en koppling till vin. En region med så många extraordinärt högpresterande producenter gör också Bordeaux till ett av världens centrum för vin.
På plats finns naturligtvis en uppsjö utbildningar inom vinodling, vinmakning och vinrankans genetik, både privata och officiella sådana, de senare framför allt på Bordeaux' universitet. Är du vetgirig, generellt, men kanske gällande vinkunskap speciellt, men inte vill gå hela vägen med en regelrätt utbildning för att förkovra dig mer? Då är "La Cité du Vin" i Bordeaux ett fantastiskt besök! Vi kan inledningsvis informera om att det knappast är gratis, men vilken hobby är det? För en kostnad om 27 euro för ett odaterat snabb-pass, och rabatterade 22 euro om man i stället köper ett inträde för ett specifikt datum, kommer man förbi köerna och slipper vänta på tillträde till de olika utställningsrummen. Utöver inträdet tillkommer 19 euro och uppåt för de varierande vinprovningar som erbjuds för dagen. Men kunskap och den lekamliga törsten har ju inget pris, egentligen. Är man intresserad, då får det ofta kosta vad det vill, vilket man tagit fasta på här; och har satt en kvalitets- och ambitionsnivå därefter.
La Cité du Vin
Foto La Cité du Vin av La Cité du Vin
Med en förvriden gammal vinstock för ögonen skapade Anouk Legendre och Nicolas Desmazières från arkitektfirman XTU, år 2016 en helt fantastisk byggnad för projektet; bara den väl värd ett besök! Muséet ligger precis vid Garonnes strand, på den "Bacalanska dockan" (Quai Bacalan no 134) granne med den fantastiska marknaden "Les Halles Bacalan". Området Bacalan är i sig är ett besök man sent glömmer: med rockbarer, restauranger och allsköns förtäring på de båtar och i de gamla hamnbyggnader som lever kvar från fornstora dagar.
La Cité du Vin
Foto La Cité du Vin av expedia
La Cité du Vin
Foto La Cité du Vin av expedia
Man skulle lätt kunna tro att La Cité du Vin är ett muséum som fullkomligt domineras av viner och information från Bordeaux, men så är inte fallet alls. Det finns en bredare vision och ett samarbete vinregioner emellan; eller snarare, andra vinländer och -regioner betalar en bra slant för att uppmärksammas under utställningar och föreläsningar, men det upplevs inte som reklam eller marknadspositionering. Museet knyter ihop det på ett väldigt bra och snyggt sätt, där den fasta utställningen handlar om vinets värld i stort och belyser hela resan och skapandeprocessen; inklusive jämförelser mellan till exempel olika klimat, jordmåner och rotstockar förr och nu. Otroligt intressant och lärorikt, pedagogiskt och väl genomfört; precis som med provningarna man erbjuder. I kalendariet finner man allt ifrån grunderna till afterwork-provningar med en myriad olika teman till lite mer avancerade föreläsningar. Man kan lätt förlora sig här i timtal bland de olika utställningarna som är imponerande i sin omfattning och ambitiöst installerade i de generösa salarna.
La Cité du Vin
Foto La Cité du Vin av laciteduvin
Muséet har självt tre olika restauranger, vilka alla erbjuder bra mat och en helt igenom trevlig upplevelse. Men vårt insidertips är att besöka La Cité på förmiddagen, arbeta upp en rejäl hunger och sedan när ni tröttnat eller håller på att förgås av hunger, så knatar du över till Les Halles Bacalan. Botanisera bland utbudet och slå dig ner på ett hak med skön atmosfär och en meny som passar din gom. Liv, rörelse, dofter, smaker och färger har helt fritt spelrum här: som den kokande kittel marknaden är!
Video - La Cité du Vin
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg