Julmarknad i Colmar
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-12-09 i turism
Colmar
Jul
Julmarknad

Julmarknad i Colmar

Julmarknad i Colmar
Med ett glas ångande vin chaud i handen och glittret av lampbeströdda granar och dekorationer omkring sig är det lätt att glömma de senaste årens restriktioner och stängda landsgränser, vilka har satt sina spår genom vårt Europa; inte minst på de ställen där underhåll av historiska byggnader kanske inte varit av högsta prioritet när turistströmmarna sinat.
För ett par år sedan var Colmar ett betydligt tröttare och mer slitet resmål än det nog någonsin tidigare varit sedan turismens början. Men som man brukar säga, "Efter regn, kommer solsken": och Colmar verkligen har börjat skina igen, även om det här och där fortfarande syns spår efter återkommande "lock-downs" och en turistnäring som fullständigt tvärnitade.
Julmarknad i Colmar
Foto Colmar julmarknad av ecstk21
Julstämningen tog åter fart under november-december 2021, liksom även turistnäringen gjort under 2022, varför mycket tid och resurser har investerats i renovering och uppiffande av den lilla pärlan Colmar och många av de kringliggande byarna. Colmars julmarknad har länge räknats som en av Europas vackraste, tillika största, då hela staden lever upp i ett gytter av lokalt hantverk, krimskrams, antikviteter, "vin chaud" (en mindre söt version av vår glögg), mat och leksaker.
Julmarknaden är egentligen flera sammanhållna marknader uppdelade på sex olika epicentrum utspridda över gatunätet, vilket gör att när julmarknaden var som allra störst, precis innan Covid-19 bröt ut, så inkluderades hela staden i festligheterna. I och med nystarten 2021 så började man om med statistiken och räknar med att i år vara på ungefär samma nivå som innan pandemin, vilket gör att både stad och näringsidkare ser med positiva ögon på framtiden.
Julmarknad i Colmar
Foto Colmar julmarknad av ecstk21
Marknadens sex olika delar har lite olika inriktning, även om det säkerställts att alla sinnen får sitt även i respektive del, och de utgår ifrån följande områden:
Place de Dominicains
Kring Église de Dominicains finns det mesta man kan önska sig på en riktig vintermarknad, med allt från krimskrams till hantverk till överfyllda glas med vin chaud. Kyrkan med sina glasfönster glittrandes som ädelstenar i mörkret och alla utställares små pittoreska träbodar ger en fantastisk start på marknadsäventyret.
Place de la Cathedrale
Runt Collégiale St-Martin fokuseras på marknadsstånd med mat och dryck, en veritabel gourmetresa i alsassisk matkultur. Här får man chansen att prova det mesta Colmar har att erbjuda gastronomiskt, från delikata viner till både varma och kalla delikatesser. Vissa dagar stiger lokala kockar ut ur sina kök och lagar mat på gatan direkt till de som besöker Colmar; ett fantastiskt tillfälle att träffa storheter inom restaurangvärlden och att njuta av livet i en minst sagt stimmig men gemytlig och kordial miljö.
Place Jeanne d'Arc
Vid Place Jeanne d'Arc kan man botanisera bland mängder av lokala delikatesser, som allt som oftast är vakuumförpackade och därför lätt går att ta med hem. Ost, kakor, skinkor och korvar i långa banor - och vin, inte att förglömma!
Place de l'Ancienne Douane
Lokalt bryggd öl, fantastiskt lokalt hantverk och det mesta man kan önska sig av en julmarknad. Ändå är det mest slående häromkring arkitekturen, med Koïfhus som kronan på verket. Var man än tittar, så fylls sinnebilden av 400-åriga byggnader i en bedövande prakt, ett torg väl värt att besöka även ur historiskt perspektiv således.
Koifhus inomhusmarknad
I den gamla tullbyggnaden som tidigare var centrum för en stor del av kommersen i hela Alsace hittar vi idag antikviteter, smycken, målningar och konsthantverk i de flesta former. Det är tyvärr inte det bästa besöksmålet om man reser med barn, då det är ganska trångt mellan utställarna och ofta väldigt välbesökt och stimmigt under marknaden.
Julmarknad i Colmar
Foto Julmarknad Colmar av Nikov
Petite Venise
De flesta som någon gång varit i Colmar, oavsett när på året, känner till "Lilla Venedig" och dess fantastiska byggnader. Under julmarknaden tar området dock ett kliv till upp på magiskalan, då glittrande snö och explosioner av färg och lampor förtrollar det redan undersköna. Här kan man skicka post till tomten, rida på mekaniska hästar, köpa leksaker, både handgjorda och generiska. Kulmen nås runt Place des Six Montagnes Noires, som är ett sagolandskap tillägnat de yngsta besökarna.
Julmarknad i Colmar
Foto Vin chaud av SunnyForest
Vad bör man prova?

Mannele - Som våra pepparkaksgubbar till formen, men bakade av briochedeg och med ögon av russin eller choklad.

Bredele - En torr kaka med stor smakvariation, men i likhet med våra pepparkakor så görs dessa kakor i form av nästan allt man kan tänka sig.

Vin chaud - Som vår glögg, men betydligt mindre söt. Oftast sötad med lite honung, men annars helt enkelt "varmt vin", med kryddor som liknar vår glöggkryddning.

Pain d'epices - Översatt till svenska betyder det "kryddbröd", att jämföra med våra pepparkakor; men oftast lite annorlunda i sin kryddning, med mer sötma och ofta med en apelsinton.
Vad bör man också passa på att göra?

Prova vin - Ett besök på La Sommelière är ett måste! Enligt oss den bästa vinbutiken i Colmar, med ett brett och intressant sortiment, och otroligt trevliga och kunniga ägare.

Gå på konsert - De flesta kyrkor har konserter med fantastisk musik, kika på anslagen utanför kyrkorna ni passerar på er vandring längs marknaden.

Förkovra er på museum - Det finns flertalet museer i Colmar, som alla är värda ett besök. Fördelen med att besöka dem under marknaden är att det ofta är betydligt mindre folk i lokalerna, då de flesta är ute på gatorna.

Besök andra byar som också har julmarknader, lika välbesökta som Colmar, så var beredda på sällskap!
- Riquewihr
- Eguisheim
- Turckheim
- Kaysersberg
Julmarknad i Colmar
Foto Julmarknad Colmar av ecstk21
Var ska man bo?

Vad gäller boende i Colmar så finns det verkligen på alla tänkbara nivåer: allt från det enklaste enkla, till stjärnströdda lyxhotell, till lägenheter med självhushåll, men tänk på att boka i tid!

Detsamma gäller för era eventuella restaurangbesök. Här finns allt mellan himmel och jord vad gäller prisnivå: staden stoltserar med en tvåstjärnig Michelinkrog och flertalet med en stjärna, och dessutom ett antal pärlor som guiden anser väl värda ett besök. Strosa runt, antingen på nätet innan avresa eller när ni är på plats och håll tummarna för ett ledigt bord.

Bienvenue à Colmar!
Video - Julmarknad i Colmar
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg