Jobba på en vingård
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-07-09 i vinrelaterat
Jobba på vingård
Vingårdsarbetare
Sommelier

Jobba på en vingård

Jobba på en vingård
Har du haft lite extra tid över de senaste månaderna? Kanske har du stannat upp en stund och reflekterat över ditt liv? Har du gjort rätt val? Har du utforskat din fulla potential? Älskar du ditt jobb till 100%? kanske vill du prova på att jobba på en vingård -> Tillverka ditt egna vin på Escapat.
Var bara lugn! Det är ännu inte för sent att jaga din sanna passion - Vinbranschen törstar efter nya talanger! I den behövs allt från grönfingrade jordbrukare till KPI-galna marknadsförare, för det finns alltid ett behov för en god flaska vin! I den långa listan av vinrelaterade yrken finns en bred variation, så det är inte helt omöjligt att du kanske har en av kompetenserna som branschen söker.
Vingårdsarbetaren
Är du grön ut i fingerspetsarna kanske det mest jordnära yrket nere bland vinrankorna passar dig? Vinarbetaren är den person som underhåller vingården, beskär rankorna, monterar spaljé och det mesta grönarbetet på odlingen.
Traktorförare
Är du mer mekaniskt lagd är det nog vingårdens traktorförare du ska bli. Då är du ansvarig för allt arbete där man använder sig av maskiner. Såsom cultivering mellan stockarna, spridningen av gödsel, underhållning och justering av de olika traktorerna samt skördemaskin på gården.
Jobba på en vingård
Foto Traktor på vinfält av omphoto
Odlingschefen
Älskar du att se på hur den prunkande vinodlingen växer fram, samtidigt som du är en ansvarstagande och driftig person? Då är det kanske odlingschef du ska sträva efter att bli. Det är han eller hon som håller koll så att alla moment på vingården sköts ordentligt och att alla deadlines möts.
Källarmästaren
När druvorna lämnat plantagen och tagit sig vidare till produktionen så är det källarmästaren som har det största ansvaret. Hon eller han ser till att vinprocessen sker som planerat - att allt vin som buteljeras uppnår sin rätta kvalité.
Jobba på en vingård
Foto Vindruvor av Alexandru Chiriac
Källaroperatören
Gillar du logistik och att ha mycket att göra? Källaroperatören ser till att Källarmästarens vision blir uppfylld. Han eller hon krossar druvor, ser över själva fermenteringen och blandar cuvéer.
Eonologen
Den här personen bär ansvaret för att regelbundet kontrollera vinets kvalité genom hela processen. Både genom att smaka på det, dofta på det och kontrollera att färgen på vinet är fint.
Jobba på en vingård
Foto Ektunnor av Sydneymills
Vinhandlaren
För att vingården ska kunna producera vin och anställa människor måste någon köpa vinet! Därför finns vinhandlaren som en mellanhand mellan vinmakaren och distributören. Det kan till exempel vara en person som importerar viner från olika gårdar och säljer vinerna vidare till distributörer - som Systembolaget här i Sverige. Vinhandlaren säljer in vinet och säkerställer att det finns ett ordentligt lager att köpa in. Det finns också något sam kallas för vinmäklare. Det är en person som specialiserar sig i att göra affärer med vin - letar upp sällsynta årgångar och vintage för att göra en så bra deal som möjligt.
Vinköpare
Om du vill jobba på distributionssidan kan du försöka bli vinköpare: en person som köper in viner och säljer med ett påslag för att göra vinst.
Jobba på en vingård
Foto Vinprovning av veryulissa
Sommelier
Om vinodlaren är närmast jorden och vindruvan, så är nog en sommelier närmast själva produkten vinet. Oftast jobbar han eller hon på en restaurang med arbetsuppgifter som att para ihop mat med passande viner, inköp och med att komponera vinlistor. På fritiden brukar de som jobbar som sommelier göra research genom att provsmaka sig igenom olika slott i södra Frankrike och kalla det för "arbetsresa". Låter för bra för att vara sant? Du kanske ska ta en sommelierutbildning!
Sammanfattningsvis finns det nästan lika många sätt att jobba med vin som det finns vingårdar runt om i världen. Det är en romantisk men slitig bransch, så det är viktigt att ha en grundpassion för vin om du ska orka med att ge dig in i den. Men har du blivit inspirerad av den här texten kanske det är ett tecken - och när vore en bättre tid än nu?
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur