Hur provar man vin?
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-09-02 i vinrelaterat
Vinprovning
Prova vin
Blindprovare

Hur provar man vin?

Hur provar man vin?
Att "prova" vin, det är egentligen en aktivitet som börjar redan innan glasen är fyllda, och vi inleder med en fråga:
Vad är syftet med ditt provande?

Är det att kunna bedöma vinets kvalitet utifrån ett visst pris?

Eller är det att blint kunna tala om druva, land, region, årtal och i vissa fall även producent?

Vi benar lite i varför man skulle kunna hamna i någon av de ovanstående frågeställningarna.
Som dryckesansvarig och/eller sommelier på en restaurang eller bar ställs man dagligen inför frågeställningen "Är det här prisvärt?". Genom att studera via WSET (Wine & Spirit Education Trust) så lär man sig att analysera ett vin utifrån dess kvalitet, mer än härkomst och innehåll. Sedan spelar förvisso härkomst och innehåll en ganska stor roll i den globala prissättningen av ett vin, men det som främst intresserar en sommelier är just en drycks kvalitet. Om ett vin har hög kvalitet och ett lågt pris är potentialen för restaurangens vinst betydligt större än om fallet är det omvända.
Hur provar man vin?
Foto Blindprovare av apops
En blindprovare bryr sig sällan om kvalitet utan pluggar i stället stenhårt när det kommer till ämnesområden som geografi, druvkaraktäristika, odlingszoner, klimat, vinifiering och så vidare. Allt för att skaffa sig en såpass stor kunskapsbank så att rimliga gissningar kan leda fram till ett korrekt svar. Ofta handlar det om en uteslutningsmetod som är baserad på en hög andel kunskap; såväl teoretisk som praktisk. Inför en större tävling i blindprovning tränar ofta deltagarna ett par månader i förväg, och då nästan varje dag, allt för att näsa, tunga och gom ska kalibreras till sitt yttersta.
Men rent praktiskt så utför både sommelieren och blindprovaren samma ritualer och i samma ungefärliga ordning: Blicken, doften, munupplevelsen.
Först tittar man på vinet:

Ser det normalt ut eller är det slöjigt, oxiderat, finns det vinsten (som vi skrivit om tidigare) i vinet?

Är vinet rött, vitt eller rosé?

Finns det spår av bubblor (efterjäsning eller rester av kolsyra från buteljering) i vinet?

Om det är vitt: har det en grönskimrande genomskinlighet eller är det gyllengult och mer opakt?

Om det är ett rött vin: är det tunt i färgen eller är vinet opakt? Går den röda färgen åt klarrött eller mot lila?
Denna genomgång av synintryck ger blindprovaren information om mot vad och vartåt det lutar. Sommeliern nöjer sig oftast med att bedöma om vinet ser bra ut eller uppvisar några defekter. Hen snurrar gärna på glaset för att avgöra om det bildas "gardiner" eller "ben" när vinet stillar sig. Om det blir ränder efter vinet kan det bero på hög alkoholhalt, hög sockerhalt eller en kombination av de båda; alltså en högre viskositet hos vinet. En del tror tyvärr att det indikerar en hög kvalitet, men det är bara nys: snurra runt en Amarone för 150 kronor så ska ni få se på långa ben!
Hur provar man vin?
Genom näsan får vi ytterligare information, faktiskt är det i detta moment vi egentligen får mest information. Det är bäst att alltid börja med att dofta i glaset utan att snurra det för att få ett första intryck. Efter det kan man med glasfoten mot bordet skapa en rotation i glaset, så att vinet luftas, men också så att en termik skapas i glaset och får doftpartiklarna att stiga. Här doftar man efter defekter, lagringssätt, ålder, solmognad och karaktäristika hos druvor man misstänker kan utgöra vinet framför en. Vi har skrivit en del om olika druvor och deras doftspektra i tidigare artiklar. Målet med att dofta, snurra och dofta igen och igen är att försöka närma sig druva och växtplats ytterligare, och för sommeliern ge mer information om kvaliteten hos vinet.
I munnen har vi egentligen bara grundsmakerna och umami att förlita oss på, men genom att vi andas in genom näsan när vi dricker förnimmer vi även en massa "smaker" som egentligen är dofter; ett resultat av den retronasala effekten. Vi har även känselreceptorer i munnen som kan känna av annat än smak: kyla, strävhet, alkohol (som upplevs som hetta) och viskositet. Allt det här ger oss ytterligare indikationer på vad det skulle kunna vara i glaset, men även viktiga pusselbitar för den som ska avgöra kvalitet.
För blindprovaren gäller det nu att gå tillbaka till varje vin: titta igen, dofta och smaka, för att på så sätt lägga sitt pussel om vad det är i glasen. Ofta har man mellan fem och tio minuter per glas, vanligtvis sex glas per flight (omgång), och upp till sju-åtta omgångar på en dag. Det gäller att vara strukturerad och kunna hålla isär intrycken!
Hur provar man vin?
Foto Vinprovning av Bradley Cooper  CC
Den dryckesansvarige återgår också till de olika vinerna och sätter poäng utifrån syn, doft och smak, samt en bedömning av vinet i sin helhet; allt räknas in i slutpoängen. Man försöker vara så opartisk som möjligt, men ofta vet sommeliern vad det är som provas, varför det ibland kan vara svårt att bedöma helt objektivt. Härkomst och pris spelar ibland en avgörande roll i betyget, och även vad som anses vara inne för tillfället!
Som privatperson försöker man nog göra en blandning av de två, men kanske ligger man närmare sommelierns sätt att ta sig an ett vin; det är ganska sällan en privatperson provar helt blint och utan fördomar.
Oavsett, så är vi beroende av våra sinnen syn, smak och doft, men som vi alla vet, så är smaken delad: vissa människor är extremt syrakänsliga och älskar fet Chardonnay från nya världen, medan andra älskar syra och inte kan tänka sig annat än lätt omogna Rieslingviner från Rheingau. Viktigt är därför att inte sätta likhetstecken mellan doft- och smakintryck och kvalitet, utan att försöka analysera sakligt.
En uppmaning: Utmana varandra! Stäm träff några stycken, låt alla ta med sig ett hemligt vin i en flaska som döljs i en strumpa, plastpåse eller med folie runtom. Tänk på att flaskans form och färg kan avslöja mer än man tror, så täck över mer än etiketten. Försök sedan att bedöma kvaliteten utifrån dina egna referenser, och därefter börja klura på vad det kan vara i glaset. Skriv ned det du tänker och tycker, det är otroligt mycket man kan lära sig av att gå igenom gamla provningsprotokoll.
Och framför allt: njut av vinerna och ha en härlig stund tillsammans!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg