Graves och Pessac-Léognan
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-11-11 i vinrelaterat
Pessac-Léognan
Graves
Bordeaux

Graves och Pessac-Léognan

Graves och Pessac-Léognan
Det finns flertalet böcker som vittnar om en spirande vinproduktion i området när vi här uppe i Norden ännu drack feljäst öl, åt syrad sill och bankade på varandra med svärd av oblandat järn. När engelsmännen sedermera styrde över Akvitanien fick de smak för det lokala röda vinet, som de kallade för "claret", och därmed började också exporten av viner från Bordeaux, som sedan dess aldrig långvarigt tappat fart.
Bordeaux brukar kallas för världens främsta vinregion: den procentuella andelen högklassigt vin är högre här än någon annan stans i världen, och då ska vi veta att ändå det produceras ofantliga mängder bulkvin från distrikt som till exempel Entre-deux-Mers. Regionen Bordeaux är grovt uppdelat i Haut-Médoc (som de mest kända appellationerna tillhör, till exempel Paulliac och Margaux), Médoc och Graves/Pessac-Léognan på den "vänstra sidan" om floden. På den "högra sidan" hittar vi Pomerol, Saint-Emillion, Fronsac och en mängd andra små distrikt. Mestadels öster om dessa distrikt, i klykan där floderna Dordogne och Garonne till slut möts och tillsammans bildar Gironde, där ligger Entre-deux-Mers, med vidsträckta fält av allsköns druvor som blir både bulkvin och vinsprit.
Graves blev en erkänd appellation redan under tidig medeltid; Médoc var vid denna tid fortfarande träskmark, innan holländska vinhandlare bestämde sig för att dika ut floddeltat och därmed skapa en av världens främsta vinregioner. I början av 1300-talet var påven Clement V så förtjust i vinerna från Graves, att han lät köpa en vingård och döpa den till Chateau Pape-Clément, vilket den heter än idag.
Varför "Gammalt, men ändå ungt"?
Jo, av två anledningar. Dels blev Pessac-Léognan inte erkänd som egen appellation förrän 1987, och om anledningarna till och strömningarna bakom detta kan vi orera länge. Men i kort så återfinns helt enkelt de flesta topp-slotten i Pessac-Léognan specifikt, vilket medfört en förståelig återhållsamhet i utnämnandet från Graves sida för att inte "tappa" topproducenter till en annan klassificering.
Den andra anledningen är att när resterande slott på västra stranden, i Médoc och Sauternes, klassificerades 1855 inför världsutställningen i Paris, fick Graves vänta på sin klassificering ända till 1953 för rött vin och 1959 för vitt; och detta trots att det enda vin utanför Médoc som tillerkänns Cru-status faktiskt ligger i just Pessac-Léognan, nämligen Chateau Haut-Brion.
Graves, som fått sitt namn efter sin jordmån i form av grus, skänker växtplats till några av de allra främsta och läckraste vinerna i vår fascinerade värld av vin. Ett distrikt, eller appellation, som har lika hög status för sina röda som vita viner; även om produktionen av rött är betydligt högre så är de vita extremt eftersökta av världens alla dryckesintresserade.
De röda vinerna, som de flesta av vinerna på vänstra stranden, utgörs av en hög procent Cabernet Sauvignon. Anledningen är de väldränerade jordarna, där gruset ofta ligger som ett tjockt toppskikt ovanpå mineralstinn och kalkhaltig sand och lera. Det är den här variationen inom själva jordmånen, plus det lite kyligare klimatet, som gör att både rött och vitt vin har fått så högt renommé. För de röda vinerna är det alltså framför allt Cabernet Sauvignon som odlas här, men även en hel del Merlot, en liten del Cabernet Franc och en försvinnande liten mängd Petit Verdot. För de friska, läckra vita vinerna odlas främst Sauvignon Blanc och Sémillon, med en liten del Muscadelle och Merlot Blanc.
Två nya viner från Pessac-Léognan i Escapats sortiment som vi kommer att släppa i slutet av november.
Graves och Pessac-Léognan
Haut-Vigneau Blanc 2019 är från en historisk vingård (Chateau Haut-Vigneau) som hamnat i träda efter år av arvstvister, den franska revolutionen och ännu fler arvstvister, men som av Eric Perrin har återplanterats och de senaste åren har producerat excellent frukt. Eric köpte vingården i början av 1980-talet och ägnade resten av årtiondet åt att färdigställa återuppbyggnaden och planteringen, som sedan dess består av ca 45% Cabernet Sauvignon och 35% Merlot. Resterande vingårdsareal består av Sauvignon Blanc samt en gnutta Muscadelle och Sémillion, för slottets vita viner. 2019 års vita är ett fantastiskt vin, där man verkligen visat att man är en producent att räkna med i framtiden! Riktigt gott och prisvärt.
Graves och Pessac-Léognan
Les Hauts 2019 är från Château Larrivet Haut-Brion. Här har man använt frukt från nyplanterade delar av vingården och till skillnad från föregående årgångar använt även Cabernet Franc i sin blend. En stadig och bred Bordeaux, som under goda vinår verkligen får till det! Vingårdarna vid Château Larrivet Haut-Brion ligger i en helt annan del av Pesac-Léognan än det mer namnkunniga Château Haut-Brion och delar enbart en likhet i namnet; ett historiskt faktum som en gång i tiden ledde fram till en stämningsansökan och inte så lite tandagnissel, men idag enbart skänker en gnutta humor åt ett snårigt landskap av slott och gårdar med snarlika namn.
Sammanfattningsvis är distrikten Graves/Pessac-Léognan fyllda till brädden av historia, fantastisk mat, enastående viner och inte minst väldigt trevliga människor. Chansen finns fortfarande att bli insläppta på en Premier Cru-gård, men aldrig om man bara åker och knackar på. Så skicka ett mejl eller ring innan, men räkna med att även det kostar en bra slant nuförtiden, precis som vinerna från detta det mest kända av distrikt.
Video - Graves och Pessac-Léognan
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg