Gordes
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-10-14 i turism
Abbaye Notre-Dame de Sénanque
Marseille
Monts Vaucluse

Gordes

Gordes
Från sin utsiktsplats bland kullarna som leder upp till Monts Vaucluse är vyerna slående i denna lilla bergsby, där husens varmvita sten är som klippor sprungna ut berget självt. Byggd kring slottet från 1031, blickar denna provensalska pärla ut över nejden och bort mot Luberondalen, med bergsmassiven petit Luberon, grand Luberon och Luberon oriental i fonden. Gordes är ingen stor stad, men utgör inte desto mindre en av de mest kända i regionen och är naturligtvis med på listan över Frankrikes vackraste byar.
Med sin medeltida charm ständigt närvarande är det ett sant nöje att strosa runt i de vindlande, stenbelagda gränderna, så kallade "calades". Då byn är såpass liten men ändå berömd och därför välbesökt av turister, gömmer sig fantastiska små livliga torg, vackra boutiquer, prunkande marknader, väldoftande caféer och läckra bistros runt varje hörn, varför en plötsligt uppkommen vilsenhet aldrig är störande. Det finns så mycket underbart att upptäcka, och nya skatter att snubbla över vid varje fotisättning.
Gordes
Foto Gordes av muratart
Gordes ligger cirka 9 mil norr om Marseille, och sisådär 4 mil öster om Avignon; båda städer med vältrafikerade flygplatser och en utmärkt startpunkt för en resa i området. Ett hett tips är att hyra en bil vid ankomst för att ta sig runt på egen hand, det kollektiva resandet är ännu lite eftersatt i detta hörn av Frankrike, och risken är stor att lite mindre lättillgängliga pärlor då förblir outforskade. Många som reser hit väljer att bo över på något av de många vidunderligt vackra små pensionat och privata gästhus som finns i regionen, flertalet med lantlig prägel och ett underbart sätt att uppleva det äkta Provence. Vill man hellre bo med lite lyxigare komfort kan i Gordes rekommenderas La Bastide de Gordes Hôtel & Spa, med fem stjärnor och en enastående utsikt, och Hôtel Les Bories & Spa, inbäddat bland ståtliga cypresser, svalkande olivlundar och prunkande lavendelfält.
Gordes
Foto Le Château de Gordes av Reinhard Kraasch  CC
Högst upp och mitt i byn återfinns slottet, Le Château de Gordes, först omnämnt i skrift år 1031 och i grunden ett medeltida hjärttorn med omgivande vakttorn. Det befästes ytterligare under 14-1500-talen för att bättre motstå fientliga belägringar. År 1525 påbörjades en omfattande ombyggnation av slottets dåvarande ägare, Bertrand Rambaud de Simiane, vars familj styrde över flertalet byar och gårdar i Luberondalen. Le Château de Gordes stöptes om till ett vackert renässanspalats och förblev ett herresäte fram till efterdyningarna av den franska revolutionen, därefter hemföll det åt att husera både soldater, säd och fångar. Under modern tid har slottet blivit ett populärt resmål, och fungerar också som ett museum för samtida konst; bland annat har Vasery och Pol Mara visat sina permanenta utställningar här. Ett hett tips för den arkitekturintresserade resenären då det finns spår av den ursprungliga borgen och det nuvarande byggnadsverket är en blandning av medeltida slott och italiensk renässansvilla.
Också väl värda ett besök är tunnlarna och grottorna under själva byn, Les Caves du Palais Saint-Firmin. Ett nätverk av både naturliga och grävda tunnlar och grottor, med spår av både tidiga hominider och medeltida byliv, är detta ett helt unikt utflyktsmål och en spännande inblick i svunna tider. Kyrkan tillägnad samma helgon, Église Saint-Firmin, kan också rekommenderas att titta till; byggd på 1700-talet för att kunna tillgodose de andliga behoven hos en växande befolkning är den ett vackert tidsdokument med sina intrikata träarbeten och färgrika väggmålningar.
Strax utanför Gordes, i Villages des Bories, finns ett välbevarat monument över tidiga bosättningar i Provence. En samling torrmurade stenhus, "bories", med delar som tros kunna härstamma från bronsåldern och med merparten byggt före 1000-talet, bildar en bysättning som sedan 1977 räknas som ett historiskt monument. Det vittnar om hur tidigt byliv utvecklades kring behovet av att vakta och skydda sina betesdjur, en analog till nordiska fäbodvallar och italienska trulli. En imponerande samling byggnader, givet att all sten är plockad direkt från marken och staplad utan murbruk!
Gordes
Foto Gordes av Petro Veretilnyk
Efter en dag med spännande upptäckter, utflykter och nya bekantskaper är det avkopplande att få slå sig ner vida dukat bord och att njuta av det lokala köket. För en familjär miljö och en meny med mycket hjärta, boka bord på La Trinquette, i närheten av Les Caves; och be om ett bord på balkongen! Utsikten är magnifik, och här känns det verkligen att man är i hjärtat av Provence. Hägrar möjligheten att i stället prova på en stjärnkrog så återfinns La Table de Xavier Mathieu ett stenkast från centrum, en garanterat gastronomisk upplevelse och med en stjärna i Guide Michelin.
Vare sig Gordes är hela resmålet i sig eller ett stopp på vägen så utlovas ett koncentrat av självaste Provence: ljuset, dofterna, historien, färgerna och smakerna i en och samma upplevelse. A table!
Video - Gordes
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg
Foto Gordes av proslgn