Frost
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-04-30 i vinrelaterat
Frost
Köld
Kyla

Frost

Frost
"En habil familjefilm? " eller "Jag håller mig gärna inne!", kanske ni tänker. Som vinbonde sliter man sitt hår och ber nog en och annan bön till vädrets makter. Kylig luft är tyngre än varm, varför kylan drar in över kullar och berg under vargtimmarna för att samlas i dalgångar; sen värms luften upp av solens smekande strålar i soluppgången och "Poff!", så är kylan borta! Men de timmar den ändå dröjer sig kvar, kan den förstöra åtskilligt för vår bonde.
Det finns många olika sätt att försöka skydda sina rankor mot frosten, uppfinningsrikedomen är smått gränslös, som den tenderar att bli när det handlar om överlevnad.
Oljefat eller gasolbrännare; som de vi ser i Sverige på uteserveringarna om våren för att bringa livsmod till sina gästers blåfrusna fingrar i maj, som bönderna tänder när den annalkande kylan mullrar in över vingårdarna.
Man kan, till synes motsägelsefullt, spraya rankorna med vatten om en frostnatt utlovas, vattnet fryser till is och ger ett skyddande pansar till blad och knopp.
Vindalstrare; det vill säga propellrar som sätts ut mellan raderna i fälten för att skapa en konstgjord termik och rörelse, där kall och varm luft blandas och skapar en mindre frostnupen aura kring de fragila knopparna på rankan.
I Champagne försöker man beskära så sent man bara kan, för att se vilka skott som tagit skada efter eventuell frost och således först då ansa bort de skotten.
I Langenlois i Niederösterreich berättade Willi Bründlmayer för mig att i dalgångarna beskär de stockarna så de blir en bra bit över 60 cm, innan grenverk med skott, blad och knoppar tar vid; just för att de känsliga delarna ska ligga ovanför kylans lock om det skulle bli en frostnupen vår.
I år har det väl knappast undgått någon årgångs-entusiast att frosten varit skoningslös i Frankrikes inland. Producenter har i värsta fall förlorat hela årsskörden till den under småtimmarna framrullande vita dimman, som omslutit vingård efter vingård med sin kalla, gastkramande hand. Italien, Österrike, Tyskland, ja i stort sett alla nordliga och centraleuropeiska länder har i viss mån drabbats. Stora insatser, både i arbete och pengar, har plöjts ner från producenternas sida för att minimera skadorna.
Anne-Charlotte Melia-Bachas, av sina vänner kallad Acha, driver Font du Loup i södra Rhônes mest namnkunniga distrikt Chateauneuf-du-Pape. Hon berättade för ett tag sedan att de hade haft stora problem under slutet av mars och början av april. Som tur är för henne så ligger Font du Loups odlingar tämligen högt, varför den större delen av produktionen i år är räddad. Men flera gånger under frostperioden fick de tända fyrfat mellan vinraderna, för att skrämma undan kylan; ändå fick en del av rankornas knoppar såpass stora skador att de inte kommer att blomma alls i år.
Jag pratade med Bruno Ohlzon för någon dag sedan och vad det verkar så har Domaine d'Escapat klarat sig väl undan frosten. I år. Men som han berättade så har han under sina nio år på Escapat varit med om både eldhärjningar, hagel och frost. Alltid är det liksom något, när man jobbar med naturen.
"Jag vill gärna få in lite mjuka värden i det vi skriver för våra vänner. Vad innebär det t ex för en producent att faktiskt få sin inkomst förfrusen? Inte bara det tekniska runtikring, eller lösningar, utan hur påverkas vi som människor, både bönder och konsumenter?", filosoferade han.
Så har man som producent haft oturen att hamna i frostens hårda grepp så är det inte bara skörden man riskerar att få decimerad. Ett frostskadat vinfält har exakt samma ekonomiska och arbetsintensiva omsorger som ett oskadat. Man måste fortsätta bespruta fälten mot eventuella sjukdomar och skadedjur, man måste beskära, luckra upp jorden och så vidare. Alltså blir den ekonomiska förlusten betydligt större än en utebliven inkomst.
Visst finns det stöd att söka för frostskadade fält, Frankrike främjar gärna sin vinproduktion, men i dessa tider är det inte bara frosten som är ett potentiellt och stort hot. Handelstullar från USAs sida, Brexit och covid-19; reella hot som gjort att många producenter sitter på stora lager av förra årets skörd. Det finns det tyvärr inga stöd för. Även om man kan destillera en del av förra årets skörd till druvsprit, så är även det en arbetsinsats och ett ekonomiskt vågspel.
Det vi alla ska ha i åtanke som konsumenter, det är att frosten påverkar oss också. Dels kan vi gå miste om favoritvinet från just den årgången det är frost, dels blir det färre flaskor. Vinbönder är ett mycket segt släkte som inte ger upp, utan jobbar hårt utan att kunna räkna hem sitt arbete. Så har ni ett favoritvin, en favoritproducent eller kanske ett land; stötta dem på alla sätt ni kan.
Nog om frost! Nu korkar vi upp något riktigt gott och drömmer oss bort till sol, värme och bekymmersfria dagar! Santé!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg