Franska alperna
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-02-17 i turism
Alperna
Mont Blanc
Grenoble

Franska alperna

Franska alperna
Hemma är sportlovssäsongen är i full sving, och inte minst i dom franska alperna befinner vi oss i hjärtat av årets skidsäsong. Här är ofta gott om snö redan till jul, och under normala förhållanden sträcker sig säsongen i stora delar av bergskedjan från mitten av november till början av maj, men det är nu skidåkningen är som både mest och bäst!
Den franska delen av alperna sträcker sig ända från den södra delen av Frankrikes gräns mot Schweiz, ner längs med gränsen mot Italien och fram till sluttningarna som planar ut mot medelhavet vid Nice. Bergskedjan ligger i regionerna Auvergne-Rhône-Alpes och Provence-Alpes-Côte d'Azur, och avskiljs åt väster från det mer centralt lokaliserade Massif Central av Rhônes dalgång. Flertalet av kedjans massiv ligger helt i Frankrike, medan andra sträcker sig in i både Schweiz och Italien; däribland Mont Blanc-massivet, som rymmer alpernas, tillika västra Europas högsta topp, Mont Blanc. La Dame Blanche ligger på den fransk-italienska gränsen och är vid klart väder synlig ända till Genève, även om tidens tand ständigt nöter på hennes ståtliga uppenbarelse. Vid den senaste officiella uppmätningen 2021 nådde hon imponerande 4807 meter över havet, men har de senaste tjugo åren tappat över tretton centimeter om året.
Franska alperna
Foto Grenoble av colores
Alperna är ett vida populärt område att besöka året om, med inte minst fantastiska naturupplevelser, utmanade vandringsleder och hisnande cykeläventyr på menyn. Men nämner man orter som Grenoble, Chamonix, Annecy, Chambéry, Évian-les-Bains och Albertville så är det för de flesta nog alpin skidåkning som dyker upp som första association. Chamonix, Grenoble och Albertville har alla varit värd för de olympiska vinterspelen: 1924, 1968 respektive 1992, och ligger nära flertalet namnkunniga skidorter.
Från Grenoble når man enkelt snösäkra och åkvänliga Chamrousse, Alpe d'Huez/Vaujany och Les Deux Alpes utöver en handfull mindre områden med fantastisk åkning utanför pisterna, inte minst La Grave! Med bara ett par markerade nerfarter och en ensam lift är det puder och friåkning som gäller i La Grave, passa på att hyra någon av de många kunniga lokala guiderna för att få ut det mesta av åkningen här.
Franska alperna
Foto Val Thorens av Regesha Iryna
Med utgångspunkt i Albertville tar man sig vidare ut i bergen till välkända skidmeckan som Val Thorens, Tignes och det största sammanhängande skidområdet i världen, Les Trois Vallées som utgörs av Val d'Isere, Les Menuires, Mèribel och Bond-spaningen Courchevel. Frankrikes största alpina framgång och anfadern till den moderna äggställningen i störtlopp, Jean Claude Killy, växte upp i Val d'Isere och har pisterna här att tacka för sina tre olympiska guldmedaljer i Grenoble 1968. Som städer är dock varken Albertville eller Grenoble numera särskilt genomsyrade av skidåkning och alpint liv utan mer att betrakta som bra utgångspunkter för vidare färd ut i alpvärlden.
En annan femma är det med Chamonix som helt domineras av vyerna över det närbelägna Mont Blanc, här andas allt alpluft och skidåkning. Fem huvudsakliga skidorter utgör ryggraden i dalen, som också den synts i Bond-sammanhang: Grands Montets, Les Houches, Le Tour/Balme, La Flegere och Le Brévent. Grands Montets har högst fallhöjd och är enligt många bäst i klassen: utöver makalöst bra friåkning så bjuder nordsidan på flertalet röda och svarta nerfarter, från toppstationen tar man sig hela vägen ner till den lilla byn Argentière med över två kilometers obruten åkning. Byn är populär bland många friåkare då stämningen här är något mer avslappnad än inne i själva Chamonix som ligger nio kilometer bort. Varför inte släcka törsten här efter långa åk eller en dust i puckelpistarnas puckelpist La Herse: The Office är ett givet val för en iskall öl, Le Stone om magen kurrar efter en stenugnsbakad pizza.
Chamonix själv stoltserar med flertalet hotell och restauranger av hög klass, och här finns verkligen något för de flesta. I hotellväg kan särskilt nämnas La Foulie Douce Hôtel Chamonix, Hôtel Le Refuge de Aiglons och Hélioptic Hôtel & Spa: alla med god standard och antingen pool eller spaavdelning, skönt efter långa dagar på berget. Är det klassisk fransk matlagning som lockar rekommenderar vi att boka bord på Le Cap Horn, be om ett bord på övervåningen för extra spektakulär utsikt! Något mer experimentellt men tillika fantastiskt bra är köket på Mumma, med asian fusion som grund och högklassiga råvaror. Både i byn och vid många större nerfarter finns också gott om ställen för den obligatoriska after skin, antingen inne vid brasan eller ute i solen med snötäckta toppar i alla väderstreck.
I Le Brévent, som du når via en ägglift på gångavstånd från Chamonix, finns den mest blandade och familjeorienterade skidåkningen. Allt från utmanande svarta pister till skönt avslappnade långåk och enkla gröna backar för de minsta; alla belägna på sydsidan och med goda solchanser större delen av dagen. Systemet är sammanlänkat med La Flegere och ger således ett stort utbud för både skidåkare och snowboardentusiaster utan att behöva lämna berget.
Längst in i dalen återfinns La Tour, med långa och mestadels snälla åk ända ner till Vallorcine, precis vid gränsen mot Schweiz. Byn har behållit sin historiska charm och vi kan varmt rekommendera ett besök på Le Café Comptoir för en autentisk upplevelse av transalpinsk matkultur; prova deras "Le Mystère" med lokalt plockade stenmurklor, svarta trattkantareller och Reblochon-ost. Ett glas väl kyld Chignin-Bergeron till det och skidåkningen kan vänta…en liten stund till. Alperna kallar!
Video - Franska alperna
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg