Cordes-sur-Ciel
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,7 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-08-06 i turism
Les Cabannes
Cordes
Les Tanneries

Cordes-sur-Ciel

Cordes-sur-Ciel
En stad med himmelsk förankring i både bildligt och bokstavligt perspektiv, med en sagolik samling bevarade byggnader från herrens år 1229, och en veritabel paradisets trädgård i faggorna. Låter det som en fabel? Styr kosan mot Cordes-sur-Ciel och avgör själv!
Staden som i sin begynnelse enbart hette Cordes fick tillnamnet sur-Ciel, betydande "av himlen" eller "i himlen", år 1593. Den ligger högt uppe på en ofta dimhöljd klippa, med vidunderligt vacker utsikt över dalen längs floden Cérou. Cordes-sur-Ciel var från början en så kallad bastide, den första i Frankrike; en särskild sorts städer som dök upp som nybyggen i spåren efter det albigensiska korståget. Människor som sett sina egna byar plundras och brännas omförflyttades till av kronan konstruerade bastides. Städerna fick inte fortifieras, och befolkningen uppmuntrades till småskaligt bruk av jorden runtomkring; en slags stadsplaneringens verktyg för att hålla en population i schack och undvika nya rebelliska underströmmar. Det var också ett sätt att kolonisera det som idag utgör södra Frankrike, och genom ingifte återföra regionen till den franska kronan utan behov av militära erövringar.
Cordes-sur-Ciel
Foto Cordes-sur-Ciel av Alberto Loyo
Cordes-sur-Ciel byggdes i huvudsak mellan 1222 och 1229, och till skillnad från städer som växer fram på ett mer naturligt sätt under årens lopp så finns det ovanligt mycket välbevarad medeltidsarkitektur här. Den övre delen av staden, som är konstruerad över ett antal terrasser, uppvisar särskilt fina exempel på boningshus som tidigare tillhört dignitärer inom olika handels- och hantverksskrån. Staden upplevs allra bäst till fots, och ta verkligen tid på dig för en promenad för att hinna utforska gränder, vrår och små pittoreska torg. Det är ett välbesökt utflyktsmål året om, men kanske som allra mest spännande under falkenerar-festivalen som anordnas varje juli; då lever hela staden upp i medeltida skrud och festligheter!
Cordes-sur-Ciel
Tack vare sin upphöjda position rent geografiskt var Cordes-sur-Ciel svårintagligt och förblev tämligen oantastat genom seklerna, vilket utöver den välbevarade gotiska arkitekturen från 1200-talet även möjliggjort bevarandet av senare medeltida byggnadskonst från 1300- och 1400-tal.
Cordes-sur-Ciel
Hamnar du i Cordes-sur-Ciel av en slump, utan falkenerar-fäbless eller särpräglat historiskt intresse, så gör i alla fall ett stopp vid paradisets trädgård. Jardin des Paradis skapades 1997 av Eric Ossart och Arnaud Maurières tillsammans med den brasilianska landskapsarkitekten, Roberto Burle Marx, och slog upp portarna för första gången 1998. En levande trädgård, som gjord för en kontemplativ promenad och en kopp te i skuggan av ett skirt lövverk. Är du matintresserad, så finner du här över trettio olika pepparsorter och över sextio olika sorters tomat. Är hållbarhetstänk ditt särintresse, finns flertalet självförsörjande bevattningar och annat innovativt att studera. Och är du intresserad av växter, då lär du få ditt lystmäte stillat!
Cordes-sur-Ciel
Om magen kurrar under vistelsen i Cordes-sur-Ciel, boka då plats vid "Yvonnes bord", La table d'Yvonne. En restaurang som genuint känns precis som "hemma hos...", allt är just precis så där fantastiskt äkta och familjärt njutbart som det kan vara ibland när man går på restaurang; underbar mat, intressanta viner och härlig service!
En dag i Cordes-sur-Ciel är alldeles lagom, då hinns även med ett besök på sockersöta Le Musée des Arts du Sucre et du Chocolat med omöjligt vackra och sköra konstverk i draget socker. Köp med en av deras chokladkakor hem och fortsätt njuta av denna lilla pralin till stad långt efter hemresan!
Video - Cordes-sur-Ciel
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon