Château de Roquefixade
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-04-23 i turism
Ariège
Occitanien
Roquefixade

Château de Roquefixade

Château de Roquefixade
Det började med en naturlig klyfta i bergssidan som gav upphov till namnet Roquefixade, av katalanskans roca fisada, "sprucken sten". Denna märkligt taggiga klippa skär genom landskapet i Vallée de Lesponne, längs vägen mellan Foix och Lavelanet. Uppfluget bland klippsidorna syns resterna av ett feodalt slott klamra sig fast på berget, sneglandes mot Montségur, Trois Seigneurs och Saint-Barthélémy-massiven. En minst sagt svindlande utsikt!
Befästningen är över hundra meter lång och uppdelad i två inhägnader; en nedre innergård kringgärdad av murar som följer bergskanten, och så själva slottet högst upp. Borgen består i sig av ett befäst torn flankerat av en spatiös huvudbyggnad, alltsammans balanserandes ovanpå ett imponerande valv som spänner över ett den berömda sprickan.
Slottets existens finns dokumenterat så tidigt som år 1034, dock är den ruin som vi ser idag av något senare slag; de äldsta bevarade resterna stammar från 1300-talet, medan själva borgen och den omgivande muren byggdes om på 1400- och 1500-talen. De första kända slottsherrarna vid Chateau de Roquefixade tillhörde familjen Pailhès, en gren av släkten Rabat, och de bar alla namnet Bernard Amiel de Pailhès. Huset Pailhès gjorde sig ett namn i regionen då de under det Albigenserkriget slogs som vasaller för greven av Toulouse och Foix. År 1278 köptes slottet av kungen, som ordnade med underhåll och upprustning av befästningarna, han höll där sedan en garnison bestående av en väktare, en utkik, en personlig portier, tolv sergeanter och ett antal vakthundar. Ett par hundra år senare återlämnade den dåvarande regenten Ludvig XI slottet till Gaston IV, greve av Foix.
Château de Roquefixade
Foto Château de Roquefixade av Lucas D  CC
År 1632 beordrade så Ludvig XIII nedrustningen och demoleringen av Chateau de Roquefixade, precis som av flertalet andra feodala slott runtom i Frankrike. Tanken var att befästningar som inte längre låg vid fronten eller hade någon annan strategisk betydelse framöver inte skulle belasta kronan med dyra underhåll och kostnader för att upprätthålla garnisoner. Sysslolösheten som frodades i dessa vilande feodala trupper gav också upphov till en hel del oroligheter, något som stundvis drabbade lokalbefolkningen hårt. Som följd av denna förstörelse återstod av slottet bara en mur med två välvda fönster och ett torn.
Efter den franska revolutionen övergick Chateau de Roquefixade till att vara en nationell egendom och köptes därefter av familjen Darnaud, som sedermera sålde slottet för en symbolisk franc till byn Roquefixade. Byns närvaro är minst lika gammal som slottet, men den omnämns först på 1200-talet som en fristad för katarer. Som följd av detta plundrades och raserades Roquefixade fullständigt av Simon de Montfort, baron och ökänt brutal härförare i Albigenserkriget, och invånarna gick samma plågsamma öde till mötes som i så många sydfranska byar; bland dem Béziers, Carcassone och Narbonne. Roquefixade återuppbyggdes år 1288 på kronans befallning, och blev därefter en viktig utpost för övervakningen av detta genom historien ständigt så omstridda gränsland.
Château de Roquefixade
Foto Château de Roquefixade av bjul
Idag är byn slumrande och stillsam, ingen vidare metropol. Men för den som packat vandringskängorna, bildligt eller bokstavligt talat, är promenaden upp till slottet en lagom utmanande strapats. Börja nere i byn och leta dig i maklig takt upp för berget, längs en inte alltför knixig stig genom lummig och svalkande skogsterräng. Utsikten från klippan är bedövande vacker och en hög puls utlovas när du når toppen, både av hänförelse och ansträngning; det är några höjdmeter att plocka!
I byn finns förvisso förnödenheter att anskaffa, och en enklare servering, så man inte försmäktar särdeles allvarligt; men har man unika åthävor gällande korginnehåll på sin pique-nique, bör man för sitt regalerande se till att bunkra upp i någon av de större byarna på sin väg till besöksmålet. Till topps!
Video - Château de Roquefixade
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg