Chartreuse
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-06-30 i vinrelaterat
Likör
Örtlikör
Grenoble

Chartreuse

Chartreuse
1600-talet var en period under vilken alkemi var en populär pseudovetenskap; antingen ville man förvandla det enkla blyet till guld, eller så sökte man nyckeln till ett evigt liv. Enligt legenden presenterade François Hannibal d'Estrées år 1605 ett manuskript med ett recept på ett "elixir för förlängt liv" till Kartusian-munkarna i Paris. François var marskalk i kung Henry den 4:es artilleri och hans manuskript togs på fullaste allvar, men i praktiken hände inte särskilt mycket mer än att receptet så småningom nådde Kartusian-munkarna i klostret Grande Chartreuse utanför Grenoble. Elixiret användes till en början endast som medicin i ordens sjuksal, men 1737 förändrade och förbättrade Broder Gérome Maubec receptet något, så att det kom att passa som dryckjom även för den breda massan.
Kartusianorden tog sin början med Bruno av Köln som letade sig ner till trakterna kring Grenoble för att som eremit finna vägen till gud. Han och sex följeslagare förlänades så småningom egendomen Chartreuse av Saint Hugh, den då högsta katolska styrande i området. Ordensreglerna och generalkapitlet dateras till den första halvan av 1100-talet. En av reglerna är att varje munk och nunna bor i ett eget, separat hus med omgärdande trädgård, får att genom ensamhet och naturnära arbete komma närmare gud. I Sverige har vi också haft ett Kartusiankloster, Pax Mariae grundat år 1493. Det stängdes av Gustav Vasa redan 1526, men som med många uppförda kloster drog verksamheten till sig arbetskraft varvid små samhällen skapades och fortsatte växa långt efter att klostren stängts eller övergivits. Pax Mariae blir på svenska "Marie Fred"!
Chartreuse
Foto Grenoble av pixabay.com
Grenoble har en fantastisk historia, starkt förknippad med maktens centrum under medeltiden och i mångt och mycket ända fram till revolutionens dagar. Tronarvingen till franska tronen kallades Dauphine (delfin) och förlänades området "Viennois", där Grenoble är huvudort, där de fick lära sig att styra över adel, präster och vanligt folk. Kyrkan, den romersk-katolska sedan början av 1000-talet, hade ett starkt fäste här i området, varför regionen ofta styrdes hand i hand mellan Dauphinen och Biskopen. En av dessa starka biskopar var således Sankt Hugh, som förlänade Sankt Bruno av Köln egendomen Chartreuse!
Idag är Grenoble ett fantastiskt resmål med en rik historia att uppräcka spår av runt varje krök och ett exceptionellt ett restaurangliv med över tjugo omnämnda restauranger i Guide Michelin. Oaktat den kritik som ibland riktas mot Guide Michelin så sker i en stad där guiden delat ut stjärnor att många andra restauranger dras med till en högre medvetande- och ambitionsnivå, vilket alltid enbart är positivt!
Chartreuse
Foto Grenoble av Archangel12  CC
Grenoble är en relativt stor stad med sina drygt 160 000 invånare, vilket medför att allt man önska sig från en stad, det finns här. Att den dessutom är belägen i södra Frankrike gör inte ont alls, då omgivningarna är bedövande vackra! Här kan man strosa bland gränderna letandes efter slakteributiker, bagare och vinförsäljare för att plocka ihop till en pique nique och sedan vandra upp till fästningen. Här kan man pausa en stund på muren och dinglandes med benen förtära det fantastiska bytet från stadsvandringen, samtidigt som man tittar ner över de ringlande gränderna. Grande Chartreuse, som ligger ca 3,5 mil norr om Grenoble, kan man numera besöka året runt. Det ligger fantastiskt vackert beläget och har ett fint litet museum som är väl värt att besöka!
Chartreuse
Drycken då?
Jo, destilleriet har flyttats ett antal gånger under historiens gång, precis som receptet varit på villovägar och munkarna har blivit utslängda gång på annan ifrån klostret. Idag ligger destilleriet i Aiguenoire strax norr om Grenoble, då lavinfara och jordskred ständigt hotade dess förra placering. Alltsedan ursprunget är dock den speciella blandningen av örter och växter densamma. Det är enbart tre personer samtidigt som känner till det hemliga receptet och de är alla munkar vid Grande Chartreuse. Mixturen blandas ihop under stort hemlighetsmakeri på klostret och körs sedan till destilleriet för att blandas med vinsprit, och där får drycken sedermera mogna ut till gul eller grön Chartreuse.
Den gula versionen är lite svagare med avseende på alkohol, den ligger kring 40%, och har en större sötma. Den gröna innehåller ca 55% alkohol och är således betydligt torrare. Både gul och grön Chartreuse innehåller samma 130 växter och örter, men den sista urlakningen sker med särskilda växter för att få fram färg, inte smak.
Chartreuse
Foto Chartreuse-Liqueur av Karl Gruber
Det finns utöver "vanlig" gul och grön Chartreuse också vissa specialutgåvor som kan vara väl värda att leta efter för den intresserade, dock har de med tiden blivit väldigt eftersökta och därmed dyra. Anledningen till att priserna på Chartreuse gått upp betydligt är att munkarna trots en ökande efterfrågan bestämt sig för att endast tillverka 1,6 miljoner flaskor per år, då de vill spendera mer tid med bön och eftertänksamhet. Det finns några kända drinkar med Chartreuse som smaksättare som ökat på populariteten, där "Cloister" och "Last Word" är de mest kända, framför allt efter pandemins alla Youtube-klipp med hemmabartenders som visat upp sina färdigheter.
Då Chartreuse består av vinsprit som lakat ur växter och örter har drycken egenskapen att den förändras vidare även under flasklagring, och då till det bättre. Man kan då och då hitta gammal Chartreuse på marknaden, vilket smakmässigt kan innebära extraordinära fynd, men man bör vara väl medveten om att det förekommer en hel del förfalskningar; som i alla lägen där efterfrågan för en äkta vara vida överstiger utbudet.
Video - Chartreuse
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg