Calvados
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-08-18 i vinrelaterat
Gilles de Gouberville
Eau de vie de cidre
Normandie

Calvados

Calvados
Calvados är i sig faktiskt två saker. För det första en region som tagit sitt namn efter de stora klippformationerna vid kusten, "calva dorsa"; i direkt översättning "nakna klippor/stenbumlingar". För det andra är det en för många välkänd dryck, som från början kallades "Eau de vie de cidre". I området har man odlat äpplen med ett grundmurat högt rykte ända sedan den store Charlemagnes tid, och under phylloxerans ödesdigra framfart på 1850-talet fullkomligt exploderade fransosernas törst efter äppelcider och inte minst dess destillerade form, Calvados.
Införandet av destilleringskonsten i området tillskrivs den normandiska knekten Gilles de Gouberville och året 1553. Destillering i stort har förekommit ända sedan 800-talet före Kristus i bortre Asien och de arabiska länderna, men har då framför allt rört sig om parfym och diverse medikamenter. Den mer vardagliga destilleringen av jordbruksprodukter för konsumtion tog sin fart under den tidiga medeltiden, för att under senmedeltiden utmynna i ett mer eller mindre perfekt resultat. Idag bränner vi fortfarande vårt brännvin på samma sätt som då, men kanske har vi med åren blivit lite mer kräsna gällande vad vi bränner och hur många gånger. Ju fler gånger vätskan bränns eller kokas, desto renare och mer alkoholstarkt blir resultatet, samtidigt som smaken divergerar allt längre bort från själva råämnet. Därför brukar till exempel Grappa-entusiaster hävda att en bränning ger hår på bröstet, medan två bränningar duger endast som damparfym.
Calvados
Foto Calvados av 5PH
I Calvados började man så småningom bränna sin äppelcider till Eau de vie de cidre, något man även gjorde i de närliggande regionerna. För att skilja ut sig från mängden började man således att kalla sin brända dryck för Calvados, ett tilltag som senare i historien blev ett skyddat namn och därmed en exklusiv och eftersökt produkt. Exklusiviteten kommer också av det faktum att Calvados har en förmåga att utvecklas positivt med ålder, även när den buteljerats. En flaska från sitt födelseår är något de flesta i regionen har i något bjudskåp i sitt hem!
Calvados
Foto Calvados av Igor Iakovlev
Som alltid när det kommer till hantverk så finns det bra, fantastiska och lite sämre producenter, men det är som med all annan dryck: det är upp till nyttjarens eget tycke och smak. Det finns lite olika stilar: en del är väldigt äppliga, en del åt det spritigare hållet och en del har en viss sötma kvar och känns nästan som en likör. Man får helt enkelt göra det hårda jobbet och testa sig fram till vad som faller en bäst i gommen!
Vad gör man då annars i Calvados? Man äter och dricker gott, till att börja med! Ju'ste chez moi och Boeuf & Cow i Caen är två fantastiska små pärlor att prova. Den förstnämnda är en klassisk liten fransk bistro, precis som en fransk bistro bör vara: lite ruff, lite "laissez-faire" och med riktigt bra mat. Den sistnämnda är ett enkelt men mycket bra steakhouse, eller "rôtisserie"; gott grillat av hög kvalitet. För den som söker något lite mer fancy, med vita dukar och uppsträckta kypare, rekommenderas "A cotre sans" i Caen med en välförtjänt stjärna i Guide Michelin.
Calvados
Bayeux stoltserar med en fantastisk katedral som bör besökas, och så naturligtvis det museum som tillägnats Bayeux-tapeten. Gobelängen beskriver normandernas erövring av England år 1066 och är inte bara ett konstverk utan även ett signifikant historiskt dokument. Tapeten mäter cirka sjuttio meter lång och broderad med garn i teknikerna stjälksöm och dubbel läggsöm. Det förmodas att den broderades cirka tio år efter erövrandet och den avbildar intressant nog både vardagliga händelser, arkitektur, Haleys komet som for förbi jorden år 1066 och är naturligtvis späckad med militära beskrivningar.
Överallt i regionen finns också minnesmärken och museer som beskriver och vittnar om de allierades landstigning i Normandie. Är man militärt intresserad är regionen en veritabel skattkista, men även för den med moderat historiskt intresse så är om inte annat landskapet och naturen bedövande vackra!
Calvados
Foto Calvados av Shutterstock
Hyr en cykel styr mot kusten, passa på att verkligen njuta av resan och omgivningarna, och lyxa till det med en pique-nique på lokala råvaror och cider. Köp med en flaska Calvados från födelseåret och skåla inför Atlantens oändliga horisont, och cykla sedan lite långsamt och småvingligt tillbaka och njut av ännu en dag i livet!
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pes&Rosenberg