Bretagne
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-03-10 i turism
Lilla Britannien
Cancale
Moguériec

Bretagne

Bretagne
Den gör skäl för sitt smeknamn "Lilla Britannien", denna mytomspunna halvö som vi numera till vardags kallar Bretagne. Med engelska kanalen som granne i norr, Normandie i nordost, Loire åt öster, Biscayabukten söderut och precis intill den mäktiga Atlanten i väster har den klippiga landtungan genom historien alltid haft en viss särställning. Och precis som är fallet med storebror längre norrut är befolkningen här av ett alldeles särskilt virke; typiska öbor.
Bretagne beboddes redan under tidig förhistoria, här finns rester av en stolt megalitisk kultur från ett par tusen år innan den som efterlämnade Stonehenge på andra sidan kanalen, och den tidigaste mänskliga närvaron har daterats till den paleolitiska eran, under den äldsta stenåldern. Homo sapiens flyttade in för cirka 35000 år sedan och i samband med den senaste istidens slut hade klimatet förändrats så pass mycket att den en gång karga halvön blivit skogbeväxt och lämplig för småbruk. Under denna period av relativt lugn och välmående restes många av de megalitiska monument som kan beskådas än idag: stenarna vid Carnac bland andra, och den största stenstod som någonsin rests av ett neolitiskt folk, Le Grand Menhir Brisé vid Locmariaquer. Imponerande när man betänker att stenarna både huggits ut ur berget, formats, placerats ut och rests helt för hand. Bretagne anses av många historiker utgöra vaggan för paleolitisk och neolitisk kultur, ett historiskt arv som ännu idag är en framträdande del av landskapet.
Bretagne
Foto Bretange av Eddy Moens
Lite längre fram i historien beboddes Bretagne av en handfull keltiska stammar med starka ekonomiska kopplingar till klaner boende på kanalöarna och i Storbritannien, bland dessa kulturer var tenn en ofta använd och eftertraktad metall och den viktigaste handelsvaran. År 51 före Kristus inlemmades de galliska bosättningarna i det romerska riket under namnet Armorica, och grunderna till dagens Nantes, Rennes och Vannes etablerades som de romerska städerna Condevicnum, Condate och Darioritum. Befolkningen var i stort sett fri då de flesta fortsatte att leva som oberoende lantbrukare, medan städerna och större jordbruk var ålagda att betala tribut till det romerska riket. Redan här märks dock en skillnad gentemot andra av romarna ockuperade regioner: det traditionella sättet att leva dominerade, och invånarna fortsatte att tillbe sina gamla gudar. Det syns än idag att det romerska oket inte föll lika tungt här, avbildningar av romerska gudar är ovanliga i Bretagne, och ofta är idolerna kombinerade med keltiska förtecken.
Bretagne
På 300-talet, efter en tids oroligheter med invaderande franker, germaner och diverse pirater låg landet mer eller mindre öde och i spillror, och det beslutades att kraftigt fortifiera de större städerna. Under 400-talet bosatte sig många britoner, ursprungsbefolkningen i Storbritannien, i Bretagne, som ett led i att förstärka romarrikets anspråk på öriket i norr. Redan här etableras för första gången de historiskt signifikanta kopplingarna mellan lilla och stora Britannien, en känsla av tillhörighet som längre fram manifesteras i normandernas anspråk på det då anglosaxiska riket England. Först 1491 införlivades det medeltida Bretagne i själva Frankrike, efter att i ett halvt årtusende varit ett eget hertigdöme, omväxlande ockuperat av normander och vikingar.
Bretagne
Med sin brokiga och händelserika historia finns det massor att upptäcka och uppleva här i Bretagne: från megalitiska utgrävningar och monument till fantastisk arkitektur, medeltida marknader med lokala läckerheter och hantverk, utmanande klättring och fantastisk surfing!
Bretagne
Ett måste på resan genom Bretagne är ett besök i Cancale, regionens "ostronhuvudstad". Här njuter man av fantastiska skaldjur, typisk bretonsk arkitektur och en vacker utsikt ända bort mot Mont-Saint-Michel. Ostronbäddarna syns från hamnen och här skördas cirka 25000 ton ostron årligen, bland många gastronomer räknade som världens bästa.
Med sin placering är Bretagne också ett veritabelt Mecka för surfintresserade, många "surf spots" är tillgängliga och surfbara året om, men man bör komma ihåg att vattnet är några grader kallare här än nere i till exempel Biarritz. Några högt rekommenderade platser för surfing är Moulin de la Rive i Loquirec, Mauvaise Grève i Moguériec och Penful i Lavandez.
Cykling, Frankrikes nationalsport, är minst sagt lika stor här! Lucien Georges Mazan, aktiv under pseudonymen Lucien Petit-Breton, föddes 1882 i Plessé i dåvarande Bretagne och var den förste cyklisten att vinna Tour de France två gånger. Bernard Hinault, född 1954 i Yffiniac, vann Tour de France hela 5 gånger mellan 1978 och 1985. Han stod som segrare även i motsvarande lopp i Italien tre gånger och dubbelt upp i Spanien; 1980 vann han även VM-guld i linjeloppet och räknas högt bland lokala hjältar. Även för oss som inte har tour-ambitioner är cykeln ett utmärkt färdmedel för att få ut det mesta även av själva resan mellan alla pittoreska byar!
Bretagne
Till sist, och kanske den enskilt viktigaste anledningen till att besöka Bretagne: maten och drycken! Vi kan varmt rekommendera att besöka lokala marknader och botanisera bland förstklassiga produkter så som äpplen, kött och diverse ostar. Regionen är även rik på lokala specialiteter:
- För den sötsugna är Paris-Brest ett måste: en len pralinkräm mellan två ringar av mördeg, skapad för att likna ett cykeldäck, inspirerad av cykelloppet mellan Paris och Brest i Bretagne.
- Caramel au beurre salé: kola gjord på saltat smör, en kombination som sägs härröra från staden Morbihan, men som tagit såväl Paris som övriga Frankrike med storm; kombinationen av sött och salt är något fransmännen fullkomligt älskar!
- Galette Bretonne: en crêpe med bovete som toppas med matiga ingredienser som ägg, ansjovis och potatis; lite som vår svenska bondomelett.
- Ostron från Cancal: bukten där ostronen odlas är otroligt rikt på plankton, varför ostronen blir både stora, många och av väldigt hög kvalitet.
- Bretagne är känt för sin cider och öl som jästs här sen vikingatiden.
- Prova det smakrika saltet från de fantastiska saltbassängerna utmed Bretagnes kust.
Och framför allt: ta er tid att njuta av det genuint franska, men med den särskilda bretonska twisten - C'est joli la Bretagne, et puis c'est pas loin de la France!
Video - Bretagne
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg