Biarritz
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-02-03 i turism
Église Russe de Biarritz
Hôtel du Palais
Irouléguy

Biarritz

Biarritz
Från att ha varit ett tämligen oansenligt fiskeläge fram till mitten av 1800-talet så fick Biarritz en rejäl energiboost av kejsare Napoleon III's besök. Egentligen var det tack vare hans fru, kejsarinnan Eugénie de Montijo, som staden kom i ropet då hon blev handlöst förälskad i sandsträndernas soldränkta oändlighet. Snabbt blev den lilla byn omdanad till kurort, dit den franska aristokratin och rika borgare vallfärdade för att under sommarmånaderna njuta av sol och uppfriskande bad i Atlantens salta och svala vatten. Strax efter sekelskiftet från 1800- till 1900-talet blev orten även ett resmål för förmögna britter, som lite till äventyrs tog sig över kanalen för att plaska runt i Biscayabuktens undergörande vågor.
Tack vare sin popularitet genom historien har här etablerats en gastronomisk avkrok, till vilken man åker lika ofta för matens skull som för bränningarnas. Biarritz läge i Biscayabukten gör att det ofta går fantastiska vågor längsmed stränderna, vilket har lockat surfare från hela världen sedan mitten av 50-talet. Är man nybörjare så finns fortfarande den välkända Jo Moraiz Surf School, som grundades redan 1966 och erbjuder utlärning av all tänkbar kunskap för att tämja de dyningar som rullar in mot staden. Vågorna är som lugnast i juli och augusti och som mest krävande i oktober och november: men surfar, det gör man här året om! Även om det i januari och februari kan tyckas, för en vanlig dödlig, vara lite svalt med snåla 5 grader i luften och 10-12 grader i havet.
Biarritz
Foto Biarritz av xantana
Med sitt läge strax norr om Pyrenéerna är Biarritz starkt influerad av baskerna: framför allt det omfattande baskiska köket, men tidigare även levernet i stort. Baskisk kyckling i sin smakrika sås, ostron i världsklass naturligtvis, pintxos som är lika populära här som i norra Spanien, Marmitako med nyfångad tonfisk, Axoa som liknar vår svenska köttfärssås, Bayonneskinka, Torrijas som är den baskiska versionen av Fattiga Riddare, baskisk cheesecake och inte minst den distinkt salta torsken i Bacalao al pil-pil som är ett måste att smaka när ni är på plats! Maten är förvisso till synes antingen väldigt pillig med alla varianter på pintxos och tapas, eller rustikt grovhuggen med sina grytor och stuvningar, men allt är lagat med största omsorg för de fantastiska råvarorna man har till hands här nere; oavsett stil på maten kan vi utlova en fullständigt gastronomisk njutning!
Biarritz
Foto Iglesia Ortodoxa Rusa av Miguel Ángel García  CC
Église Russe de Biarritz
Vad gör man då mer i och runt Biarritz än smörjer kråset? Ja, det mesta har faktiskt på ett eller annat sätt med havet att göra: underbara stränder, svalkande vatten, utsikt över bukten och ett pärlband av fantastiska små hamnar och pirer utmed hela kuststräckan. Inne i staden rekommenderar vi varmt att besöka Église Russe de Biarritz, byggd av rysk överklass som lockades dit av kejsarinnan Eugénie under senare delen av 1800-talet. Kyrkan är uppförd i nybysantinsk stil, en av alla de imitationsstilar som dök upp inom arkitekturen på 1800-talet, och färdigställdes på endast två år; en fantastisk prestation!
Biarritz
Foto Hôtel du Palais av Hyatt
Hôtel du Palais
Hôtel du Palais, med sin hänförande utsikt över Atlanten, var kejsarinnan Eugénies sommarpalats, som sedermera efter det andra imperiets kollaps blev hotell och casino. Under 2:a världskriget förföll palatset, men med stora ansträngningar i början av 50-talet stod hotellet åter i all sin glans. Storheter som Coco Chanel, Ava Gardner och Frank Sinatra har varit långtidsgäster på hotellet och också de njutit av Atlantens svalkande vågor längs stränderna i Biarritz.
Biarritz
Foto Béarn AOC av Marianne Casamance  CC
Vinmässigt då?
Distrikten Irouléguy och Béarn ligger tämligen nära och lätt tillgängliga, framför allt om man reser med bil. Sud Ouest, som regionen heter, tillverkar i mångt och mycket ganska enkla och rustika viner, men man kan med lite letande hitta små guldkorn både här och där. Madiran är ett strålande exempel på detta: nästan hela distriktet producerar intressanta röda viner. Rustika, absolut, men även med viss finess. I Irouléguy produceras mestadels röda viner på Cabernet Franc och även Tannat: ganska lätta, tanninrika och fruktiga, med en rejäl syra. De vita är mer fylliga och kan i vissa exemplar tyckas platta; men testa ett glas ihop med salta, syrliga och lite söta tapas eller pintxos, för en verklig aha-upplevelse vad gäller matens påverkan på vinet!
Lev och njut!
Video - Biarritz
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg
Foto Biarritz av Telly