Årets blogg 2017
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2017-08-17 i blogg
Vinblogg
Vinbondens blogg
Bruno Ohlzon

Årets blogg 2017

Årets blogg 2017
10:e januari 2017
Bonne année! Som Gott Nytt År låter när man uttrycker sig på franska.
2016 har lämnat oss och för oss med franska vibbar har det som bekant inte bara varit av godo. Nu hoppas vi att det 2017 som smugit sig på oss ska bli bättre, kanske till och med mycket bättre. Bien mieux...
På en av fjolårets sista dagar hade Lasse samlat ihop tio polare för en vinprovning med kalla franska delikatesser. Inte på någon stjärnkrog utan istället mycket gemytligt, lagom trångt och trivsamt i kontorskomplexet vid Globen City. Nära till kontoret för en del - om man så säger...
Som vanligt var Lasse den ende som hade koll på alla tio. De flesta från tidningsbranschen, dock inte bara sportfånar utan här fanns en bred journalistisk kompetens - även med fransk festivalbakgrund.
Ett par av provsmakarna hade Lasse varit med om att anställa på Aftonbladet, en annan hade tagit över Lasses knäck som PINGIS-redaktör. Några hade anknytning till den förträffliga kulturbåten Nordens Ljus vid Kungsholms strand 125 och ett par hade till och med skyndat upp från Skalunda i Lidköpings kommun hit till 08-området - om än icke bara för denna vinprovning.
Nej, nu ska jag inte besvära er med mina utläggningar utan istället låta några av Lasses vinprovande polare berätta vad dom tyckte om kvällen:
Turordningen på vinerna var Rosé: Mes Ami. Vitt : Le Capitaine White Emotion, Chenin Blanc, Roussanne. Rött : Le Capitaine Primeur, Le Capitane A.O.P, Numero Six, Le Capitaine Merlot/Syrah och det eldfängda vinet.
En brandsmak som föll mig på läppen
"Några ord om vino fino-kvällen:

Trivsamt som vanligt, någon måste ha fingertoppskänsla vid laguttagningarna. Det vin som föll mig bäst på läppen var det som delvis var en följd av den olycksaliga branden. En lätt rökig smak kunde skönjas - mycket god! Kommer inte ihåg namnet, men den var ju ensam i sin klass. Delikatesserna var så välsmakande att jag inte kan välja vilket vin som passade bäst till dem. Ankan var superb och på köksbänken står en burk anka och fikonmarmelad plus den fina olivoljan med svart tryffel och väntar på Nyårsafton! Blixtleverans från Bruno, man tackar!

Glömde Ohlzon själv - han är alltid en engagerad och entusiasmerande värd."
(Anders, även "Otto" kallad, murvelproffs)
Att vinet håller så länge i öppen flaska...
"Som rödvinsälskare blev vi imponerade av de smakrika rosévinerna med lång eftersmak. Vi blev överraskade av röksmaken i vinet från det brandhärjade området.

Intressant också att denna vinproduktion håller så länge i öppen flaska och inte har socker tillsatt.

Däremot inte så lyckat att ta vita viner igen efter rosén och de kraftiga rödvinerna.

Annars var det en jätteintressant och givande vinprovning. Tack för att vi fick vara med!"
(Kerstin och Janne, västgötar på julbesök)
Så gör man årets mörkaste dag till en trevlig kväll
"Från provningen av Escapats viner, den allra mörkaste dagen på året dvs 21 december.

Kvällens största överraskning var rosévinet som lagrats en tid på amerikanska ekfat. Jag är normalt inte förtjust i rosévin, men detta har karaktär och passade bra till de tilltugg som serverades vid vinprovningen. Jag kan också tänka mig att det passar till lättare maträtter, såväl kalla som varma.

När det gäller de röda vinerna så är det svårare att utse det bästa vinet. De olika vinerna var så pass olika att de passar bra vid olika tillfällen och till olika maträtter. Men kanske jag vågar mig på att utse Le Captaine Merlot Syrah till min favorit bland de röda utan att jag kan ge en närmare analys av smaken, den hade helt enkelt en arom som låg bra i min mun!!

För mig var tilltuggen till vinerna perfekta, den typen av "medelhavsmat" som kallrökt skinka, paté, ost, oliver, bröd och olivolja utgör tycker jag personligen är det som passar till nästan alla viner. Alla tilltuggen smakade också bra.

Vinprovningen och de goda tilltuggen gjorde årets längsta kväll både kort och trevlig."
(Åsa, cyklande vinkännare)
Heltäckande - och, javisst: det rann ner. Lätt...
"Vinet, osten, kexet var en väl balanserande enhet. Gör sig inte ett gott vin som bäst till sådant tilltugg? Rosévinet i premiäravsmakningen också välsmakande.

Det röda vinet som kom in i tredje eller fjärde steget håller jag högt. En tung, bred och god, ja, kalla det gärna heltäckande, smak som rann ner - lätt.

Presentatören Bruno är inte vilken oldtimerback som helst, han bygger på med något nytt vid varje provning med eller utan klubba. Presentationen gör att du får en allt djupare inblick i allt jobb bakom vinframställningen, bara det ger feeling och förhöjer smakupplevelsen. Så tycker jag."
(Örjan, expert på de minsta av sportens bollar)
Ett rosévin som besegrar alla årstider
"Förutom att det var en allmänt sett väldigt trevlig kväll, med både gott tilltugg, trevliga människor och Brunos engagerade och informativa berättelser om vin i allmänhet och sitt eget vin i synnerhet, så uppskattade vi också vinerna väldigt mycket.

Vi är båda typiska vitt vin-människor, dricker faktiskt ofta även vitt om vi äter kött, men tyckte nu väldigt mycket om Brunos röda viner.

Le Capitaine A.O.P och rödvinet Merlot/Syrah var sensationella, hade bästa smakerna, de var som smör som smälter i munnen. Väldigt njutbara.

Det enda vinet vi inte var fullt lika förtjusta i var det eldfängda vinet från branden.

Rosévin förknippar vi nog båda med sommar, sol och (helst) Franska rivieran - vi har ju några Cannes-festivaler bakom oss (Jan-Olov 32, Nicole 2)...

Men det här rosévinet besegrade årstiderna, det är vi sugna på att dricka. Any time.

Vitt vin gillar vi som sagt allra bäst, vi tyckte allra bäst om Le Capitaine White Sensation."
(Jan-Olov & Nicole, festivalfransoser)
Så fick vi vårt eget "Husets Vita"...
"Vi är inne i en period av vitt och rosa och kastade oss över buteljerna med vitt och rosé och vad hittade vi där?

Jo, det vita White Emotion från den för oss inte så välkända Muscat-druvan. Ett lätt och mycket torrt, aromrikt vin som vi bara ville ha mera av.

Vi blev smått förälskade och nu är den vårt eget "Husets Vita", tryggt parkerat på första plats.

Le Capitanes rosévin blev en lika glad överraskning då vi trodde att de röda vinerna var gårdens specialitet. Vi lärde oss att man mycket väl kan dricka ett gott rosévin även om det är mitt i vintern och nu gör vi det med förtjusning."
(Ethel, violinvirtuos, och Börge, V75-mästare)


Ja, du ser. Alltid lyckat med vinprovning. Vi ses! Rendez-vous! =)
Årets blogg 2017
5:e februari 2017
Hej igen! Bonjour à nouveau! FEBRUARI blir en spännande månad för Escapat - i Stockholm. Un mois passionnant.
Vi ska ha vår första sortimentsprovning med mat och dryck, det blir ett fantastiskt fint tillfälle för de många delägarna att träffa varandra. Det var en riktig boom när vi släppte biljetterna. Två provningar med 300 biljetter var sålde slut på några dagar. Men bara lugn, gott folk: vi kommer med fler datum.
Det fordras en hel del planering när man - som vi nu på Kristinehovs Malmgård på Södermalm i Stockholm - ska ha en tillställning för 300 personer. Men det blir också ett bra tillfälle för er att prova många av våra viner. Det ska bli jätteroligt att träffa er alla.
Det kommer att finnas möjlighet att prata med olika personer som besökt oss i Frankrike samtidigt som chansen finns att boka resor och event hos oss. På gården fortsätter vårt arbete med ombyggnation och beskärning. Vi har också blandat den nya årgången 2016 som ni kommer att få möjlighet att prova under sortimentsprovningen.
De nya vinerna är dels en vit Viognier och dels ett rött vin med druvblandningen Carignan Vielles Vignes/Cinsault/Alicante bouschet, en unik blandning eftersom de flesta av gårdarna härnere har ryckt upp de här druvorna sedan de fått de ekonomiskt stöd av staten.
Hundarna Ice och Franys liv är lite upp och ner på grund av alla byggarbetare som springer runt omkring på deras gård.
Grand old lady Frany, som hunnit bli 14 år, har repat sig på ett anmärkningsvärt sätt efter sin lättare hjärnblödning och kan nu både gå och springa lite. Men man märker att hon har ändrat karaktär, att det är en mjukare hund nu. Ice är samma vanliga spelevink på snabbfotade ben. Hoppas ni får chans att hälsa på oss härnere på gården och träffa dessa härliga karaktärer.
Årets blogg 2017
Peter Sisseck, En av världens främsta vinmakare.
7:e juli 2017
Att få sitta en kväll med Peter Sisseck är väl inget speciellt... Jo om man heter Bruno och försöker att lära sig hur man gör vin då är det väldigt speciellt. Peter är vinmakaren som flera gånger fått 100 poäng av Robert Parker för vinet Pingus, ett helt osannolikt resultat och det är han ensam om bland alla duktiga vinmakare i Spanien. Parker skrev "One of the greatest and most exciting wines I have ever tasted". Pingus är ett av Spaniens dyraste viner.
Första frasen Peter släpper säger allt om arbetet han lägger ner för att göra sitt vin. "Jag gör allt som alla andra säger att de gör". Förr hade den här kvällen inte gett mig mer än att det hade varit roligt att träffa en vinmakare som gör ett världskänt vin. Men i kväll efter fyra års slit på Escapat var det en aha upplevelse och otroligt givande. Jag var så ivrig att fråga så många saker att jag nästa skämdes.... nästan sa jag.
Som alltid så är man väldigt nyfiken på människan Peter och jag blev inte besviken. En ganska lågmäld, ödmjuk och hårt arbetande person med bestämda åsikter. Noggrann och som anser att han endast hade tur att nå den framgången som han har. Det får mig att tänka på Stenmark "Ju mer jag tränar ju mer tur får jag". Vad har han själv för kommentarer kring sina viner? Det är väldigt viktigt att inte ha för mycket ek och han väljer att jobba med franska ekfat. De stora resultaten gör man på fälten, inte i cavén och bra viner behöver fina druvor.
Vinerna, ja de är rena med mycket bra integrerad ek med generös frukt. De har sådan kropp att de känns nästan trögflytande. Hur är det med naturviner då? Han är inte så imponerad av den nya trenden men som nyfiken vinmakare så har han en del egna försök.
Andra projekt som han brinner för är att bevara de gamla klonerna/stockarna i Ribera del Duero som funnits i området sedan många år tillbaka och ympa in de på nyplanterade amerikanska rötter. Samt återskapa fälten där de funnits sedan urminnes tider. Med de så tar man till vara på den äldre generationens lärdomar och motståndskraften från de gamla stockarna som har överlevt världskrig och många andra svårigheter.
Flera andra frågor kom upp, kvällen var mycket givande. Till sist så kunde jag inte hålla mig, Peter vad är det viktigast av allt när du ska göra ett bra vin? Snabbt svar. Fina druvor men som i sin tur endast går att få med många andra viktiga beslut för att få en topprodukt på slutet.
Tack Peter Sisseck för lektionen!
Årets blogg 2017
10:e augusti 2017
Augusti månad, när Europa har semester och så även vi. Alla är borta och Berta återvänder den 17e för att förbereda allt inför skörden. Vi har mycket varmt i Europa och starten på skörden är framflyttad minst en vecka så det blir bråda tider ganska snart.
I vingården är det stiltje och det mesta handlar om ogräsrensning för att minska konkurrensen om vattnet så att rankan inte blir för stressad. Hur ser det ut? Ja efter frosten har det fungerat bra. Vi hoppas på en bra skörd från de fält som inte drabbats av frosten men det skulle vara en gåva om det kom ett sommarregn nu…
Kvalitén då? Ja vi förbättrar oss hela tiden och vi har väldigt lite spår av oidium (mjöldagg), mildiou (blad mögel) eller andra sjukdomar i vingården vilket är ett bra tecken för att göra ett bra vin.
Samarbeten - Vi har startat två nya samarbeten med större aktörer i regionen och känner oss stolta över att de väljer oss som sin partner för att göra deras vin. En riktig fjäder i hatten för Escapat.
Göra eget vin på Escapat - Augusti är startskottet för att göra eget vin på gården och det är många bokningar i år. 2016 blev ett kanonår, grupperna som gjort vitt vin har fått sina flaskor. Snart kommer de röda vinerna hem till dörren till förväntansfyllda vinbönder och förutsättningarna för 2017 ser minst lika bra ut.
Renovering - Vi är nu klara med flera av de stora byggarbetena på gården men det kvarstår att bygga ett lager under senare delen av 2017. Vi är nöjda med resultatet och hoppas att det ska ge ett lyft i verksamheten när vi kan få till en bättre logistik på gården.
Vi får besök av familj, nära vänner, golfproffs, aktieägare och lite hockey societet under augusti månad och det ska bli några riktigt magiska dagar att ha er alla på gården.
Vinbonde
Bruno Ohlzon