Årets blogg 2015
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2015-11-04 i blogg
Vinbondens blogg
Vinbondeblogg
Vinblogg

Årets blogg 2015

Årets blogg 2015
4:e januari 2015
Merci 2014 - Une Bonne 2015
ESCAPAT, januari 2015. Hej alla Escapat vänner! Salut! Tack för det gångna året. Ja, vi har verkligen inte legat på latsidan. Personalen har kommit på plats och vi gör saker bättre idag än vi gjorde i går. Det är mycket tillfredställande. Just nu på fälten: vi beskär våra rankor manuellt, binder upp årsgrenen, lagar alla stolpar och vajrar, gödslar, fyller i jord där det har eroderat samt rensar ut allt som har brandskadats eller på annat sätt förstörts under året. För detta krävs i runt tal åtta personer under två-tre månader. Just nu marknad. Vår hemsida är klar och öppen för online -shopping! Vilket bra jobb, Pontus! Hur har då året som gått varit? Lätt kontrollerat: KAOS! Hagel, brand och ca 900 mm regn - mot normala 450 mm… Även den mest optimistiska person måste känna tyngden. Det mest negativa: att hantera försäkringsbolag, skadereglerare, advokater och regngudarna, eftersom ingen av dessa verkar ha någon förståelse för den enskilda människans problem.
Årets blogg 2015
Det mest positiva: de fantastiska brandmännen som släckte branden på Escapat i 27 sekundmeter. 150 man stark, 50 brandbilar, sju flygplan plus alla frivilliga. Utan er hade jag varit utan vingård idag. Tack! Det finns flera saker som bör nämnas: försäljningen har kommit igång bättre under 2014 men det är lång väg kvar. Och nu gör vi också vin till ett av Sveriges bästa dansband, Streaplers. Vi har haft runt 250 besökare under året med många nya aktiviteter - som forspaddling, vandringar i bergen runt gården med besök i olika grottor, vinprovning på omkringliggande gårdar, armagnac-provning etc. Vi hoppas att det här ska fortsätta, så att gården ska klara att bära sina egna kostnader. Under 2015 kommer vi att investera ytterligare för att kunna möta marknadens krav. Det är lite som moment 22: om du inte har det senaste så får du ingen försäljning - men utan försäljning kan du inte investera. Jag har tagit beslutet för att underlätta för de anställda, dom som har slitit mycket under 2014 för att få det att fungera. Fast egentligen har vi inte de ekonomiska resurserna. Hur är det då att ha en vingård?
Årets blogg 2015
Mycket arbete, tålamod och hög anpassningsförmåga är ett måste - och sedan är det bra med en stor skopa tur, något som är önskvärt i alla sammanhang. Det är många som visat sin respekt för vårt vinprojekt men tyvärr är det långt färre som köper vinerna eller orkar med besväret att beställa på nätet från gården eller Systembolaget. Jag kan bara konstatera att om vi inte får upp försäljningen så kommer det att bli svårt att fortsätta med vin på Escapat. Jag hoppas alltså, att alla ni som gillar vinet även orkar fortsätta att köpa via nät eller Systemet. Vi på Escapat önskar alla våra besökare och vindrickare ett nytt fantastiskt 2015, och vi bugar allra som ödmjukast till er alla som hjälper oss på vägen. Tja då.

Bruno, Numéro Six
Årets blogg 2015
4:e februari 2015
En rosé att njuta naken i sängen med sin kära, en magnum att ha under huvudkudden…
Goda viner kräver god mat. Så när Lasse en februarikväll drog ihop ett nytt gäng av landslagsmän, demonjournalister, musikanter och skådespelare till Panoramarummet på Mosebacke för att testa Escapat-vinerna gick naturligtvis inte heller maten av för hackor. Eller vad sägs om… Till förrätt: rödtungstaco på tunnbröd med salladslökskompott och gräddfil - med några riktigt starka gröna inslag. Till varmrätt: lavendelkryddat ankbröst med matkorn, pumpa, morot, chorizo och stjärnanissky. Till dessert: rosmarinchokladbrownie med mjölkchokladcréme & kristalliserad choklad. Toppat med bergamotteskum. Vad sägs då? Jo, jag tackar jag… Här kommer betygen från Mosebacke-juryn. "Alla vinerna var goda. Mest överraskade rosén. Normalt gillar jag inte rosé, men den här satt redan på läppen och i svalget plus eftersmak. Magnumflaskan var ypperlig, skulle man kunna ha under huvudkudden för att understundom smutta på.
Och en Chardonnay är alltid en Chardonnay, även Brunos. I allt en förträfflig vinprovning. Och, tack Cecilia, för den informativa balettuppvisningen!" (Josef, globetrotter med mer än 40 år på Bladet).
"Jag blir alltid lika glad när jag träffar Bruno och samtidigt lika imponerad över den strålande kvalité hans gård levererar! Jag skall idag till systemet i slakthusområdet för att inhandla lite röda och vita som han har på hyllorna där! Igår kväll var jag mest nyfiken på den nya Magnum-flaskan, det blir en eller två lådor! Mycket härligt vin och bra storlek på flaskan där den man delar med bara dricker ett glas för att dom skall köra bil! Tack ännu en gång för att du tänkte på mig, Mysigt också med Jonas fina sång." (Uffe, Pröjsarn, med VM-silver, VM-brons och 170 NHL-matcher)
RÖTT - MED SADELDOFT… "Stort tack för en mycket trevlig kväll! Jag tycker att de tre Le Capitaine-vinerna satt som en smäck! Rosén överraskade mest - jag är vanligen inget rosé-fan, men detta var härligt. Det vita gick utmärkt till maten, ett mycket gott alternativ till det jag vanligen brukar köpa hem, och det röda, med sin sadeldoft, fick mig och bordsgrannarna att utbyta förtjusta synpunkter redan innan det hamnade i munnen. Sen slank det ner med nöje! Jag kommer att beställa alla tre på Systemet nästa gång jag går dit. Vilket torde bli på måndag. Må gott, vi ses. (Peder, teaterimprovisatör, "Sixten Söderström" i IK Kamraterna)
"Tack för en trevlig kväll. Bra käk och fantastiska viner!" (Torbjörn, fd mittback och dubbel chefredaktör)
"Av mig blir det bara rosor. Brunos vin var mycket gott, åtminstone enligt mig. Han levererar en låda till mig inkluderat en flaska kallpressad olivolja. För en man med vanor av öl visade sig vinet mycket smakfullt. Bruno kan räkna mig som blivande köpare." (Jonas, rospigg trubadur)
"Rosé-vinet överraskade positivt. Stor smak och helt utan den blaskiga sliskighet jag förknippar med rosé. Och vinet som serverades till ankan - Le Capitaine - var för mig kvällens favorit. (Nisse, Ånges stolthet)
GRYMMASTE GÅRDEN… "Oh, vilken kväll hos vinmakar-Bruno, allas vår Kapten. Kom rak i ryggen, något sen, för att vid 21-tiden gå hemåt på vingliga ben. Däremellan en story som inte går av för hackor. Med Mosebackes mustiga mat därtill, ingen avsaknad alls av mina kvällsostmackor. Samtal med idrottsstjärnor från förr och Prusseluskans kombattant. Fick nypa mig i armen, trodde knappt det var sant. Vin av högsta kvalitet, rann lätt nedför strupen. Syrah, grenache och chardonnay - vem fan saknar ölen och supen? De droppar som föll mig mest i smaken, de var av rosa guld och ska nog helst avnjutas med sina kära i sängen, alldeles naken… Tack för ett fantastiskt arrangemang! Ser fram emot nästa och under tiden sitter jag vid dörren och väntar på hemleverans från grymmaste gården mellan Svarta bergen och Pyrenéerna. Kram till er alla! (Thomas, Kraftkull Kommunikatör)
"Så otroligt trevligt med rött, vitt och rosé i omvänd ordning och delikata rätter därtill. Vilken smakupplevelse! Underbart med Jonas visor där även vi var omnämnda. Jag blev förtjust i den rosa drycken, bästa rosé jag någonsin avnjutit! Trevligt runt bordet med fräcka fransoser, mysiga murvlar och imponerande idrottsstjärnor! Kramar och sång till er alla!" (Cecilia, suverän Anita Lindblom-, Ulla Billquist- och Zarah Leander-tolkare)
"Tack för en oförglömlig kväll! Fantastiska trevliga viner, god mat och mycket gott sällskap. För mig var den stora bomben det vita vinet. Jag dricker visserligen understundom även vitt men nästan aldrig Chardonnay och när det sker blir jag i princip alltid besviken. Det brukar alltid smaka för mycket smörkola och vara för blommigt. Men i går kom allt detta på skam och jag föll pladask. Kärlek vid första klunken. Har på morgonen redan gått in och gjort en beställning på bolaget, med en from förhoppning att få leverans före Norgeresan så att jag kan imponera på övriga vinsvin* som ska med till Kvitfjell. * Vi har en liten vinklubb som samlas 2-4 ggr per år." (Thomas, förlagsredaktör)
SOMMARDRÖMMAR PÅ BUTELJ "Rosévinet! Måtte den nya skörden bli lika välsmakande. Drömmer redan om sommaren i täppan, ett glas rosé, näktergalen i syrenbersån. Funderar på att skaffa fontän så njutningen kan kompletteras med vattenporl. Kort sagt: Sommardrömmar på butelj." (Gunilla, Ugglan i Stadion-tornet som bland Stallfåglarna heter "Tofsmesen")
"Tusen tack för vinprovningen! Så trevligt och framförallt sååååå gott! Mitt vinkunnande är väl ungefär som Gunillas, dvs jag kan tre färger! Jag köper vin efter etiketten! Är den snygg och ser konstnärlig ut så köper jag! Är stor roséälskare och dricker gärna detta året runt! Fram för vinterrosé! Brunos rosévin var mycket gott! Det vita också mycket gott och jag fick inte ont i magen som jag brukar få efter vitt vin. Bäst var det röda och jag håller med Peder att det smakade "stall" - eller "sadel" som Carl-Jan skulle ha sagt! Vinerna var också mycket prisvärda så här ska beställas på Systemet! Och så det mest imponerande: de gifte sig riktigt bra med maten (som för övrigt var topp)! Varken mat eller vin tog över och det är ju viktigt speciellt om man köper ett dyrt vin som sedan försvinner i maten! Önskar att det kommer en presentlåda med rött, vitt och rosé för då köper jag flera stycken! Spännande blandning av människor! Kände igen flera stycken från idrottens värld (folk jag sett på TV alltså) och kul att få träffa kollegan Peder!" (Inger, journalistdotter från Kisa, som muntergök i Stallfåglarna heter hon "Sävsparven")
"Jag tyckte att vinerna var goda och väl avvägda till den mat som serverades. Jag tyckte rosén var överraskande god, Kul också att prova på "Bajenvinet" som var riktigt bra och gott. Jag gillade det bäst i den dekanterade formen! Bruno var också bra i sin beskrivning av vingården och dess viner. Hela kvällen var mycket lyckad och trevlig med mycket idrotts- och vinsnack med gamla idrottskamrater. Tack än en gång för en kanontrevlig vinprovning!" (Janne, ett EM-silver och ett VM-brons)
"Ja, det var verkligen en trevlig kväll. Vi tyckte att alla vinerna var goda och dessutom passande till den ganska smakintensiva maten. Det vin vi var överens om som det bästa i sitt slag var rosévinet, trots att det är en våtvara jag, till skillnad från Eva, vanligen inte gillar. Det hade helt enkelt karaktär (som inte var enkel) och visade sig både lättdrucket och samtidigt sammansatt - en ovanlig kombination när det gäller roséviner. (Per och Eva, nästan Bruno-grannar i Pézenas, tio mil bort)
Tack för den här gången! Au Revoir!
BRUNO
Årets blogg 2015
5:e mars 2015
Escapat en vin "terroir" gård?
Jag citerar Lars Torstenson. En "terroir" gård i vinsammanhang står för en tydlig och typisk karaktär som utmärker viner från en bestämd plats. Viner som skickliga vinkännare kan skilja från varandra. Druvsorten spelar in, jordmånen, klimat och vingårdsläge, vinmakarens kompetens, lagring, kloner och mycket mer har betydelse för vinets smak och karaktär.
Är Escapat en "terroir" gård? Ja. Varför?
Följande förutsättningar gäller på Escapat. - Våra vinfält ligger på olika höjder allt mellan 200-400 meter över havet. - Fälten ligger insprängda i skogen med garrigue och örter i sin omgivning som skapar olika speciella mikroklimat där regn och grundvattnet för med sig olika smaker och dofter från omgivningen till den slutliga produkten. - Vi har flera olika jordmåner lera, kalksten, sand. - Gården ligger mellan Pyrenéerna och Centralmassivet med kraftig klimatpåverkan på gränsen mellan medelhav och Atlantklimat vilket skapar säregna förutsättningar. - Lars Torstenson vår vinmakare är känd för sin förmåga att lyfta fram "terroiren" i vinet. Lars har över fyrahundra olika utmärkelser på sin meritlista. - Vi har mång olika kloner på Escapat som ger oss möjligheter att blanda och skapa olika spännande smaker. - Några av våra anställda har arbetat över tjugofem år i samma region med god kännedom om vad som fungerar bäst i en Minervois vingård.
Jag tycker att våra viner visar "terroir" med eftertryck tillexempel Vieilles Vignes 57 gjord på hundra procent Carignan gamla stockar med lågt skörd uttag med en spännande lagrings potential enligt Lars ett av gårdens framtida kultviner.
Vi tycker att gården väl bevarar stämpeln "terroir" och många av våra viner visar det. Välkommen att prova själv!

Au revoir
Vinbonden Ohlzon
Årets blogg 2015
3:e april 2015
Konsten att hålla på etiketten
Detta är den märkliga historien om en vinetikett. Om en svensk skolrektor och ett svenskt hockeyproffs som finner varann i Madrid, som fördjupar sin vänskap under de närmaste femton åren så att resultatet av deras samarbete idag kan ses i form av den enes konstverk på den andres vinflaska. Håkan Flychts etikett på Bruno Ohlzons första prestigerosé, Rosé Mes Amis.
Historien börjar på den skandinaviska förskolan Collegio Escandinavos midsommarfest 1999 i La Moraleja, den förort i norra Madrid som också kallas "Spaniens Beverly Hills". Då var den ene - Håkan Flycht - inte bara skolans rektor utan även bartender på den midsommarfest som denne nye rektor själv hade infört. Den andre - Bruno Ohlzon - var en förskolepappa som redan efter något år tog plats i skolans styrelse och långt senare blev vinbonde på andra sidan Pyrenéerna, på gården Domaine Escapat i Frankrike. Både Håkan och Bruno flyttade ganska snart hem till Sverige igen. Kontakten behöll man trots att det nu handlade om ett något längre avstånd, det mellan Lund och Stockholm.
"DET ÄR JU JAG" Plötsligt, vid en fest hemma hos Håkan i Lund, upptäcker Bruno sin kompis konstnärliga ådra: - Jag såg en massa konst på väggarna i lägenheten och efter festen frågade jag vem som hade målat tavlorna. Svaret var något förvånande: "Det är ju jag", sa Håkan. Snacka om att jag blev paff! Och så föddes idén om att Håkan skulle måla en etikett till något speciellt av våra viner. Håkan Flycht hade börjat måla på allvar i samband med att han slutade sin skolledargärning hösten 2011 och mer eller mindre flyttade -´med 92 kartonger innehållande bland annat 250 pocketböcker - till hustru Sofias redan övermöblerade lägenhet på 140 kvadratmeter i Aten. - Som pensionär var min idé att bara läsa böcker och äntligen måla fler tavlor, berättar Håkan idag, nu 68 år gammal. Så blev det kanske inte riktigt. Reser gör han nämligen fortfarande mycket. - Någonstans efter 70 börjar väl den inre resan: att gå tillbaka och hitta sig själv inför det som komma skall. Då bör man först ha klarat av rätt många yttre resor, säger han.
MÅLAR VID HAVET Håkan målar i princip bara på somrarna i sommarstugan vid havet utanför Aigion, tre mil öster om Patra. - Tror det var någon gång på våren 2013 som Bruno ringde mej och frågade: "Kan du inte måla en flaska med rosé till mej?". Naturligtvis tackade jag ja. Det innebar att sommaren 2013 blev en "pink"-period för Håkan: - Nästan inget annat målades. Det blev många prototyper i storleken 0,50 x 0,50 meter. Kom snart på att det vore bäst att göra glasklara fält så att flaskan och vinet kunde "samarbeta" om utseendet. Därifrån var det inte långt till att göra enbart färgade ränder - många glasklara för vinets egen färg. - I december 2013 var allt klart. Då hade också reklamfirman fått göra sina justeringar. Vi träffades och kunde fira det hela med en trevlig kväll. Det var också då som bilden togs på oss båda. Den bild som nu sitter på flaskans baksida. På våren visade det sig att vinet inte mognat i tid för att tappas på flaska redan våren 2014. Alltså fick projektet skjutas upp i ett år. Men 2015 gick det bättre och nu är det klart.
LASSE SANDLIN.
Årets blogg 2015
26:e augusti 2015
Bruno says: Sommar,Sommar,Sommar!
Salut Escapatare, välkommen tillbaka! Det har varit några månader av ovisshet gällande vem som skall bli min nya importör i Sverige. Jag letade och hoppades få en som aktivt kunde vara med i utvecklingen av vinerna på den svenska marknaden. Jag hittade Moestue - eller som det riktigt långa namnet lyder: Cask Moestue Grape Selections AB. Jag träffade Moestue-gänget, presenterade gårdens viner för säljgruppen och under mötet mottogs vinerna mycket bra. Säljkåren gillade vår stil på viner. Efter mötet bestämde vi att höras efter några dagar och vid det mötet bekräftades att hela gruppen var laddad. Så nu startar vi en resa där vi aktivt tillsammans bearbetar den svenska marknaden.
Efter lite strul med registreringar på Systembolaget är vi nu igång. Le Capitaine i rött, vitt och rosé är nu möjliga att beställa på Systemet och i skrivande stund finns även några av vinerna - Chardonnay och rosé - på systemhyllorna i både Globen och Tyresö. Jag är säker på att du kommer att gilla årgångsbytena. Den röda 2013 är en riktig Grenach blend och Rosén 2014 är magisk. När det gäller Chardonnay kommer vi att byta årgång någon gång under sommaren och den blir då likvärdig med den vi haft tidigare. Det är ju inte fy skam eftersom vi 2012 fick en stjärna i Guide Hachette (världens vinbibel) - just för den.
NYA UTMÄRKELSER Vi är också väldigt stolta över våra utmärkelser under 2015: Concours de General Paris, Decanter 2015 och Diamant medalj för både vinet och Design i Femmes et Vins da France 2015. Vi har börjat vår resa och kämpar med att förbättra oss hela tiden.
Våra senaste projekt har du här:
- Skaffa en egen buteljerings- och etikettmaskin för att snabbt kunna anpassa oss mot marknaden. Det kan nämligen vara riktigt svårt ibland att få buteljeringsbilen att komma. Ofta är den bokad långt i förväg.
- Nya renoveringar i betong- och ståltankar
- En ny traktor som kan utföra flera åtgärder samtidigt ute på fältet. En traktor med dubbla hydraulpumpar, starkare Chassi och motor vilket är en nödvändighet för att kunna driva flera funktioner samtidigt.
Samtidigt fortsätter vårt ekoarbete:
- Från och med 2015 tar vi själva hand om allt spillvatten från vinproduktionen och använder det till att bevattna våra träd. Därmed släpper vi inte ut några produkter i våra avlopp utan tar hand om det på vår egen gård.
- Vårt tidigare arbete med att hyvla av ogräs har förbättrats eftersom vi kan montera verktygen/maskinerna på ett mer effektivt sätt på nya traktorn och därmed göra flera saker samtidigt. Resultatet blir färre resor med traktorn, lägre utsläpp och bränsleförbrukning.
- Nya traktorn har en effektivare förbränning och konsumerar därför ca 30 % mindre bränsle.
- Lättare flaskor på volymprodukterna.
- Inga lastbilstransporter längre för att buteljera vin i och med att vi har egen anläggning.
- Montering av värmepump för att minska användning av fossila bränslen och sänka energiförbrukningen.
MILJÖNYTTAN INTE SJÄLVKLAR
Vår utvärdering om att ekocertifiera oss fortsätter. Men för tillfället är jag faktiskt inte övertygad om att det ger en mindre påverkan på miljön att skaffa sig ekocertifikat. Detta eftersom du får köra traktorn tre gånger så mycket som normalt och du besprutar jorden med mängder av kopparsulfat och svavel. Miljönyttan är inte självklar. Slutprodukten är dessutom inte bättre, men vi testar ju våra viner så att vi ska vara säkra på att inga otillåtna medel finns kvar i det färdiga vinet. Dock bör man veta att det överlägset farligaste ämnet i vin är alkoholen. Den dör man av. Det gör man inte av små mängder av de övriga produkterna i vinet, även om man kan vara känslig och reagera på dom. Hur ser det annars ut på fälten? Ja, våren har varit varm och det är full fart i vingården. Inga överraskningar hittills men sommaren har varit torr och den är inte slut än det brukar ju komma någon liten överraskning. Förra året hade vi eld och hagel, så låt oss nu se om vi klarar oss bättre år.
ÅRET EFTER BRANDEN
Minns branden på Escapat 2014… Det var en tuff dag där tiden liksom stannade och 50-70 år gick upp i rök... Det var svårt att greppa i ögonblicket. Så vad har hänt sen dess? Vi har haft besök av ERDF, det statliga elbolaget Électricité Réseau Distribution France, tillsammans med vårt försäkringsbolag. En ganska torr gubbe med en egen inställning till många saker. Under samtalet pratade vi om brandorsaken, och vi beskrev hur människor hade sett stolpen falla till marken och tända på backen. Något som också polisen bekräftade, när vi träffades under branden. Då kläcker konsulten från ERDF ur sig: "Har du bildbevis på det?" Hur sannolikt är det att man åker runt omkring en gård med ca 2,5 km radie och fotograferar alla eventuella hot? Då förstod jag, att torrgubben bara var här för att eliminera eventuella risker så att elbolaget skulle slippa betala. Tackar Franska staten! Det är just en snygg inställning till folk som kommer till Frankrike och investerar en massa pengar och skapar arbetstillfällen till flera anställda och som dessutom på gården varje år har ca 300 besökare, som också spenderar pengar i närområdet vilket rikligt torde gynna Frankrikes näst fattigaste departement. Ja, hur den historien nu slutar är skrivet i stjärnorna. Men vårt försäkringsbolag håller på med en process för att få betalt för alla pengar de har betalt ut till oss för förlorad skörd. Det mest spännande är att vi inte får ta del av polisutredningen. Snacka om mörkläggning!!!Kanske det är någon släkting till polismästaren som varit inblandad i renoveringen av elstolpen... Man kan ju undra. Vi på Escapat är i alla fall vid gott mod och kämpar vidare.
Hörs! Vinbonden Bruno Escapat
Se nedan lite bilder från sommarens arbete med att undanröja den nedbrunna skogen.
Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015
Årets blogg 2015
30:e september 2015
Le temps des récoltes (Skördetid)
Hej igen! Skördedags igen, ett viktigt moment för gården… I skrivande stund är vi halvvägs. Alla vita är inne, de röda Syrah och Merlot är också klara, och nu tar vi resten de närmaste veckorna. Så: hur har då detta fungerat? De vita har varit mycket bra medan Merlot och Syrah varit så där. Kvalitén kommer att bli bra men däremot blir det en mindre mängd, bara cirka 35 procent av det normala.
Varför? Det handlar faktiskt om många olika orsaker:
- blomningen har varit ett problem;
- för lite vatten ett annat;
- de glupska vildsvinen;
- brist på mineraler;
- plus några arbetstekniska frågor.
Så nu gäller det att snabbt analysera för att sätta in rätt åtgärder inför arbetet med nästa skörd. Du kan endast ändra din framtid - så analysera och gå vidare! Eller som den franske författaren André Malraux (1901-1976) sa någon gång: "Den som vill skåda in i framtiden måste avläsa det förflutna". Lite som mitt gamla hockeyliv. Jag återkommer med fler kommentarer i ämnet när hela skörden är bärgad.
BERTA-ANTONIO, VILKET PAR!
Våra anställda alltså! Jag måste berömma Berta och Antonio för fantastiska arbetsinsatser. Här pratar vi om gårdens riktiga resurser och kapital. Båda jobbar med korta raster och oftast med ett smile på läpparna, ibland upp till 16 timmar… Utan deras insatser skulle den här gården stå sig slätt i konkurrensen. Det ska också tilläggas att Berta inte lämnar gården förrän skörden är inne och vinerna är färdigjästa. Hon jobbar varje dag i två månader för att maximera resultatet. BRAVO! Jag är grymt imponerad… Christine så, vår egen lilla Fransyska. Karaktär, japp - men i grunden en person som i alla lägen vill gårdens bästa. Tack för det, även om våra kulturella skillnader ibland kan kännas utmanande. Vi har även anlitat en ny städerska: Brigitte, en pigg och alert fransyska med mycket spring i benen. Ännu lite för tidigt att ge något längre omdöme om.
BEGRÄNSNING AV GRUPPERNA
Försäljningen tuffar på. Inga jättelyft men vi ökar stadigt. Grupper som kommer och gör sitt eget vin är en genre där efterfrågan ökar mycket, men tyvärr kan vi inte riktigt möta den efterfrågan idag utan tvingas begränsa grupperna. Annars är det gemensamma intrycket att vi har riktigt roligt när vi går och plockar ute på fälten. Det påminner mycket om när man går på fest: först lite spänt och stelt men efter en stund därute så blir tonen riktigt hjärtlig. En härlig upplevelseresa som toppas av en flaska som slutprodukt. En flaska som de kan öppna under många år framåt och därigenom återuppleva historien igen. Apropå det börjar förra årets grupper nu närma sig sina buteljerade flaskor. Vi tror att de ska kunna få dem i slutet av året. Spännande! Vi har haft tidningsmurvlar här på gården och ser nu fram emot de artiklar som ska komma framöver. Det har även filmats en del vilket vi tror kommer att vara intressant när det kommer ut. Resan går vidare, och vi här nere hoppas att du som följer oss genom dessa rader får en liten känsla av hur det är att driva vingård i södra Frankrike.
Hörs
//Bruno

Här nedan får ni se lite bilder från skörden
Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015
Årets blogg 2015
4:e november 2015
Över 300 övernattande under året!
Hej igen! Salut! Jag är enormt lättad och glad ska ni veta. Sommaren har fungerat bra med alla våra gäster, och vi har haft över trehundra personer som gästat och sovit över på Escapat. Plus ett stort antal förbipasserande vinprovare. WOW!
När vi startade vårt projekt med uthyrning hade vi ingen aning om vilken efterfrågan som fanns. Idag kan vi konstatera redan nu att vi har många bokningar till 2016. KUL! Tillströmningen av kunder som vill göra sitt eget vin ökar också stadigt, och vi kan idag ta emot fler grupper än tidigare. Ändå måste vi hålla oss till en begränsad mängd för att vara säkra på att vi klarar av kvalitén och arbetet. Flera grupper med förväntansfulla kunder kommer nu att få sitt färdiga vin, årgång 2014, sedan det legat ett år på ekfat.
Skörden 2015 är nu inne i caven men än återstår mycket arbete innan vinet är klart. Kvalitén - på vitt, på rosé och på såväl de handplockade röda excellent som de maskinplockade druvorna - blev bra men eftersom de fortfarande är under bearbetning återkommer vi i frågan.
SKA GRANNARNA FÅ AVGÖRA?
Vi har sökt EU-bidrag för en ny buteljeringsmaskin och fick "ja" av administrationen i Paris, vilket var glädjande. Det svåra är att de lokala vinbönderna har vetorätt och de avslog förfrågan. För mig känns det underligt att de som bor runt omkring vår gård ska ha den avgörande rösten och bestämma över EU-pengarna.

Det som upprör mig mest är att jag investerar och anställer folk på gården, och att jag tar ner över trehundra personer från Sverige till Escapat - gäster som spenderar, lågt räknat, 5-6 000 kronor per person med bilar, flyg, boende, restauranger, matinköp och vindrycker och lägger man till försäljning av vin under året till Sverige och lönekostnader på gården så stiger summan till ett flermiljonbelopp på årsbasis.
Hur tänkte dom? Om jag stannar och stänger vingården så kanske dom får fortsätta att sälja viner från någon annan plats i Frankrike men Aude, som är det näst fattigaste departementet, skulle definitivt förlora intäkter… Tokigt är det i alla fall.
"ALLT OM VIN" NÄSTA!
Vi kommer att få en hel del medial uppmärksamhat under hösten: i Allt om Vin och i Tidningen Hockey och dessutom med en liten film om gårdens aktiviteter. Hoppas ni gillar det, följer med på resan och sprider budskapet vidare - så att vi kan öka vår försäljning av vinerna.

Under hösten och vintern kommer vi också att hålla många vinprovningar, komma tillsammans för en fantastisk kväll med sydfranska förtecken. Håll koll på FB och mejlen så kommer vi snart med en inbjudan.
Välkomna!
Resan går vidare. Vi hörs snart igen! À tout à l´heure!
//Bruno

Här kommer fler bilder från skörden
Årets blogg 2015Årets blogg 2015Årets blogg 2015
Vinbonde
Bruno Ohlzon