Bambouseraie de Prafrance
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-08-11 i turism
Bambu
Bambouseraie
Eugene Mazèl

Bambouseraie de Prafrance

Bambouseraie de Prafrance
Mitt ute i till synes ingenstans, vid den sömniga lilla staden Générargues som stoltserar med dryga sex hundra invånare, ligger en av Europas allra vackraste och mest speciella botaniska trädgårdar. I vårt lilla sinne är en botanisk trädgård tänkt lite som en komprimerad återspegling av den faktiska natur som finns i området runtikring, men vid en närmare eftertanke så konstaterar vi att det nog på vissa platser skulle kännas aningens torftigt med enkom gran eller fur i en park.
I Bambouseraie är det som namnet låter antyda, en hyllning till just bambun som kreerats. Med mer än tusen olika underarter av det högresta gräset har man här byggt upp ett fantastiskt och stundtals överjordiskt vackert landskap, med bambun som största fokus. Här återfinns även andra exotiska arter: sequoia, gingko biloba och kinesisk väderkvarnpalm.
Bambouseraie de Prafrance
Foto Bambouseraie av Bambouseraie  CC
En bambupark i Frankrike, varför det? Glöm inte bort var vi befinner oss, här kan termometern under sommarmånaderna lätt krypa upp mot 40-gradersstrecket, vilket gynnar den ståtliga växtligheten. Och i Frankrike, precis som i flertalet länder i väst, fanns på 1700-talet en gryende fascination för Orienten: en från västerländsk perspektiv ännu inte utforskad del av världen, omgiven av en aura av mystik och med en spännande estetik. Många nyfikna världsresenärer blickade österut, och äventyrliga vetenskapsmän och handelsresande förde med sig både ny kunskap och dekorativa influenser hem. Stilen som numera kallas chinoiserie blev högsta mode, och både arkitektur, inredning och mode präglades av såväl kinesiska som japanska förebilder.
Bambouseraie de Prafrance
Foto Bambouseraie de Prafrance av Bambouseraie de Prafrance
En sådan upptäcktsresande var handelsmannen och amatörbotanisten Eugene Mazèl som förde med sig några hundra olika sticklingar från Kina, Japan, Himalaya och Nordamerika. Han skapade år 1856 Bambouseraie de Prafrance, som också går under namnet Bambouseraie en Cévennes; ett slitsamt och tålamodskrävande arbete sprunget ur en djup kärlek och förundran inför hortikultur och naturens mångfald. Under årens lopp har parken bytt ägarskap flera gånger, Mazèl själv sålde 1890 efter en tids ekonomiska bekymmer; men det ursprungliga syftet lever kvar, att bevara och stärka en i många fall sårbar växtlighet.
Bambouseraie de Prafrance
Foto bambouseraie av bambouseraie
Parken är öppen sju dagar i veckan, från slutet av februari till slutet på november. Det kostar runt en hundring i inträde och väl inne kan man förlora sig en hel dag bland undersköna växter, bambutingel-tangel, labyrinter och odlingssnack med trädgårdsmästarna. Här finns även en replika av en laotisk by från sent 1800-tal, samt kilometervis med porlande kanaler. Det för växtligheten ultimata klimatet kan fresta hårt på nordbors uthållighet mot värme, rekommenderas därför att ta med en ordentlig flaska vatten, en stärkande pique-nique och en skön hatt med brätte. En kalott eller en fez kan förvisso vara behjälplig mot gassande sol över hjässan, men verkar knappast mot att förhindra ett kräftrött anlete!
Bambouseraie de Prafrance
Foto Anduze av Lamax
I den något större byn Anduze strax söder om parken finns det flera fantastiska privata hus och rumsuthyrare att botanisera bland, så våga vara lite äventyrliga och testa en genuint fransk upplevelse. Byn har en lång och brokig historia, precis som de flesta städer och byar i området. Här var adeln betitlade Marquis de Gothia och Prince d'Anduze, med nära släktskap till det franska kungahuset. År 1266 valde man att stå på den franska kronans sida i korståget mot Albigenserna, en gunst som återbetalats med rikliga förläningar genom åren.
Bambouseraie de Prafrance
Foto Alès av ldgfr photos
Hägrar en mer stadsmässig utgångspunkt så ligger Alès bara ett litet längre stenkast ifrån bambuparken. Här finns alla tänkbara förnöjelser i form av museer, bibliotek, katedraler och en riklig historia och arkitektur att utforska, från 500-talet och framåt.
Mat och vin finns här i upplevt överflöd, precis som i övriga delar av regionen. Besök en lokal producent, eller om ni är i Alès, besök den stora lokala marknaden där det mesta av de delikatesser regionen har att erbjuda går att uppbringa. Ett tips: kika in i en vanlig mataffär och se vad de har för viner. Oftast har de en hylla med lokala etiketter som kan vara en spännande utgångspunkt för nya upplevelser!
Ut och njut!
Video - Bambouseraie de Prafrance
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg