Baguetten
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-03-03 i vinrelaterat
Baguette
Fransk mat
August Zang

Baguetten

Baguetten
Om vi talar om matprodukter som särskilt förknippas med Frankrike, så är det nog baguetten som abonnerar på förstaplatsen på den listan. Fois gras, Brie och Boeuf Bourguignon i all ära, men baguetten är nog ändå den mest välkända och flitigast inmundigade matvaran utanför landets gränser.
Trots att baguetten numera har spridit sig över större delen av världen, så är dess ursprung tämligen höljt i dunkel. Det finns dock några rena fakta som står utom tvivel. Förenklat kan sägas att baguetten har sitt första, lite primitiva ursprung under 1700-talet, för att sedermera i augusti 1920 få sin moderna form preciserad i en lag under det tidigare departementet Seine.
Baguetten
Foto Baguette av Wideonet
Under 1700-talet får brödet sin form; den avlånga, "käpp"-liknande formen är en anpassning till nya arbetstidsregler som hotat tillgången på frukostbröd, men den långsmala limpan gräddas snabbt och säkerställer leveransen av det dagliga brödet. Under 1800-talet, när vetemjöl blev billigare och mer lättillgängligt, kom det att användas allt oftare till just baguetten, som på sikt standardiseras till att innebära en långsmal vetelimpa med krispig yta.
Baguetten
Foto Croissant av Nitr
Både croiassanten och baguetten har kopplingar till den kända österrikiske bagaren August Zang.
Den mest tongivande processen i baguettetillverkningen, och den som slutligen leder till att baguetten får en alldeles egen särställning i brödets historia, det är ångugnen. Den österrikiske bagaren August Zang (som för övrigt skapade croissanten utifrån sin österrikiska föregångare kipfeln) införde ångugnen i sitt bageri i Paris år 1838 eller 1839. Ångugnen blev sedan standard för varje franskt boulangerie och är en förutsättning för att skapa baguettens karakteristiska, krispiga yta.
1920 kom så lagen, som definierar baguettens varande än idag: "La baguette, ayant un poids minimum de 80 grammes et une longueur maximale de 40 centimetres, ne pourra être vendue à un prix supérieur à 0 franc 35 centimes pièce.". "Baguetten, som har en minimivikt på 80 gram och en maximal längd på 40 centimeter, får inte säljas till ett pris som är högre än 35 cent styck." Priset har naturligtvis förändrats, men baguetten fick här sin moderna form och namnet skrevs för alltid in i historieböckerna.
Idag görs baguetten över hela världen och av de flesta sädesslag, det som de alla har gemensamt är formen. Det görs även längre varianter idag, såväl som tunnare och tjockare, men oftast har de då ett annat namn för att låta baguetten ha sin definierade särställning. I Sverige har vi ju till exempel Pain Riche, som oftast innebär en längre variant av baguetten, och en betydligt större limpa än 80 gram. Det tjockare Franskbrödet är en svagt baguetteformad limpa med samma karakteristiska krispiga hölje, ibland med vallmofrön över skorpan.
Baguetten
Foto Baguette av Rayjunk
Baguetten avnjuts oftast, åtminstone i Sverige, hel som en färdig smörgås, där röror av olika slag ofta utgör huvudingrediensen; allt från kebabröra till räksallad eller tonfiskröra. Gärna med sallad som komplement och om man har otur, en sorglig skiva tomat och några sladdriga gurkskivor.
Har man tur så hittar man i stället ett café där de på mer kontinentalt vis bjuder på högkvalitativt bakad baguette med ett väl genomtänkt påläggsjobb. Där kan man stoltsera med till exempel Brie de Mouieux och lantskinka, rostade pinjenötter tillsammans med honung och Chèvre, eller varför inte en läcker tomatmarmelad ihop med långbakad rotselleri?
Baguetten är en fuktkänslig rackare, och bör därför konsumeras relativt snabbt efter inköp. Överbliven eller "gammal" baguette fungerar dock fantastiskt till Crostini; skiva baguetten i halvcentimetertjocka skivor, ringla olja över och torka i ugnen. Perfekt med lite ost, en marmelad eller någon härlig röra på. Även krutonger är ett utmärkt återbruk av ugnstorkad, dygnsgammal baguette.
Vi älskar ju en härlig pique-nique i det fria, där baguetten är ett självskrivet val i utflyktskorgen. Enkel att ta med, hyfsat tålig som nybakt och framför allt ett behändigt, frasigt format att njuta av i skurna eller brutna bitar.
Är du sugen på att baka din egen franska baguette?
Klicka här för att komma till recept på baguette →
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg