Arles
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-01-13 i turism
Camargue
Provence-Alpes-Côte d'Azur
Julius Caesars

Arles

Arles
Med en historia som sträcker sig mer än tretusen år tillbaka i tiden så finns det åtskilligt att upptäcka i och runt den stora pärlan Arles, vackert inbäddad som en ädelsten i den sydöstra provinsen Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Arles härstammar ursprungligen från det galliska namnet "arelati", vilket på ett ungefär kan översättas till "vid träsket". Långt innan romare och italienska handelsmän exploaterade området var Rhônes delta stort och som namnet antyder, en oländig träskmark. Tack vare sin geografiska placering fick det framväxande Arles undan för undan en växande betydelse för handeln som kom sjövägen och skickades vidare uppåt mot det franska inlandet, men även som knutpunkt för vidare handel västerut mot den spanska kustremsan.
Under Julius Caesars tid vid makten expanderade romarriket kraftigt in mot Frankrike och Spanien, varför Arles blev ett viktigt nav för truppförflyttningar från både öst och väst. Via Rhône transporterades sedan trupperna vidare in i landet och således underlättades det fälttåg den gode kejsaren företog sig emot galler, normander och andra folkslag. Arles blev såpass viktigt att det kom att bli något av ett Rom i miniatyr: komplett med triumfbågar, gladiatorarenor, teatrar och fantastiska badhus. Den vackra staden blev huvudanläggning för den 6:e armén och många pensionerade soldater slog sig sedermera ner runt Arles och levde resten av sina civila liv i nejden.
Arles
Foto Arles av ermess
När man med nyfikenheten på topp strosar runt bland gränderna i en behaglig takt så kan man både se och känna historiens vingslag överallt omkring sig, det finns en otrolig skatt av artefakter bevarade från romartiden och framåt. Idag är det många lokala eldsjälar som rustat upp tusenåriga byggnader och hus, pärlor där det numera serveras mat, erbjuds en sovplats eller bjuds in till försäljning av det mesta som kan önskas mellan himmel och jord. Arles har även en starka kopplingar till Tempelriddarorden, varför en del byggnader stoltserar med stora kors utan att för den skull vara kyrkobyggnader.
Arles
Foto Arles av Trabantos
När järnvägsnätet byggdes ut på allvar runt mitten av 1800-talet hamnade Arles lite i bakvattnet, efter att länge ha frodats under tider när det mesta fraktades på vatten. En ny gruppering som drog fördel av det lite sömniga samhället var konstnärer som praktiskt taget vallfärdade till Arles från mitten av 1800-talet och ända fram till moderna dagar. Storheter som Picasso, Gauguin, Réattu, Peter Brown och inte minst van Gogh bodde och frodades här, antingen tillfälligt eller som återkommande gäster.
Några av van Goghs mest kända alster, bland andra Le Café de nuit, La Chambre à Arles, La Nuit étoilée och L'Arlésienne skapades här. Caféet där han hyrde rum under sin årslånga vistelse mellan 1888 och 1889 finns kvar; väl värt att kika in för den historieintresserade, men förvänta er inget himmelrike vad gäller förplägnad. Tyvärr rider många historiska turistattraktioner än idag på just sin historiska namnkunnighet, i stället för att också fokusera på det som erbjuds en modern besökare.
Arles
Vincent van Goghs självporträtt med bandagerat öra
Foto Vincent van Gogh av Vincent van Gogh  CC
Det var även i Arles som van Gogh skar av sig sitt famösa vänstra öra en decembernatt 1888, efter att Paul Gauguin meddelat att han hade för avsikt att lämna Arles för Paris. Eller var det i protest över att hans bror Theo skulle gifta sig? Hur som helst överlämnades det något makabra paketet till en ung tjänsteflicka vid namn Gabrielle Berlatier och Van Gogh blev inlagd på det gamla sjukhuset i Arles, som han sedermera förevigade på duk.
Kommunen "Camargue", som Arles är huvudstad i, är den till ytan största kommunen på franska fastlandet. Vi har i en tidigare artikel om salt nämnt just Camargue då det vita guldet härifrån är fantastiskt välsmakande och vackert i sin småpärlighet, vilket gör det ypperligt att bjuda i en liten skål som bordskrydda. Camargue består av vidsträckt natur av yppersta skönhet, med garrigue, solrosor, vallmo och lavendel som förtrollar med sin distinkta parfym och lämnar färgklickar mot det lite dammigt solblekta landskapet.
Det finns dock tre specifika färger man gärna marknadsför sig med: rosa, vitt och svart.
Arles
Foto Arles flamingo av Gary Le Feuvre
Rosa: I de flesta större sjöar som blivit kvar efter utdikningar av träskmarken häckar stora flockar av flamingos, förunderligt härliga att betrakta. Spexigare fågel, sin stolta hållning till trots, finns nog inte: sättet på vilket de går och flyger, hur de rör sig i flock, en sällsam underhållning att beskåda!
Vitt: Den vita hästen är en källa till enorm regional stolthet och det fullkomligt kryllar av ställen där man alltifrån ett par timmar till flera dagar kan hyra ett ståtligt exemplar av dessa varmblod för en ridtur i det färggranna och undersköna landskapet. Bruna, svarta eller fuxar vid födseln, men bleknar utan undantag till skimrande vita skimlar; en lokal ras som prisas för sitt stabila temperament och lika stadiga fotisättning i sank- och träskmark.
Svart: Likt sin granne Spanien så har man i Frankrike, och framför allt i Camargue, tjurfäktning. Den svarta tjuren är en symbol för det oövervinnerliga och får en röd rosett satt på sig vid matchens inledning. Raseteurens uppgift är här inte att skada den vackra tjuren, utan att matta ur honom och sedan att plocka den röda rosetten från tjurens svettiga kropp. Ett spännande och exotiskt inslag på nästa resa genom Provence, som alltid ett fullkomligt bedövande underbart äventyr: inte minst för maten, vinet, människorna, dofterna, färgerna och språket!
Så sätt så på Charles Trenets "La Mer", stäng av AC:n och veva ner rutan. Andas in den salta, varma eftermiddagens alla aromer och kör sedan sakta ut mot Saintes-Maries-de-la-Mer och ett svalkande dopp i det blå!
Video - Arles
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pes&Rosenberg
Foto Arles av wikimedia  CC